USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Tek bir besin kilonuzu belirlemede etken değil'

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, "Beslenme planı düzenlerken rastgele bir afiyet probleminiz yoksa, yasaklanan bir besinde esasta yoktur. Çok sevdiğiniz yemekleri bırakma buyurmak durumunda değilsiniz fakat ülkü kiloya iktiran kılmak istiyorsanız muvazeneli nemalanma

'Tek bir besin kilonuzu belirlemede etken değil'
27-12-2021 11:30

Medicana International İstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, muvazeneli ve mıhlı tagaddi ile ilişik açıklamalarda bulundu. Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, "Sağlıklı hayatın sırrı mefkûre kilodan, mefkûre kilonun sırrı da ehliyetli ve muvazeneli beslenmekten geçiyor. Besinsel ihtiyaçlarınız cinsiyete, yaşa, fiziki aktivitenize, boya, ağırlığa, denyo ve gövde sağlığınıza uyarınca değişmektedir. Erkek ile kadının, bebek ile yetişkinin, spor fail ile yapmayanın erke gereksinimi farklıdır. Kan değerleriniz de besin ihtiyacınız bulunan şeyleri etkilemektedir. Beslenme planı oluşturmada koku değerleriniz kâğıt gibidir. Ruh sağlığınız da besin seçimlerinizi etkiler. Ancak, kilonuzu etkileyen bir tane bir besin türü değildir" ifadelerini kullandı.

"Tek bir besin kilonuzu belirlemede etken değil"
Dyt. Aksoylu, "Beslenme planı düzenlerken rastgele bir esenlik probleminiz yoksa, yasaklanan bir besinde esasen yoktur. Çok sevdiğiniz yemekleri ayrılma geçirmek durumunda değilsiniz fakat mefkûre kiloya iktiran kılmak istiyorsanız muvazeneli nemalanmak zorundasınız. Tek bir besin kilonuzu belirlemede etken değildir. Çikolata ile elma örneğini vereceğim. Bakıldığında çikolata kilo aldırıcı namına algılanırken elma kilo aldırmayan bir besin namına algılanıyor. Yanlış burada başlıyor. Elmayı gayrisıhhi fail gereğinden bir tomar tüketmektir. İhtiyacınız günde 2 sayı elma ise ve siz 5-6 sayı tüketiyorsanız yağ depolamaya başlarsınız" dedi.

"Algılarınızı değiştirin"
Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, laflarına şu şekilde bitmeme etti: "Danışanlarımdan çoğunlukla duyduğum bir cümle, 'Ekmek yemiyorum fakat kilo veremiyorum'. Burada sebep atlatmak suçlanıyor. Ekmek tüketimi kilo aldırıcı namına mı algılanmış, yok ise bir tomar mu tüketilmiş, veya size makul bulunan ekmeği mi seçmediniz yahut ekmeği kaldırıp namına bambaşka besinlerin tüketimini artırdınız. Ekmeği kaldırıp motorin ürünleri, ürün tüketimi ve en önemlisi protein ağırlıklı diyerek et tüketimini artırdıysanız kilo hasretmek namına kilo alabilirsiniz. Her besinin dahası vücutta yağ namına depolanmaktadır. İster et gerek yoğurt gerek ekmek".

"Ekmek en asliye besinimiz"
Ekmeğin en asliye besin grubu bulunduğunu aktaran Dyt. Aksoylu, "Bulgur, makarna, kimi çorbalar ve tahıllı mahsulat tagaddi biliminde atlatmak grubunda değerlendirilmektedir. Ekmek tüketimi besin değerleri ve esenlik açısından enikonu önemlidir. Çeşidine uyarınca değişmekle baş başa karaca atlatmak grupları (Tahıl, çavdar, kepek, karabuğday) karambol karbonhidrattır. Kompleks karbonhidratlar bünyenin şeker hastalığı hastalığı dengesini sağlar. Ekmek türüne uyarınca tel açısından zengindir, tokluk hissi verir. İçerdiği vitamin ve mineraller sağlığımızı müspet yönde etkiler. Keten tohumu, koz dahası üzere besinlerin alınması ekmeğe omega-3 açısından bolluk katar. Tercihimiz karaca atlatmak gruplarındandır. Kronik hastalığa uyarınca atlatmak tercihi yapılabilir. mesela güçlü eksikliği anemisi olanlar kepekli mamüllerin baş döndürücü tüketiminden ırak durmalıdır" diyerek konuştu.

"Besin ihtiyacından bir tomar ve yersiz istihlak şişmanlatan esas sebeplerden"
Dyt. Aksoylu, tagaddi programında mefkûre oranda ve makul çeşitte atlatmak tüketmenin kilo aldırmayacağını söyleyerek, "Kilo aldıran esas sebep rastgele bir besini ihtiyacınızdan bir tomar ve yersiz namına tüketmektir. Tek kimse beslenerek, daima detoks yaparak, baş döndürücü protein tüketerek dilediğiniz kiloya ulaşmanın belkili bulunmadığı üzere bumbar sağlığınızı da menfi etkiler. Mühim bulunan sürdürülebilir, yanlışları minimuma indirilmiş, açlıkla sınamayan, ehliyetli ve muvazeneli tagaddi programının dirim boyu bitmeme ettirilmesi, fiziki etkinlik ile desteklenmesidir" biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler