USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Spor yaralanmaları menisküs yırtığına yol açabiliyor'

Menisküs yırtıklarının çoğunlukla spor sırasında ferdin aniden taraf değiştirmesi ve durması sırasında ortaya çıkan gövdenin indeks üstünde dönmesi kararı oluştuğunu tamlayan Op. Dr. Merdan Artuç, “Akut çağda hastaların dizinde alevlenmiş dert ve diz içi kanamaya iliş

'Spor yaralanmaları menisküs yırtığına yol açabiliyor'
17-12-2021 11:45

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Merdan Artuç, menisküs yırtılmasına değgin açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Artuç, menisküsün uyluk kemiği ile bacakkalemi ortada mevcut fibrokartilaj müşterek çatı bulunduğunu tabir ederek, “İç ve aut menisküsten oluşmaktadır. Esas rolü diz ekleminin uyumunu gelmek ve beklenmedik soğurmak olup, diz kıkırdaklarının korunmasında akıbet etap ehemmiyetli müşterek yapıdır. Menisküs yırtığı bu binanın yırtılmasıdır. Sıklıkla sporla ilgilenen dinç hastalarımızda görülürken, elan ati yaşlarındaki hastalarımızda dejeneratif yırtıklar görebilmekteyiz. Menisküs yırtıkları çoğunlukla spor sırasında bireyin anide istikamet değiştirmesi ve durması sırasında ortaya çıkan gövdenin endeks üstünde dönmesi kararı oluşur. Akut devirde hastaların dizinde hararetli dert ve diz içi kanamaya değgin şişik oluşabilirken, şişman yırtıklarda kilitlenmiş diz dediğimiz kol on paralık akıntı ettirememe mümkün ve bu ortopedik acildir. Kronik devirde ise çömelip kalkmalarda, merdivenden inip çıkmalarda dert ve kilitlenme, sarkıntı kabil mekanik bulgular görülebilir. Menisküs yırtıkları yırtığın noktayı ve çeşidine layıkıyla tahavvül göstermekle beraberce çabucak önemsiz ve kesme bulunan yırtıklarda sınırlanmış ameliyatsız iyilik şansı vardır” niteleyerek konuştu.

"Genç hastalarda er devre ameliyatlar elan başarılı"
Menisküs yırtığı tanısının hastaların şikayeti ve fiziksel kontrol ile koyulduğunu tamlayan Op. Dr. Artuç, laflarına şu şekilde bitmeme etti: "Yırtığın şekli, büyüklüğünü belirleme kılmak ve otama planını muktedir olmak düşüncesince kalburüstü ölçün bulunan inceleme MR'a başvurmaktayız. Genç hastalarda iyilik şansının elan müşterek tomar olması ve yırtığın büyümemesi ismini oldukça er devirde cerrahi müdahale yapılması gerekiyor. İleri gözyaşı dejeneratif yırtığı bulunan hastalarımızda ise en önce cerrahi dışı deva tedavisi ve hikmet otama verebilmekteyiz, konservatif tedavilerden yarar görme engelli ise o devir cerrahi otama planlanmalı. Menisküs yırtıklarında menisküsün ehemmiyetli fonksiyonlarından ötürü değme devir önceliğimiz menisküsü mührelemek olmalı. Menisküs onarıldıktan sonraları iyilik süreci başlıyor. Hastalara mahsus müşterek müddet ağırlık verdirmiyoruz ve hususi zaviye ayarlı dizlikler desteği ile diz hareketini kısıtlayıp, aşamalı adına mafsal akıntı açısını arttırıyoruz. Ameliyat sonrası parasız doktoru ile aşırı dobra müşterek teşrikimesai içinde olmalı ve doktorunun önerilerine uyması gerekiyor. Bazen dikilmesi olanaksız yırtıklarla karşılaşabiliyoruz, bu hallerde hastanın şikayetlerini bertaraf kılmak düşüncesince yırtılan noktayı temizliyoruz. Bu hastalar elan er yevmiye geçinme dönebiliyorlar".

"Diz etrafı kaslarını egzersizle güçlendirin"
Op. Dr. Merdan Artuç, "Menisküs iyileştikten sonraları gine yırtılır mı sorusu otomobil lastiği değiştikten sonraları gine patlar mı sorusuna benziyor. Yine bire müşterek yahut benzeri travmalara sunulan kalınırsa gine yırtılabiliyor yahut müşterek apayrı yerden yırtılabiliyor. Bunu karşılamak düşüncesince de tetik olunması ve diz etrafı kaslarının güçlendirilmesi gerekiyor. Menisküs yırtığının oluşmaması düşüncesince söylediğimiz kabil diz etrafı kasları güçlendiren egzersizler yapmak, kol zorba akıntı ve aktivitelerden kaçınmak, kilogram almamak, sportif aktiviteler evveliyat tam istinas gerçekleştirmek aşırı önemlidir. Bilinçsiz spor yapmaktan ve spor esnasındaki şuursuz hareketlerden çekinmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler