USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

“Sosyal medya çocuklarda akademik ve sosyal hayatı olumsuz etkiliyor”

Sosyal medya kullanımının herhangi bir sene artarak bitmeme ettiğini ve bağımlılık oluşturduğunu anlatım fail Prof. Dr. Mazlum Çöpür, meydana getirilen araştırı sonuçlarına göre, “Sosyal medya evlatların akademik başarılarını azaltmakta ve ayaktaşlık ilişkilerini de bo

“Sosyal medya çocuklarda akademik ve sosyal hayatı olumsuz etkiliyor”
28-12-2021 14:50

Sosyal medyanın baş döndürücü kullanması ile ortaya çıkan ekrana dikiz süresinin uzunluğu evlatların psikolojik, fiziki ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Teknolojik gelişmeler ile baş başa yaşamın beraberinde parçası durumuna mevrut genel ağ ve sosyal medya, zeki telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar eliyle evlatların da erişimine bariz bir duruma geldi. Bu durumun çocuklarda sosyal medya bağımlılığına sebep bulunduğu gözlemlenmektedir.

Sosyal medya kullanması bu zamanlarda çabucak artmaktadır. 2019 senesinde meydana getirilen beraberinde çalışmaya layıkıyla 4,4 bilyon genel ağ kullanıcısı 3.5 bilyon sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır. Muhtemelen bu adet şimdiki adına henüz da artmıştır. Sosyal medyanın bazısı yararları bulunduğu kadar zararları da bulunduğunu tamlayan İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mazlum Çöpür açıklamalarda bulundu.

“Sosyal medya evlatların akademik başarılarını azaltmakta ve omuzdaşlık ilişkilerini de bozmaktadır”

Prof. Dr. Mazlum Çöpür, “Çocuklar üstünde meydana getirilen beraberinde çalışmada, çocuklar netin sosyal dayanaklık etmek bulma, başkalarından haberli olma, keyif bilgilerine idrak kadar yararları bulunduğunu anlatım ederken, depresyon, yalnızlık, gelişimleri kaçırma korkusu, hab sorunları kadar olumsuz tesirleri de bulunduğunu söylemişlerdir. Yapılan bambaşka nice çalışmada da sosyal medya kullanması arttıkça hab düzeninin bozulmuş bulunduğu ve özgüveninin düştüğü, depresif belirtilerin arttığı belirleme edilmiştir. Sosyal medyada geçirilen devir arttıkça bu mesail artmaktadır. Ayrıca yiyecek bozukluklarında da artış gözlenmektedir. Sosyal medya evlatların akademik başarılarını azaltmakta ve omuzdaşlık ilişkilerini de bozmaktadır” dedi.

“Vücut izlenim bozukluğu ve buna ilişkin adına yiyecek bozuklukları da geliştirmektedirler”

Fenomen iktisap etmek ve ilişik çekmek, her daim gündemde ikamet etmek düşüncesince sosyal medyada sonsuz kaynak paylaşan gençlerde bu durumun giderek bağımlılık durumuna geldiğini tamlayan Mazlum Çöpür, “Sosyal medyada aldıkları müspet arka bildirimlere basıcı bir duruma gelmektedirler. Olumsuz arka bildirimler aksi hissiyat yaşamalarına ve bunu kazanmak düşüncesince henüz beraberinde tomar sosyal medya kullanmaktadırlar. Ayrıca deri izlenim bozukluğu ve buna ilişkin adına yiyecek bozuklukları da geliştirmektedirler” ifadelerini kullandı.

Dijital devirde evlatları sosyal medyadan ağız ağıza ırak tutmanın muhtemel olmadığını kail Çöpür, “Bu sebeple anne- babaların yapması müstelzim ilk önce aşkın er yaşlarda küçüklere zeki telefon hasretmek namına onları sosyal ortamlara götürmeleri, onlarla henüz beraberinde tomar dakika geçirmeleri gerekir” dedi. Çöpür ayrımsız sürede sosyal medya kullandıklarında onlarla zıtlaşmadan güzel münasebat kurmalarının sonra ebeveynlerin önerilerinin çocuklar dair henüz etkili olmasını sağladığını belirtti.

“Tablet ve zeki telefonlarla devir geçirmeleri kognitif evolüsyon problemlerine kere açmaktadır”

Çok beraberinde tomar zeki telefon kullanan, TV seyreden, elektronik beyin oyunu oynayan çocuklar sosyal ortamlardan uzaklaştıklarından sosyal becerilerinin zayıfladığını tamlayan Çöpür, “Küçük evlatların zeki telefon ve tablet ile baş döndürücü devir geçirmeleri anahtar gelişimini de geriletmektedir. Sosyal ilişki, yaşıtları ile korkmak namına tablet ve zeki telefonlarla devir geçirmeleri kognitif evolüsyon problemlerine kere açmaktadır” dedi.

“Siber müstebitlik düşüncesince de nazarıitibar edilmeli”

Son adına da zeki telefon ve tablet kullanımının çocuklar ortada yaygınlaşmasının siber müstebitlik terimini ortaya çıkardığını kail Çöpür, “Siber zorbalıkta saldırganla kurbanın teması olmamasına karşın kurbanlar ruh bilimsel mesail yaşamaktadırlar. Bu mesail depresyon, ceninisakıt kibir saygısı, korku, üzüntü, hicap duygusu, gövde imajı problemi yaşamaktadırlar. Ebeveynlerin çocuklarını siber zorbalıktan dayanaklık etmek iktisap etmek için, çocuklarını er yaşlarda sosyal medya ile muhatap etmemeli, çirkin sitelere girmemeleri dair uyarmalı, çirkin mesajlara karşılık kesmek dair uyarmalı, siber müstebitlik mesajları aldıklarında anne babalarına bunu söylemeleri dair çocuklarını uyarmaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler