USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Solunum yolu enfeksiyonlarına için Kovid-19 önlemlerinin sürdürülmesi' önerisi

Göğüs ve enfeksiyon rahatsızlıkları uzmanları, ilkin kışın küsurat solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada, Kovid-19 salgını sürecinde de geçerli maske, açıklık ve doğruluk önlemlerinin can alıcı olacağını belirtti.

'Solunum yolu enfeksiyonlarına için Kovid-19 önlemlerinin sürdürülmesi' önerisi
01-12-2022 19:09
İstanbul

Konuya bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde mevcut Akademik Solunum Derneği Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Kovid-19'un varlığını sürdürdüğünü bu süreçte, influenza, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), adenovirüs ve rinovirüs enfeksiyonlarının da ön planda olduğunu, başkaca batar vakalarının baş döndürücü borda bordaya tomar görüldüğünü söyledi.

Kovid-19 salgını hasebiyle 2-2,5 sene izole dirim sürülmesi kararında muafiyet sisteminin öbür virüsleri unuttuğunu tamlayan Tutluoğlu, bu süreçte maske ve mesafeyle, koronavirüsün indinde öbür virüslere erinç da sığınma sağlandığını aktardı.

Bağışıklık sistemi zafiyetinde artım olduğuna dikkati çekici Tutluoğlu, "Çocuklar elhak bu enfeksiyonlarla on paralık tanışamadı. Bu sene muafiyet sistemi bu enfeksiyonlarla yeni baştan tanışıyor gibi. Erişkinler düşüncesince baştan borda bordaya tanışma, füru düşüncesince önceki maç derece olmakta bu. Ondan ötürü ciddi seyrediyor." dedi.

Bu virüslerden sığınma yöntemlerine müteveccih önerilerini sıralayan Tutluoğlu, şunları kaydetti:

"Kovid hala küçümsenmeyecek seviyede yaşantımızda var, unutmayalım. Diğer virüslere erinç da himaye sağlaması adına, hassaten şişko erişim araçlarında ve insanların hareketli bulunduğu, beniz yüze temasın baş döndürücü bulunduğu ortamlarda behemehâl maske takalım. Bu enfeksiyonlardan en baş döndürücü koruyacak nesne maske ve mesafedir, hassaten riziko grupları için. Grip aşısı yaptırılabilir, 15 çağ süresince koruyuculuğu başlıyor. Hastalandıktan sonradan da semptomatik tedaviler, isim gripse verdiğimiz borda bordaya antibiyotik var. Erken başvurulursa belirtileri yok etmede faydası olabiliyor."

Tutluoğlu, muafiyet sistemini aksi etkileyen sigaranın bırakılması, içki tüketiminin kısıtlanması icap ettiğini anlatarak, egzersizin, şişman insanların kilogram vermesinin, hab ve dirim stiline nazarıitibar edilmesinin bağışıklığı çelimli tutacağını dile getirdi.

Çocuklarda rahatsızlıkların baş döndürücü levent boylu sürebildiğini ve yatış yapılarak otama edilmeleri gerekebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Tutluoğlu, enfeksiyondan korunmaları düşüncesince ekol süresince maske uygulamasının sürdürülmesinin de bölümsel yarar sağlayacağını kaydetti.

"Ellerimizi kalın yıkayalım, beslenmemize nazarıitibar edelim"

Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Altuntaş Aydın, bundan böyle Kovid'in biçim değiştirmesi, aşılanmanın olması veya elan ilkin Kovid geçirilmesi derece nedenlerle vatandaşlarda koruyan önlemler açısından deşarj meydana geldiğini söyledi.

Okul ve şişko transfer derece hareketli bölgelerde maske kullanımının azaldığını, ellerin elan az yıkandığını, havanın da soğumasıyla bağlı ortamlarda elan baş döndürücü sayaç geçirildiğini özetleyen Aydın, böylece solunum kanalıyla bulaşıcı virüslerin yayıldığını anlatım etti.

Şu anda 3 yaşındaki borda bordaya çocuğun, Kovid-19 sürecinde izole olmasından da ötürü on paralık influenza, RSV ve rinovirüs derece virüslerle karşılaşmadığına ayraç fail Aydın, hasebiyle duygulu borda bordaya ekip bulunduğunu, bunların elan baş döndürücü enfekte olup virüsü elan baş döndürücü yayabildiğini bildirdi.

Şu anda en baş döndürücü influenzanın görüldüğüne dikkati çekici Aydın, katılması müstelzim tedbirlere bağlı şöyleki konuştu:

"Kovid'e erinç ne yaptıysak onu yapmalıyız. Maskenin koruduğu yegâne dert Kovid derece düşünülüyor lakin değil, dört başı mamur solunum yolu rahatsızlıklarından korur. Nezleysek veya kendimizi dobra hissetmiyorsak maske takalım. Kalabalığa girmekten sakınma edelim, giriyorsak bu ortamlarda maske kullanalım. Konuşurken insanlarla aramızda minimum 1,5-2 m. derece aralık bırakalım. Ellerimizi kalın yıkayalım. Beslenmemize, nakit alımımıza nazarıitibar edelim. Ortamların mobilyasız olması, klimaların koyu kullanımı... Bunlar burun-ağız mukozalarımızı da kurutuyor ve virüsler elan bedava gelip yapışabiliyor. O yüzden, mesame açarak saf havayla sirkülasyonu sağlayalım. Sık kalın boğazımızı nemlendirelim, sıcak, ılık içecekler tüketelim. Kalp, KOAH derece süreğen rahatsızlığı olanlar ilkin edinmek kıl payı behemehâl enflüanza aşısı olalım."

"Risk grubundakiler enflüanza aşısı, nemli ve gövde direnci bağan olanlar batar aşısı yaptırmalı"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ise gelişigüzel sene bulunduğu derece teşrinisani ve aralıkta viral fevk solunum yolu enfeksiyonlarının kalın görüldüğünü, gündüz-gece ısı farkının arttığı durumlarda, topluluğun bağlı bölgelerde elan baş döndürücü sayaç geçirdiği dönemlerde, kafeterya ve şişko transfer araçlarında bu enfeksiyonların yayılma ihtimalinin de artabildiğini anlatım etti.

Dökmetaş, bu yıl, influenza, parainfluenza, RSV, rinovirüs ve adenovirüs derece viral solunum yolu enfeksiyonlarının az buçuk elan borda bordaya tomar görüldüğünü fakat eğri seyirle polikliniklerde ara sıra artım ara sıra azalma yaşandığını dile getirdi.

Bu virüslerden sığınma yollarından bahseden Dökmetaş, "Solunum kanalıyla bulaşıcı enfeksiyonlarından korunmanın yolu maske, mesafe, temizlik. Bu devirde beklenir bulunduğu derece bağlı bölgelerde maske kullanmaya bitmeme edelim. Kovid ağız ağıza bitmedi, hastalarımız var. Risk grubunda olanların enflüanza aşısıyla aşılanmasını, nemli olanların ve gövde direnci düşük, süreğen rahatsızlığı olanların batar aşısı yaptırmalarını öneriyoruz." dedi.

Prof. Dr. Dökmetaş, borda bordaya de koruyan önlemler bulunduğuna değinerek, "Özellikle çocuklarda dert lakırtı konusuysa okula gitmemelerini, anlatım almalarını, öğretmenler hastaysa gene anlatım almalarını, okula gitmemelerini, görmek zorundalarsa da maske takarak okullara gidip görevlerini yapmalarını öneriyoruz. Servislerde, okullarda, kafeteryalarda, kantinlerde füru baştan sona benzeyen mesafedeler. Hasta bulunan borda bordaya çocuktan onlarca öbür çocuğa da bunun yayılma riski var. Bu sebeple burada hem ailelere bununla ortak öğretmenlerimize fariza düşüyor." değerlendirmesini yaptı.

"Çocuklar düşüncesince sağlıklı tedbirlerin indinde hab düzeni ve beslenmelerine nazarıitibar edilmeli"

Sağlığa Evet Derneği Başkanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı da çocuklarda hassaten influenza A, RSV, adenovirüs ve beta hemolitik streptokokun sık sık görüldüğünü söyledi.

Dağlı, 2018'den sonradan doğan çocukların, salgında elan baş döndürücü bağlı bölgede kaldıkları ve öbür virüslerle karşılaşmadıkları düşüncesince immün sistemlerinin bu virüsleri tanımadığını, bundan ötürü elan baş döndürücü hastalandıklarını belirterek, "Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi, 6 aydan iri dört başı mamur evlatların zaman başlangıcında enflüanza aşısı olmalarını önermişti. Türkiye'de bu gözyaşı grubunda az aşılama uygulanması var. Şu anda hoppadak yegâne virüsle hastalanmış olanları değil, nice virüsü baş başa nâkil evlatları da görmekteyiz. ABD'deki istatistikler de bunu doğruluyor. Şu anda baş döndürücü koyu sıfır Kovid'in aralıkta elan da artabileceğini ve influenza A, RSV ve Kovid'in baş başa müselles enfeksiyon meydana getirme riski bulunduğunu söylemekteler." ifadelerini kullandı.

Çocuk gözyaşı grubunu izleyen hekimlerin de gözlemleri doğrultusunda, polikliniklerde güzeşte yıla mucibince baş döndürücü efdal sayıda solunum yolu enfeksiyonu olayı gördüklerini aktaran Dağlı, bunların esas dem borusunun girişinde, ahenk tellerinin bulunduğu bölgede şişik oluşturan enfeksiyonlar olabildiği derece ast solunum yolu enfeksiyonları biçiminde de görülebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Dağlı, çocuğun alerjik altyapısı yahut ailede alerji var ise bu enfeksiyonların bunu tetikleyebildiğini, RSV'nin ise çocuklarda bronşiyolit yaptığını, hastalığın iyileşmesi esnasında baş döndürücü borda bordaya tomar öksürük, dem darlığı olduğunu, evlatların çoğunda astım nöbetine benzeşim tabloların da baş başa görüldüğünü anlattı.

Çocukların solunum sistemi rahatsızlıklarına yakalanmamaları düşüncesince yapılması gerekenlere yer veren Dağlı, şunları kaydetti:

"Toplu yaşanmış bulunan yerlerde, ilkin okullar edinmek üzere, maskelerin yeni baştan takılması, hastalanmış bulunan evlatların katiyen okula gönderilmemesi, ailesinde dert bulunan bireylerin, çocuklarını denetleme altında tutması ve ailedeki dert geçtikten sonradan okula göndermesi önemlidir. İş yerlerinde, esas ve babaların maske takarak emek vermesi gereklidir. Çünkü erişkinler ortada çözülüm bitmeme etmekte, eve rahatsızlığı getirdikleri takdirde çocuğa bulaşmaktadır. Çocuklarda sayı farkı dü haftada borda bordaya ateşin dert görür bir duruma geldik. Bu da sosyal hıfzıssıhha ve keyif kurallarını baş döndürücü dobra adına getirmediğimizle ilişkilidir. Kovid esnasında baş döndürücü sıkılıp, peşinden ansızın dört başı mamur önlemleri hiçe sayar halde yaşadığımız düşüncesince ayrıksı mikroplar bundan yararlanma ayar bir duruma gelmiştir. Çocukların rahatsızlığı kapmaması düşüncesince sağlıklı tedbirler katılması gerektiği derece hab düzenlerine, beslenmelerine, hassaten C ve D vitaminlerini aldığı kadar almalarına, almıyorlarsa haricen ulama adına bunların verilmesine nazarıitibar edilmelidir. Onlara el yıkamayı, yüzüne dokunurken elini sabunlamış olması icap ettiğini belletmek önemlidir. Birbirlerini kucaklamalarına, baş döndürücü benzeyen mesafede oynamalarına da bariyer edinmek akıllıcasına olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler