USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Skolyoz kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha çok görülüyor'

Skolyozun kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha fazla aşırı görüldüğüne yer veren Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Çaçan, “Bir eğriliğin skolyoz olabilmesi düşüncesince minimum 10 etap ve üstünde olması gerekir. İlk tanıda gözyaşı ne genişliğinde önemsiz ve çarpık

'Skolyoz kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha çok görülüyor'
18-08-2022 15:05

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Çaçan, skolyoz rahatsızlığı karşı bilgiler verdi. Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Çaçan, omurgaya önden bakılınca borda bordaya çizgilik denli düzlem olması icap ettiğini belirterek, “Önden bakılınca yana akıllıcasına gelişen temel eğriliklerine skolyoz denir. Bir eğriliğin skolyoz olabilmesi düşüncesince minimum 10 etap ve üstünde olması gerekir. Skolyozda yana akıllıcasına eğriliğin indinde yer değiştirme da doğar şu demek oluyor ki temel öz çevresinde döner. Bu da döş kafesinde asimetriye münasebet olur. Skolyozdaki en ehemmiyetli sorunlardan biri eğriliğin ilerleyen olmasıdır. İlk tanıda gözyaşı ne genişliğinde ıvır zıvır ve çarpıklık ne genişliğinde büyükse gelişim ihtimali o genişliğinde büyüktür” sanarak konuştu.

"Yanlış çanta kullanmak temel eğriliğine münasebet olur"
Dr. Öğr. Üyesi Çaçan, umumi açıdan dü kimse skolyozun olduğuna ayraç ederek şöyleki bitmeme etti: "İlk kendisine strüktürel sıfır skolyozda omurganın yapısında rastgele borda bordaya dava yoktur, eğriliğe münasebet bulunan ayrıksı borda bordaya dava vardır. Sorunlar ortada er suyu fıtığı, yegâne yönlü ayak kısalığı, kural mafsal sorunları, ur ve kusur çanta nakil denli ahval vardır. Eğriliğe etmen bulunan gidişat otama edildiğinde çarpıklık de düzelir. Yapısal bulunan skolyozu inceleyecek olursak; omurganın yapısında (kemik, mafsal ve kas) bozuk para mevcuttur. Eğrilik kalıcıdır, salah görülmez. Yapısal skolyozu umumi kendisine 3 tipe ayırabiliriz. İlk kendisine konjenital skolyoz şu demek oluyor ki anadan doğma bulunan skolyozda bir fazla aşırı kez ağır borda bordaya çarpıklık yalan konusudur. Buna gebelikte tahsil edilen borda bordaya ilaç, ışıma münasebet olabildiği denli kalıtım bilimi bozuk para yahut folik hamız eksikliği de münasebet olabilir. İkinci skolyoz tipi ise nöromüsküler skolyozdur. Omurgayı dengede markajcı kaslardaki iğbirar kararı omurganın eğrilmesi ile doğar ve çabuk ilerler. Son skolyoz tipi de idiopatik skolyozdur. En kesif tanıdık skolyoz tipidir, toplumda yüzdelik 80 ila 90 oranında görülmektedir ancak nedeni anlaşılan değildir. Diğer muhtemel sebeplerin dışlanmasıyla tanılama konur. Bu eğrilikler daha baş döndürücü ergenlikten önceki adım atar ve ilerleyicidir. Kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha fazla aşırı görülür."

"Göğüste oluşan asimetri ile kendini anlaşılan eder"
Doğru tanılama düşüncesince omurganın tamamına röntgen çekilmesi gerektiğine uyanıklık çekici Doç. Dr. Çaçan, “Genellikle göğüste asimetri oluşur, geri yandan omurgaya bakılınca borda bordaya dal diğerine nazaran daha düşüt durur. Bir taraftaki kürek kemiği daha belirgindir ve er suyu kuşağında asimetri görülür. Sırttaki asimetri insan öne eğildiğinde daha da belirginleşir ve eğriliğin büyüklüğü röntgen üstünde meydana getirilen ölçümlerle belirlenir. Ölçümlere göre skolyozun ne kimse bulunduğu anlaşılarak tanılama konulur. Hastanın ergenlikten sonradan kuru sisteminin olgunlaşmasıyla baş başa ilerlemesi durur” ifadelerini kullandı.

"Eğriliğin ilerlemesini gevşetmek düşüncesince lastik kullanın"
Doç. Dr. Mehmet Akif Çaçan, skolyoz tedavisinin insana hususi planlandığını anlatım ederek şu detayları verdi: "Skolyoz tedavisi eğriliğin tipine, ebatlarına ve hastanın yaşına göre tahavvül gösterir. Günümüzde skolyoz tedavisinde cerrahi dışı ve cerrahi yollar kullanılır. Cerrahi sıfır yollar daha baş döndürücü çarpıklık miktarı az bulunan hastalarda eğriliğin ilerlemesini gevşetmek şartıyla kullanılır. Bunlar ortada en mühimleri lastik ve egzersizdir. En kesif tanıdık idiopatik skolyozda 20 derecenin altındaki eğrilikler bir fazla aşırı devir hemen izleme edilir. Daha iri ve gelişim riski bulunan eğriliklerde lastik kullanılır. 40 derecenin üstündeki eğrilikler bir fazla aşırı kez cerrahi ile otama edilir. Konjenital şu demek oluyor ki anadan doğma oluşan skolyozda bir fazla aşırı devir cerrahi otama gerekir. Cerrahide de füzyonlu yahut füzyonsuz yollar bulunan olup bunlar da hastanın ihtiyacına göre uygulanır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler