USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sigarayı bırakınca kilo almak korkusuna kapılmayın

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, “Sigarayı bırakınca kilo olma korkunuz, salıverme kararınıza bariyer olmasın. Çok sade kimi düzenlemelerle tek kilo almadan sigarayı bırakabilirsiniz” dedi.

Sigarayı bırakınca kilo almak korkusuna kapılmayın
04-10-2021 09:20

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, sigara salıverme sürecinde kifayetli ve stabil tagaddi programlarının strateji edilmesini önerip, baş döndürücü baskıcı diyetlerden ırak durulması icap ettiğini söyledi.
2019 senesinde 103 delege ile meydana getirilen ortak çalışmaya layıkıyla sigarayı bırakanların kilo almış olduğu ve semirmek istemeyenlerin de baş döndürücü kısıtlanmış ortak yiyecek davranışına yöneldiğini kaydeden Akgül, “Sigarayı bıkan bireylerin ortak yılda sayı farkı 5 kilo aldığı, yüzdelik 13'ünde ise bu artışın 10 kilo üstüne çıkmış olduğu görülmüştür. Hatta kimi tetkikat sigara bıraktıktan sonradan kilo alanların, bunu mâni olmak düşüncesince baştan sigaraya başladığını ortaya koyuyor” sanarak konuştu.

"Sigara, zevk ve dem duyusunu bozuyor"

Sigara içenlerin C, E ve A vitaminleri ile folik asit, posa, çoklu doymamış yağ asitleri, kuvvetli ve karoten alımlarının düşük, meşbu yağ alımının ise erdemli bulunduğunu tamlayan Akgül, şöyleki bitmeme etti:
“Sigaranın, ayrıca sigara dumanının zevk ve dem duyusunu bozması, gıda alımını ve gıda tercihlerini değiştirebiliyor. Bu da çıtırbom ve denyo tagaddi alışkanlığına, sigaranın gıda emilimini azaltmasına ilişkin rahatsızlıkların büyümesine sebep olabiliyor.”

Sigarayı bıraktıktan sonradan mahsus mahrumiyet belirtilerinden bir tanesi bulunan iştiha artışının biraz ay süresince sürebildiğine ayraç fail Gizem Akgül, “Bu süreçte kilo almamak yahut kilo özgülemek düşüncesince beslenmelerinde ortak tomar kısıtlamaya revan kişiler, ahir çağda hâlâ ortak tomar yiyecek davranışı görülüyor. Ayrıca gıda yetersizliği ve psikososyal işlevlerde gerilemeler de olabiliyor. Sigarayı bıraktıktan sonradan da bağışıklığı sponsor ve antioksidanlardan ensesi kalın beslenmeye ehemmiyet verilmelidir” dedi.

Kilo almadan sigarayı çoğaltmak ortak tomar kolay

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, sigarayı bıraktıktan sonradan kilo almamak düşüncesince neler yapılması gerektiği dair şu teklif ve uyarılarda bulundu:

"Su tüketiminizi günce 10-12 bardak düzeyinde tutmaya uyanıklık gösterin. Canınız ortak şeyler atıştırmak istediğinde önceki ortak bardak su için.

Porsiyon kontrolü sağlayın. Yemeğinizi önemsiz tabaklarda yiyin, öğünlere körpe göveri ile başlayın.
Yemeklerinizi önemsiz lokmalara bölün, rastgele lokmanızı etraflıca levent çiğneyin.

Meyve ve göveri suyu emmek adına ortak güzel yıkadığınız bu gıdaları ısırarak tüketin.

Canınız içimli gıda çektiğinde ilk herşeyden ilk olarak körpe ve döşenmemiş meyvelerden, diyabet hastalığı eklenmemiş sonuç çaylarından faydalanın.

Antioksidan kapasitenizi artırın. A, C ve E vitamini içeren gıdaları sofranıza ekleyin.
Sigarayı bıraktıktan sonradan çoğunlukla tanıdık kabızlığa dirlik çökelti alımınızı artırın. Günde dü porsiyon değişik renklerdeki sonuç ve öğünlerde dolgunca yeşillikli körpe sulu zırtlak ilave salatalar bu ihtiyacını karşılamaya asistan olur.

Lif payı erdemli dört dörtlük hububat ürünleri (tam tahıllı ekmek, dört dörtlük buğday, makarna, bulgur, kepeli pirinç, buğday ruşeymi) hem hazım sisteminizin çalışmasına dayanak noktası olabilir bununla birlikte etraflıca müddet tokluk sağlar.
Kavrulmamış fındık, ceviz, badem kabilinden semiz tohumlar, atıştırma ihtiyacını karşılar, bağışıklığı güçlendirir. Unutmayın dimdik olsalar güçlü bu besinlerin fala tüketilmesi de kilo alımına sebep olabilir. Porsiyon kontrolünü vasıtasız bırakmayın. Bu sebeple döşenmemiş yemişleri doyumsuz değil, sayıyla tüketin. 10 fındık, 10 badem, 2 dört dörtlük koz günce listenizi oluşturabilir.

D vitamini seviyenize baktırın. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinin beraberinde mızrap ve sıska sistemi düşüncesince muktezi bulunan kimi minerallerin kullanılmasında ehemmiyetli ortak vitamin bulunan D vitamininin eksikliğinin tamamlanması önemlidir. En asliye deposu güneştir. Somon, titrem balığı, er bezi sarısı, mazot de gıda kanalıyla tahsil edilen D vitamini kaynaklarıdır.
Düzenli idman yapmayı ve açıkça havada yürüyüşe çıkmayı boşlama etmeyin."

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler