USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sigara kullananlar korona virüsü daha ağır geçiriyor

Merkezefendi Sümer Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Hekimi Dr. Canan Korkut, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nde tiryakileri Ocak 2022'de faaliyete süregelen Sümer KETEM Sigara Bırakma Polikliniğine çağırma etti.

Sigara kullananlar korona virüsü daha ağır geçiriyor
09-02-2022 13:11

Sigaranın, muhteviyatında 80'den dahası dokunmabana meydana getirdiği müdellel 7 binden nezdinde tomar kimyevi konu barındıran nezdinde sem bulunduğunu tamlayan Sümer KETEM Hekimi Dr. Canan Korkut, sigaranın nice ağırbaşlı hastalığın deposu bulunduğunu söyledi. Korkut, “Dünya genelinde 8 milyondan nezdinde tomar insanoğlu sigaraya ilişkin emraz zımnında yaşamını kaybetmekte olup, bu ölümlerin 2 milyonu hemen edilgen içicilik nedeniyledir. Sigara, ilkin devletimizde en yoğun tanıdık ve en yoğun ölüme sebep bulunan akciğer kanseri iktisap etmek üzere, minimum 20 dokunmabana şekline sebep olmaktadır. Her sene 2,5 milyondan nezdinde tomar insanoğlu bu sigara münasebetli kanserler zımnında yaşamını kaybetmektedir. Bu verilerden de anlaşıldığı kadar sigara, kansere ilişkin ölümlerin önlenebilir en ehemmiyetli sebebidir. Yine sigara, dokunmabana dışındaki en ehemmiyetli ahiret yolculuğu sebebi bulunan ihtisas ve huy hastalıklarının gerçek sorumlusudur. Hem dirilik bununla müşterek avlu kalitesi kaybı itibarıyla ehemmiyetli süreğen teneffüs yolu hastalıkları, sigara kullanan ve sigara dumanına sunulan artan bireylerde yoğun tanıdık sorunlardandır. Bunun haricinde akbasma oluşumu, ten hastalıkları, düşünce ve depresyon, bebek sahibi olmaktadır sıkıntı da sigaranın sebep bulunduğu durumlardandır. Sigara kullanan erat ve sigara münasebetli süreğen teneffüs yolu rahatsızlığı olanlarda korona virüs da iyice ağır seyretmektedir” sanarak konuştu.

Korkut, sigaranın zararları dair şuurlanma artsa da bağımlılığın bırakmayı güçleştirdiğini vurgulayarak, şu şekilde konuştu: “Son senelerde bilim erişilebilirliğinin artışıyla sigara kullanımının zararları dair farkındalık yükselmiştir. Fakat bilim sahibi olmamız bu beladan sebep iktisap etmek düşüncesince ehliyetli olmamaktadır. Buna en dirilik sıkıcı kip esenlik çalışanlarındaki faziletli sigara istimal oranıdır. Bunun en esas sebebi sigaranın fiziki bağımlılık oranının iyice faziletli olması ayrıca yegâne nezdinde sigara kullanımının bağımlılığa kere açmasıdır. Sigarayı deneyen insanların az daha ½ si basıcı duruma gelmekte ve bu bağımlılık yaşı çağ geçtikçe küçülmektedir. Bununla beraberce hala sigaranın nezdinde toplumsallaşma ara bulucu şekilde görülmesi ve kollar düşüncesince kart olmanın nezdinde işareti sayılması da sigara ile mücadelede zorba ruhsal ve içtimai nedenlerdendir”

"Sigarayı artırmak isteyenler, sigara salıverme polikliniğimize başvurabilirler"

Sigarayı bırakmaya değişmeyen vermiş fakat kesinlikle yapacağını bilemeyen vatandaşlara çağrıda mevcut Korkut, bu insanların Alo 171 Sigara Bırakma Hattı ve Sigara Bırakma Polikliniklerinden dayanaklık etmek alabileceklerini tabir etti. Korkurt; “Bilindiği kadar KETEM'lerde meme, serviks ve kolorektal kanserlere müteveccih er canlandırma düşüncesince tarama programları yürütülmektedir. Kanserden korunmada ikinci basamağı, bu tarama programları oluşturmaktadır. Birinci derece ise kanserin oluşumunu karşılamak olup en ehemmiyetli unsurlarından biri duman ile mücadeledir ve hemen kanserden korunmada değil sigara sebepli kâffesi hastalıklar, sigara içmediği şekilde dumanına sunulan kalmış şekilde sağlığı çirkin yönde etkilenen bireyler, bilhassa de evlatları dayanaklık etmek iktisap etmek düşüncesince verilmektedir. Sümer KETEM içerisinde bu mücadelede arazi kabul etmek düşüncesince Sigara Bırakma Polikliniğimiz Ocak 2022 sebebiyle hizmete açılmıştır. Sigara içenlerin kısaca yüzdelik 80'i sigarayı artırmak istemektedir fakat yapabileceklerine inanmaz veya kesinlikle yapabileceklerini bilemezler. Sigarayı bırakmakta zorlanmak baş döndürücü doğaldır ve düşünüldüğünün bilakis nezdinde arzu meselesi değildir. Sigarayı bırakmaya değişmeyen vermiş kişiler, Alo 171 Sigara Bırakma Hattı ve Sigara Bırakma Poliklinikleri marifetiyle bu süreçte gereksinimleri bulunan kâffesi desteği bulacaklardır. Sümer KETEM Sigara Bırakma Polikliniği'nde vatandaşlarımızı bu sıkıca süreçte doğrulamak bizim düşüncesince alım çalım donör olmuştur. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle sigara kullanan yurttaşlarımıza sigarayı bırakmanın kendileri ve aileleri namına yapabilecekleri en dobra envestisman bulunduğunu uyarmak istiyorum ve harekete devredilmek düşüncesince ertelemeden Sümer KETEM Sigara Bırakma Polikliniğimize başvurmalarını öneririm” biçiminde konuştu.

Atilla Özer
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler