USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Şiddet istekli rical terapiyle 'sağlıklı ve hürmetkâr davranış'a yönlendiriliyor

Bartın Üniversitesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle yaşama geçirilen TÜBİTAK destekli projeyle, familya içi şiddetin önlenmesi amaçlanıyor.

Şiddet istekli rical terapiyle 'sağlıklı ve hürmetkâr davranış'a yönlendiriliyor
18-03-2022 17:22
Bartın

Bartın'da eş içi şiddetin önlenmesine müteveccih yaşama geçirilen projeyle, şiddet yatkın baylara tedavi verilerek davranışlarını değiştirmeleri hedefleniyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Bartın Üniversitesi ortada sabık sene kasımda, eş içi şiddetin azaltılmasına müteveccih "Sağlıklı ve Saygılı İlişkiler Programı" kapsamında tören düzeni imzalandı.

​​Bartın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Turhan'ın yürütücülüğünü icra ettiği proje, TÜBİTAK Kariyer Geliştirme Programı kapsamında destekleniyor.

Proje kapsamında eş içi şiddet davranışlarının azaltılmasına müteveccih araştırı ve icraat yapılacak.

Şiddet yatkın adamların "sağlıklı ve hürmetkâr davranış"a yönlendirilmesi hedeflenen kadro çalışmalarına 6 hafta evvela başlandı.

İbn Haldun Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Bulut'un danışmanlığında Bartın Sosyal Hizmet Merkezi Toplantı Salonu'nda 6 ay sürecek çalışmanın sonuçları, infaz kılavuzu biçimine getirilecek ve bunun başka kentlerde de yaşama geçirilmesi düşüncesince Bakanlıkla paylaşılacak.

"Gelecek nesillerin şiddet davranışlarının önüne de esbak olacağız"

Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Turhan, AA muhabirine, eş içinde şiddet uygulayıcı bireylere eş mahkemeleri eliyle ulaşarak onları terapiye çağırma ettiklerini söyledi.

Grup çalışmalarının bilirkişi psikolog, klinik ruhiyatçı ve akademisyenlerle sürdürüldüğünü aktaran Turhan, şöyleki bitmeme etti:

"Kişilerin civar evvela çıkarlarını ayırt etmelerini bildirmek istiyoruz. Şiddet uygulayıcı erkeklere, gayz kontrolü becerisi, yazışma becericisi kabil sert aşırı modülden oluşan birlikte izlence uyguluyoruz. Tabii ki bu da bedava olmuyor. Davranış değişimi, acemi birlikte şeyleri ayırt etmek, bunu anlamlandırabilmek, dâhilî açıdan iç nezaret kazanımı hepsi düşüncesince zor olsa gerek ve devir alır. Bir tutum değişiminden konuşmak düşüncesince henüz levent boylu devir dilimlerine ihtiyacımız var. Bu açıdan tığ gayz kontrolü sorunu bulunan insanlara da erişmek istiyoruz."

Turhan, gerekseme yerinde eş içi koşa terapisi de vermeye çalıştıklarını belirtti.

Olumlu dönüşler aldıklarını dile getiren Turhan, "Bireylerden 'Şunu yaptığım düşüncesince üzüldüm.', 'Bunu yapmamam gerekiyordu.' biçiminde art dönüşler alıyoruz. Yine şiddet mağdurları da eşlerine 'Gittiğin arazi ne güzelmiş, bak faydası oluyor.' diyor. Bir eş katılımcımız, 'Bu tekniği deneseydim ilişkim aşırı ayrımlı olabilirdi.' demişti. Bunlar bizim düşüncesince aşırı iyi art bildirimler. Biz birlikte şeylerin değişebileceğine inanıyoruz." sanarak konuştu.

Turhan, erkeklerle icra ettikleri görüşmelerde birçoğunun eskiden ailesinde şiddete mağruz kaldığını gördüklerini aktararak, "Bir eş eskiden ailesinde şiddet görmüşse bunu özlük eşine de uygulayabiliyor. Bu açıdan çalışmamız aşırı eleştiri birlikte noktada. Şu andaki grubumuzun hepsinin evladı var. Bu insanları tutum değişikliğine, sağlıklı, hürmetkâr davranışlara yönlendirebilirsek evlatları da bunu gözlemleyecek. Doğal namına doğacak nesillerin beklenen şiddet davranışlarının önüne de esbak olacağız." ifadelerini kullandı.

"Belki de ülkede civar defa olacak halde faille çalışıyoruz"

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Deniz Yılmaz da projenin, koruyuculuğun ötesinde inhibitör birlikte emek vermek olacağını belirterek, "Sorunu halının dibine süpürmeden şiddet göreni rehabilite ederiz ancak birlikte henüz şiddet vakaları olmasın sanarak faillerle de birlikte araya geliyoruz. Bakanlığımızın onayıyla ihtimal de ülkede civar defa olacak halde faille çalışıyoruz." dedi.

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise projenin mevzuya dikkatleri çekilme noktasında iri ehemmiyet taşıdığını, eş içi hızlı ilmî namına savaşım edeceklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler