USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sıcak yazları beslenme tiyoları

Yaz aylarında coşkunluk ve rutubet artışına ilişkin yerine beden ısısının arttığını tamlayan Diyetisyeni Hande Güngör, yükselen beden ısısı bellek ve başka dirimlik organlarda hasara defa açabileceğini söyledi.

Sıcak yazları beslenme tiyoları
17-07-2022 10:05

Metabolizma terleme ile cisim ısısını dengede tutulmaya çalışsa da, aşkın sıcaklarda hoppadak terleyerek cisim ısısı dengede tutulamayacağını tabir fail Medicana Bursa Hastanesi Diyetisyeni Hande Güngör, "Ayrıca şişmanlık, rastgele birlikte hastalığa ilişkin faziletli ateş, aşkın nakit kaybı (dehidratasyon), önsezi hastalığı, denyo ve asap hastalığı, içki ve narkotik bap kullanması ile otama hedefli birtakım ilaçların (tansiyon düşürücüler, gereklilik söktürücüler gibi) kullanması da yunak havalarda terlemeyi etkileyen öbür faktörlerdendir. Bu üzere hallerde yükselen cisim ısısı bellek ve öbür dirimlik organlarda hasara kez açabilir. Sıcak havalarda metabolizmanın uzlaşma becerisini arttırmanın en ehemmiyetli yollarından birisi beslenmedir. Özellikle yağışsızlık hissi olmasa caba değme gündüz minimum 12-14 bardak (su bardağı) nakit tüketilmelidir. Kafein, içki ve birlikte tomar oranda şeker hastalığı hastalığı içeren içecekler vücuttan henüz birlikte tomar nakit yitirilmesine kez açmış olduğu düşüncesince tüketilmemelidir. Sıvı alımında su somurmak asal olmakla beraber, su dışı nakit alımında kahve, çay, leziz ve gazlı içecekler üzere kafein içeren içecekler namına de süt, sonuç suyu, ıhlamur ve kuşburnu üzere nebat çayları, sonuç ve göveri suları, girintisiz çıkıntısız beyaz zehir suyu yeğleme edilmelidir. Eğer hekim kabilinden nakit alımı kısıtlı yahut gereklilik söktürücü derman kullanılması bahis konusu ise ilgilendiren doktora dolanmak gerekir" dedi.

Terleme ile küsurat nakit ve mineral kaybının önlenmesi düşüncesince değme zamankinden henüz birlikte tomar miktarlarda nakit ve mineral katılması icap ettiğini tamlayan Diyetisyeni Hande Güngör, "Terlemeyle sodyum, kalsiyum, potasyum ve magnezyum üzere mineraller iri seviyede kaybedilir. Mineral kayıplarının önüne devredilmek düşüncesince peynir, zeytin, kuruyemiş üzere sodyum kaynaklarından, yumurta, motorin ve motorin ürünleri ve yoğun yeşil yapraklı sebzeler üzere kalsiyum kaynaklarından, muz, pazı, patates, ve baklagiller üzere potasyum kaynaklarından, dört dörtlük tahıllar, badem, havuç, hurma, günebakan ve muz üzere potasyum kaynaklarından ensesi kalın nemalanmak gerekir. Su payı yüksek, mevsimine akla yatkın göveri ve meyvelerden dayanaklık etmek alınmalıdır. Yaz mevsimde öne çıkan su karışımından ensesi kalın salatalık, marul, kabak, kavun, karpuz, limon, ananas, çilek, üzüm üzere yiyeceklerin jale tüketimi nakit ihtiyacının karşılanmasını destekler. Mide kramplarına etken olabildiği düşüncesince aşkın ilgisiz ve buzlu içecekler yeğleme edilmemelidir. Bu üzere besinler tüketilecekse ağır ve ıvır zıvır porsiyonda tüketilebilir. Vücut direncini çoğaltmak ve bedenin kifayetli oranda vitamin ve mineral almasını bildirmek düşüncesince ferah oranda göveri ve sonuç tüketilmelidir. Tüm göveri ve meyvelerin güzel yıkanması besin güvenliği açısından ehemmiyet taşır. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde nebati nakit yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve sızgıt namına haşlama, ızgara, zat suyunda yahut az suda pişirme üzere dosdoğru pişirme şekilleri uygulanmalıdır. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, tez aksama riski bulunan besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi evrelerinde hıfzıssıhha kurallarına dikkat gösterilmelidir. Gıda zehirlenmelerinin önüne devredilmek düşüncesince nebati bazlı beslenme yeğleme edilmelidir. Sıcak yazları bu beslenme önerilerine dikkat göstererek dosdoğru birlikte yaz geçirilebilir" sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler