USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

SGK ile TEB, ilaç teminine bağlı ek protokolde anlaşma sağladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Hem eczanelerimizin yöntem misyon bedelleri bununla birlikte kurumumuzla ait indirimlerin gerçekleştirilmesi hususundaki uzlaşma üstünde anlaşmaya vardık." dedi.

SGK ile TEB, ilaç teminine bağlı ek protokolde anlaşma sağladı
04-03-2022 15:48
Ankara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, SMA kadar hastalıklarda beğenilen birtakımı ilaçların ilmî evrelerden geçmediği düşüncesince ifa sıralamasında olmadığını belirterek, "Devlet olarak, ilmî kendisine tasdikli herhangi birlikte ilacı, bedeli ne olursa olsun, ifa listemize alıyoruz." dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki "Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol"ün güncellenmesi bu şeklinde ek protokolün imzalanmasına bağlı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında matbuat toplantısı düzenlendi.

Toplantıda mütekellim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, SGK ile TEB arasındaki bu protokolün herhangi birlikte sene sürdürülmesi düşüncesince ek protokol yapıldığını belirterek, "Protokol çerçevesinde, Türkiye'de esenlik sisteminin sonuncu zinciri bulunan eczanelerin, sevkiyat ve insanlarımızın taleplerini karşılamada muktezi sorumlulukları namına getirecekleri uyuşma oluşturuluyor. Burada kavrayış birliğiyle hem eczanelerimizin çare misyon bedelleri hem de kurumumuzla ilişik indirimlerin gerçekleştirilmesi hususundaki uyuşma üstünde anlaşmaya vardık." ifadelerini kullandı.

Sağlık sisteminin öneminin, Kovid-19 salgınında kesin biçimde görüldüğünü anlatım fail Bilgin, Türkiye'nin salgınla mücadelede ortaya koyduğu güzel işleri hatırlattı, başarıdaki payları zımnında esenlik personelleri ile eczacıları kutlama etti.

Bilgin, misyon satın düzlük yan kendisine SGK'nin de bu mücadelede elinden geleni yaptığını, tek vatandaşın, amme yahut hususi şifahane ayırt etmeksizin Kovid-19'a bağlı tedavilerinde tek ecir ödemediğini söyledi.

"Bilimsel kendisine tasdikli herhangi birlikte ilacı, bedeli ne olursa olsun, ifa listemize alıyoruz"

Bazı ilaçların, ifa listesine alınmadığına bağlı kampanyalar yapıldığını anımsatan Bilgin, şunları kaydetti:

"SMA hastaları, birtakımı dokunmabana türleri yahut ismini tıbbi kendisine bilmediğimiz baş döndürücü turfa rastlanan emraz var. Bu rahatsızlıkların bazılarının maatteessüf ilacı yok, bazılarının tedavisi düşüncesince kullanılabileceği söylenen, kamuoyunda hakeza yansıtılan lakin ilmî araştırmalarla belirleme edilmemiş ilaçlar var. Bu ilaçların bazıları, pazarlamak talip organizasyonlar kabilinden 100 binlerce dolarla anlatım edilecek rakamlarla diyar dışından getiriliyor. Özellikle hastalanmış evlatlarımızın aileleri birlikte ümit, bu ilaçları kabul etmek istiyorlar. Onların yavrularına gösterdiği bu duyarlılığı tamamımız paylaşıyoruz. Fakat bu organizasyonların pazarlamaya çalışmış olduğu ilaçların ilmî kendisine tek geçerliliği yok. Hiçbir tababet otoritesi kabilinden tanımlanmamış, safha emek harcamaları yapılmamış. Tüm kamuoyunun şurası bilmesini isterim, mevki olarak, ilmî kendisine tasdikli herhangi birlikte ilacı, bedeli ne olursa olsun, içtimai mevki zorunluluğuyla ifa listemize alıyoruz."

Söz konusu kampanyalara dünyalık yardımında mevcut vatandaşların duyarlılıklarını da nazikâne karşıladıklarını tamlayan Bilgin, "Tüm kamuoyunun bilmesi icap eder ki, bu cins ilaçların şişman çoğunluğu katiyen ilmî evrelerden geçmediği, tababet otoritelerince onaylanmadığı düşüncesince ifa listemizde yoktur. SMA ve dokunmabana hastalarımızın, 'Devletimiz şu ilacı ödesin, niçin ödemiyor?' sorusunun cevabı, bu ilaçların ilmî kendisine onaylanıp onaylanmamasıyla ilgilidir. Yoksa Türkiye Cumhuriyeti, bunların parasına bakmaz. Bu ilaç, hastalanmış birlikte vatandaşımızın, yavrumuzun tedavisinde kullanılabilirse kılıç de onu onaylarız." sanarak konuştu.

Bilgin, "Özellikle yavruları hastalanmış bulunan yurttaşlarımızın, bu mevzuda henüz titiz olmalarını, başta de amme otoriteleri kabilinden tasdiksiz kampanyalara, mahiyeti bilinmeden ihtisas sömürüsüne müstenit girişimlere değer edilmemesi, özen edilmesi icap ettiğini bilhassa dileyiş ediyorum." dedi.

Eczacıların birlikte ilacı alıp satmanın beraberinde ayrımsız sürede el inşası ilaç ürettiğine de ayraç fail Bilgin, bu ilaçların bazılarının "Medula" sistemine kaydedilmesine bağlı çalışmaların sürdüğü bilgisini verdi.

"28 bin 600 eczaneden bölüt ilaç ve ispençiyari hizmeti sunuyoruz"

TEB Başkanı Arman Üney de Türkiye'de eczacılar kendisine 28 bin 600 eczaneden bölüt ilaç ve ispençiyari hizmeti sunduklarını, bu yayılmış misyon ağıyla maşer sağlığının korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunduklarını söyledi.

TEB'in 66 senedir faaliyetlerini sürdürdüğünü anımsatan Üney, müstevli zamanında 100'ü epey eczacı ve eczane teknisyeninin yaşamını kaybettiğini belirterek kendilerine Allah'tan yağmur diledi.

Üney, imzalanan protokolün vatandaşlara, devlete ve ispençiyari camiasına iyi olması temennisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler