USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sebze tohumları düşüncesince ‘GDO Analiz Kiti’ kullanılacak

Genetiği muaddel ürünler ile savaşım düşüncesince KKTC'de geliştirilen, Ar-Ge ve dizayn süreçleri tamamlanan GDO Analiz Kiti, geçmiş aşamada bebek vatana mevrut göveri tohumlarının analizinde kullanılacak.

Sebze tohumları düşüncesince ‘GDO Analiz Kiti’ kullanılacak
11-08-2022 16:05

Gıda güvenliği ve ahali sağlığının en ehemmiyetli mevzularından birisi bulunan genetiği muaddel mamüllerin (GDO) kullanımının denetlenmesi ile ilişik Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Yakın Doğu Üniversitesi ehemmiyetli müşterek iş donanmasına imza attı. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, GDO ile mücadelede Yakın Doğu Üniversitesinde DESAM Araştırma Enstitüsü, Ziraat Fakültesi ve Veteriner Hekimliği Fakültesi iş birliğiyle Ar-Ge ve dizayn süreçleri tamamlanan GDO Analiz Kiti'ni kullanacak. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesinde planlı matbuat toplantısı ile duyurulan teşrikimesai ile besin tohumları, besin ürünleri ve yemlerde ülkeye girişi haram bulunan GDO'lu mamüllerin tespiti ve denetiminin hâlâ devimsel halde yürütülmesi hedefleniyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarım Dairesi Müdürü Reşat Değirmenci, Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden, Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Beyza Ulusoy ile Yakın Doğu Üniversitesi Kit Üretim Laboratuvarı sorumlularından Dr. Gülten Tuncel ve Dr. Gökçe Akan'ın katılmış olduğu matbuat toplantısında mevzuyla ilişik izahat yapıldı.

“GDO Analiz Kiti maşer sağlığı açısından baş döndürücü ehemmiyetli kazanımlar sağlayacak”
Özellikle pandemi zamanında mücahede verdikleri esenlik kontrolleri ve ilkin Covid-19 PCR Tanı ve Varyant Analiz Kiti peyda etmek kıl payı geliştirerek kullanıma sundukları ürünler ile Yakın Doğu Üniversitesinde ehemmiyetli müşterek deneme ve deneyim oluştuğunu vurgulayan Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Edindiğimiz bu birikim, değişik bölgelerde memleketimiz ve toplumumuz düşüncesince geliştirdiğimiz ve üstünde çalıştığımız acemi planlara de kaynaklık ediyor” dedi.

Prof. Dr. Şanlıdağ, “Başta Covid-19 PCR Laboratuvarı, Kit Üretim Laboratuvarı, Genom Analiz Laboratuvarı peyda etmek kıl payı erbap olduğumuz erdemli teknolojiye mebni imkanlar ve bu laboratuvarlarda devimsel sahalarında sonuç basamak mükemmel kadrolarımızla araştırıyor, geliştiriyor ve üretiyoruz. Son kendisine Ar-Ge ve dizayn süreçlerini tamamladığımız GDO Analiz Kiti de maşer sağlığı açısından memleketimiz düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli kazanımlar sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile dayanıklı baş döndürücü bölgede geçmişten mevrut baş döndürücü çelimli işbirlikleri kurduklarını vurgulayan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “KKTC'ye giren besin ürünleri, tohumlar ve yemlerde GDO analizlerinin yapılması da bu iş birliklerinin baş döndürücü ehemmiyetli müşterek parçası” açıklamasını yaptı. Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “GDO ile mücadelede azimli yaklaşımları düşüncesince Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ve bakanlığımızın giranbaha bürokratlarına teşekkürname ediyorum” dedi.

Tohum ithalatında GDO'suz olduklarını yayınlayan müşterek anlatım istenecek
KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı kendisine Yakın Doğu Üniversitesinin yürüttüğü emekleri ve geliştirdikleri kitleri yakından strateji ettiklerini kail Tarım Dairesi Müdürü Reşat Değirmenci, “Özellikle besin güvenliği, bakanlığımız, memleketimiz ve insanımız düşüncesince şişman müşterek ehemmiyet bildirme ediyor. GDO da besin güvenliği açısından en ehemmiyetli konulardan biridir” dedi.

Mevcut hükümler içinde GDO kullanması ile ilişik dayanıklı baş döndürücü gönderme olduğunu tamlayan Değirmenci, “GDO'lu tohumların ve bu tohumlardan elde edilmiş mamüllerin KKTC'ye girişi banko yasaktır. Bu sebeple tohum ithalatlarında mamüllerin sertifikalarının yanı esna GDO'suz olduklarını yayınlayan müşterek anlatım da istiyoruz. Aynı halde ülkeye giren yemler düşüncesince de ayrımsız süreci işletiyoruz. Ancak lazım denetimleri ve kontrolleri muktedir kızarmak düşüncesince bu ürünlerden tahsil edilen örneklerin vatanımızda çözümleme edilebilmesi dirimsel ehemmiyet taşıyor. Yakın Doğu Üniversitesi'nin geliştirdiği GDO Analiz Kiti ile bu analizleri vatanımızda yapabilecek peyda etmek şişman müşterek aşamadır” değerlendirmesini yaptı.

Analiz neticeleri halkoyu ile de paylaşılacak
“Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığımızla beraberce GDO ile mücadelede teşrikimesai içinde yürüteceğimiz bu plan fakültemizin rüçhan hedefleri ile uygun örtüşüyor” diyen Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden, GDO analizlerinin evvel aşamada göveri tohumlarıyla başlayacağını söyledi. Özden, “Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı yetkilileriyle gerçekleştirilecek toplantılar kararında GDO analizlerinde ne ürünlere evleviyet verileceği belirlenecek. GDO analizlerinin üniversitemizin DESAM Araştırma Enstitüsü Laboratuvarlarında gerçekleştireceğiz. Sonuçları ise Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığımızla beraberce transparan müşterek halde halkoyu ile de paylaşacağız” dedi.

“Hayvansal ürünlerde de GDO tedirginliği mevcut”
Fakülte içinde hassaten hayvanca gıdalarda besin hijyeni, besin güvenliği ve besin teknolojisi sahalarında ehemmiyetli icraat yürüttüklerini vurgulayan Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Beyza Ulusoy, “Son senelerde enine boyuna yaygınlaşan genetiği muaddel mahsulat (GDO) dair tüketiciler enine boyuna telaşlı ve tepkili. Gıda güvenliği ve ahali sağlığı GDO'nun kullanması baş döndürücü dobra denetlenmeli ve regüle edilmeli. GDO Analiz Kiti ahali sağlığı açısından KKTC'de ehemmiyetli müşterek dönüm noktası olacak” dedi.

GDO'lu mamüllerin dayanıklı baş döndürücü üründe hammadde kendisine da kullanıldığını kail Doç. Dr. Beyza Ulusoy, “Salam, sosis kadar dayanıklı baş döndürücü et ürününde soya fasulyesi fasulyesi yardımı kullanıldığı düşüncesince hoppadak nebati ürünlerde değil hayvanca ürünlerde de GDO tedirginliği mevcut” ifadesini kullandı.

GDO Analiz Kiti'nin Ar-Ge ve dizayn süreci tamamlandı
Özellikle Covid-19 sürecinde ilkin PCR Tanı ve Varyant Analiz Kiti peyda etmek kıl payı geliştirdikleri dayanıklı baş döndürücü plan ve ürünle ehemmiyetli müşterek deneme ve deneyim kazandıklarını vurgulayan Yakın Doğu Üniversitesi Kit Üretim Laboratuvarı sorumlularından Dr. Gülten Tuncel, “Geliştirdiğimiz GDO Analiz Kiti ile amacımız kâffesi besin ürünleri, hile ve tohumlarda meydana getirilen kalıtım bilimi değişimlerin tespitini yapmak” ifadesini kullandı.
GDO Analiz Kiti'nin Ar-Ge ve dizayn süreçlerinin tamamlandığını kail Dr. Tuncel, “Optimizasyon periyodunu de endamsız müddet içinde tamamlayarak kiti kullanıma anık bir duruma getireceğiz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler