USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Sarı nokta hastalığında 55 yaş üzeri kişiler en riskli grupta'

Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Retinamızın merkezi bulunan makula doğrusu soluk nokta, gözün peşinde bulunmakta ve retinanın en acı düşünce merkezidir. Makula dejenerasyonu hoşnutluk ilişkin yerine ortaya çıkan, çoğu kez 55 yaş üst?

'Sarı nokta hastalığında 55 yaş üzeri kişiler en riskli grupta'
05-01-2023 09:09

Özellikle 55 yaş üzeri kesimi zılgıt fail makula dejenerasyonu yahut ahali arasındaki adıyla zerrin nokta hastalığı yüzdelik 80 oranında fikir yitirilmesine biçim açabiliyor. Hastalığın daima ilerleyici müşterek yapıda bulunduğunu tamlayan Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Sarı nokta hastalığının ilerlediği hallerde tedavi, mihman hale sabık bozukluğu fakat azaltabilmektedir” ifadelerini kullandı. Erken etapta nice hastada belirtiler başkalık görülmezken, hastalığın encam aşamalarında yaşadıkları müşahede kaybı hasebiyle hastaların yanlarında refakatçi yapılmaksızın evlerinden bile çıkamaz hale geldiklerini de hatırlatan Prof. Dr. Göçgil, rutin delik kontrollerinin aksatılmaması çağrısında bulundu.

Prof. Dr. Göçgil, “Retinanın en kesin gören bölgesi bulunan zerrin nokta dalında görmemizi etkileyen katı baş döndürücü illet ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıklardan en ilgi çekenlerin başlangıcında ise hoşnutluk ilişkin makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) geliyor. Genetik faktörlerin yanı esna 55 yaş sonrası insanda sigara kullanımı, kontrolsüz hipertansiyon ve şeker hastalığı ile çıtırbom beslenme, mor ötesi ışığa sunulan kalma az daha çevresel faktörler de hastalığa yakalanmada ehemmiyetli etkenler namına karşımıza çıkıyor” dedi.

“55 yaş üstü insanda yayılmış tanıdık müşterek hastalık”

Sarı nokta hastalığının (Yaşa ilişkin makula dejenerasyonu) değişik insanda değişik belirtilerle ortaya çıkabildiğini tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “Retinamızın merkezi bulunan makula kısaca zerrin nokta, gözün peşinde bulunmaktadır ve retinanın en incitici fikir merkezidir. Makula dejenerasyonu hoşnutluk ilişkin namına ortaya çıkan, çoğu defa 55 yaş üstü insanda tanıdık ve ilerleyici yaşla sıklığı artan, kesif tanıdık müşterek delik hastalığıdır. Belirtiler aksi taktirde teşhisin yapılması çetin olabilir, müşterek delik görmede dava yaşarken başka delik senelerce alışılagelen işlevine bitmeme edebilir. Her dü delik de etkilendiğinde merkezi müşahede kaybı şimdi acele ayırt edilmektedir” açıklamasında bulundu.

"Kontrolsüz şeker hastalığı ve hipertansiyon zerrin nokta hastalığını hızlandırabiliyor”

Makula yahut zerrin noktadaki hücrelerin aklık çalışmadığında, müşahede alanımızın merkezinde sıklık yahut ziyasız meydan oluştuğunu tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “Bir sahife üstünde kayıtlı kelimelerin bulanıklaşması, düzlem çizgilerin eğrilmiş, dejenere az daha görülmesi yahut müşahede dalının merkezinde yağız yada boz nokta yahut ıvır zıvır yerlerin oluşması giriş belirtilerindendir. Hastalığın belirtileri önceki ilkin müşterek flaş başlayabilir; fakat başka delik dobra vaziyette olduğunda ve dü gözle bakılınca bu belirtiler ayırt edilmeyebilir. Diğer flaş de belirtiler ortaya çıkmaya başlayınca müşahede fonksiyonu bundan sonradan menfi biçimde etkilenmeye adım atar ve hasta bu halden tasalı olur. Kontrolsüz şeker hastalığı ve birtakım ilaçlar, kolesterin yüksekliği, aşırı kiloluluk ve hipertansiyonun varlığı da zerrin noktadaki dejenerasyonu hızlandırabilir” dedi.

“Hastalar yanlarında refaketçi yapılmaksızın evlerinden çıkamaz hale geliyor”

Sarı nokta hastalığının ağır müşterek illet bulunduğunu ve rutin delik kontrolünün hastalığın ilerlemesinin önlenmesinde iri ciddiyete eş bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Göçgil, “Her hastalıkta bulunduğu az daha rutin delik kontrolümüzü aksatmamamız gerekiyor. Sarı nokta hastalığı önlenmediği taktirde ağır müşahede kayıpları ile sonuçlanabiliyor. Her dü flaş encam basamak zerrin nokta hastalığı mevcut hastalar, yaşadıkları müşahede kaybı hasebiyle yanlarında refakatçi yapılmaksızın evlerinden çıkamaz hale geliyor, gördükleri şahısların yüzlerini tanıyamıyor, kıraat ve yuvarlak fonksiyonlarını maatteessüf yitiriyorlar” biçiminde konuştu.

“Hastalığın ansızın gelişen tipi yüzdelik 80 müşahede yitirilmesine etmen olabiliyor”

Hastalığın mobilyasız ve yaş sima edinmek az daha dü tipi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “Görme esasta baş döndürücü ehemmiyetli müşterek işlem. Göze gelişigüzel erke ulaştığında ağ tabaka uyarılıyor ve erke algısı düşüncesince gelişen reaksiyonlar kararında müşterek grup atılan maddeler oluşuyor. Bu atılan maddelerin temizlenmesi düşüncesince etkin hücrelerimiz var. Bu hücrelerde arıza başladığı devir atılan maddeler ağ tabaka tabakamızız altında birikmeye başlıyor. Yaşa ilişkin makula dejenerasyonunun mobilyasız ve yaş sima edinmek az daha dü madun tipi var. En kesif tanıdık tipi, yüzdelik 90 az daha müşterek miktar ile mobilyasız tiptir. Hastalığın şimdi aheste ve etraflıca müddette müşahede azalmasına biçim açmış bulunduğu mobilyasız sima dediğimiz durum, ağ tabaka tabakaları altında lipid, semiz materyalin birikmesiyle meydana gelmektedir. Kuru sima zerrin nokta hastalığı aheste ilerler. Hastalığın acul gelişen ve ansızın müşahede kayıplarına etmen bulunan yaş yahut neovasküler tipinde ise zerrin nokta bölgesinde ağ tabaka altında biçimli olmayan toy damarlar gelişir. Yaş sima zerrin nokta hastalığında, alışılagelen hallerde mobilyasız olması müstelzim ağ tabaka tabakasında meydana mevrut nakit birikimi yahut kanamalar gerçekleştiğinde hastada ansızın baş döndürücü ağır sisli görme, bakmış bulunduğu bölgeleri kavisli müşahede az daha rahatsızlıklar gelişir. Bu tip, mobilyasız tipe nispetle şimdi az (yüzde 10) görülmekle baş başa yüzdelik 80 oranında müşahede yitirilmesine etmen olabilmektedir. Özellikle hastanın müşterek gözünde yaş sima hoşnutluk ilişkin makula dejenerasyonu geliştiyse başka delik de korku altındadır. Bu tipte sistemik çağ basıncında ansızın yükselmeler, sigara kullanması az daha sebepler yaş tipin hem evolüsyon periyodunu aynı zamanda tedaviye cevabı menfi etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

“Erken aşamalarda nice hastada belirtke görülmüyor”

Hastalığın meydana getirilen araştırmalara gereğince 75 yaş üstünde incitici müşterek biçimde çoğalma gösterdiğinin belirlendiğini tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “75 yaş üstü insanda hastalığa yakalanma riski 65 - 74 yaş aralığındaki insanlara gereğince üç kattan şimdi fazladır. Sarı nokta hastalığının er tanısı, karakteristik namına hastanın yaşı, ağ tabaka araştırma bulguları ve karı öyküsü incelenerek konulabilmektedir. Hastalığın er evrelerindeki nice hastada belirtilerin ayırt edilmemesinden ötürü hastalar, fakat biricik yahut ikinci flaş görmede bariz müşterek eksilme hissettiklerinde araştırma olmaktadırlar. Öte taraftan er etapta titiz müşterek delik muayenesi ve encam görüntüleme tetkikleri ile tanılama almak mümkündür” dedi.

“Sürekli ilerleyici müşterek hastalık”

FSarı nokta hastalığının daima ilerleyici müşterek illet bulunduğunu kail Prof. Dr. Göçgil, “Erken canlandırma düşüncesince risk grubu altındaki kişilerin, haftada müşterek defa kullandıkları andıran gözlükleri var ise onları taktıktan sonradan gözlerini elleriyle değişik kapayarak görmelerini karşılaştırmaları durumunda olur. Hastaların çıkarlarını strateji etmeleri için, verdiğimiz ve Amsler Kartı dediğimiz, bulmacalardaki az daha yağız parafin ıvır zıvır karelerden oluşan strateji kartlarının merkezindeki noktacığa odaklanarak, kavisli görme, ziyasız meydan görüntüsü olup olmadığını gelişigüzel müşterek flaş değişik arama etmelerini önemsiyoruz. Bu hastanın kendisini strateji yöntemi; zira bu hastalıkla en ehemmiyetli mücadelelerin başlangıcında daima strateji gelmektedir. Eğer toy müşterek belirtke ayırt edilirse devir kaybedilmeden delik rahatsızlıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Göçgil, hastalığın otama süreci ile ilişik şöyleki konuştu:

“Kuru sima düşüncesince zerrin noktada mevcut pigment, antioksidan vitamin ve minerallerle dayanak tedavinin etkinliği etraflıca seneler devam eden baş döndürücü merkezli çalışmalarla gösterilmiş vaziyette ve kullanılıyor. Diğer sistemik rahatsızlıkların kontrollü takip edeni ve mor ötesi ışıktan korunma, sigara içilmemesi de başkaca önemli. Yaş sima zerrin nokta hastalığının tedavisinde, toy damarlanmaların gelişimini ve nakit sızmasını baskılayan anti VEGF can alıcı ilaçlar, delik içerisine iğne biçiminde uygulanıyor ve muhtemelen aralıklarla tekrarlanması gerekiyor. Özellikle er tanılama konarak, illet ilerlemeden uygulandığında, bu tedaviler görmeyi artırıp, müşahede kaybını engelliyor, kavisli görmeyi iri miktarda düzeltiyor ve hastanın günce aktivitelerini yapabilmesini sağlıyor. Öte yandan, hastalığın ilerlediği durumlarda, mihman hasar oluştuğunda yahut zerrin noktada degaje müşterek sektörü kapladığında otama can alıcı olsa da, müşahede kaybını fakat azaltabiliyor. Yine birtakım bulunmaz durumlarda, hastaya damardan hususi müşterek derman verilerek, elden biçimli olmayan damarları etkileyen ve ağ tabaka hücrelerinde hasar yapmayan değişik müşterek lazer tedavisi bulunan fotodinamik otama (PDT) de enjeksiyonlarla baş başa uygulanabilmektedir. Göz içerisine meri anti VEGF derman namına toy moleküller de beklenmektedir.

“Katarakt cerrahi müdahale öncesinde ne denli fikir kazanılacağı belirleme edilebiliyor”

Yaş sima satış nokta hastalığı var ise iğne tedavileriyle gidişat arama dibine alınana denli akbasma ameliyatını uygulanmamaktadır. Kuru sima zerrin nokta rahatsızlığına akbasma da haremlik ettiğinde delik içerisine yerleştirilecek adese yahut kontak adese biricik odaklı yeğleme edilmelidir. Akıllı kontak adese adıyla da tanıdık üç odaklı mercekler ile bu hastalarda cerrahi müdahale ondan sonra fon kalitesi düşüt kalmaktadır. Çok encam müşterek müşahede kaybı olduğunda ise, ağ tabaka hesabına sakıt görüntünün büyütülmesi yardımıyla hastanın şimdi dobra görmesine araştırma görevlisi olabilecek hususi mercekler de kullanılabilir. Bu mercekler düşüncesince cerrahi müdahale öncesinde ön sınama (simülasyon) yapılmakta ve hastanın cerrahi müdahale sonrası müşahede kapasitesinde manalı müşterek çoğalma sağlanıyorsa bu mercekler planlanmaktadır.”
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler