USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Salgınlar, 4 gün ila 4 haftalık sürelerde ortaya çıkabilir'

Deprem dalında oluşabilecek müstevli emraz ile ait uyarılarda mevcut Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bulaşıcılığı faziletli bulunan rahatsızlıkların 4 gün ile 4 haftalık süre içre ortaya çıkabileceğini belirterek alınabilecek önlemler için

'Salgınlar, 4 gün ila 4 haftalık sürelerde ortaya çıkabilir'
17-02-2023 11:10

Deprem sonrası depremzedeler demincek de mütebaki enfeksiyon rahatsızlıkları üste müstevli riski ile huzur karşıya. Çadır ve taşımalık site kabilinden açılan dolgun hayat sahalarında da bu rahatsızlıkların hızlıca yayımlanma ihtimali yüksek. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bulaşıcılığı efdal enfeksiyon hastalıklarının mevzi sarsıntısı sonrası 4 gün ile 4 haftalık süre içre ortaya çıkabileceğini söyledi. Şerefhanoğlu, başkaca alanda bazısı enfeksiyon hastalıklarının sıklığında artma yaşandığına ilgi çekerek, bulunan koşullarda alınabilecek önlemler huzur bilgelik verdi.

Salgınları önlemede, dolgun hayat alanlarının planlaması önemli

Öncelikle şişelenmiş suların gerçekleştirme edilmesi, kocaman abdest ve çöplerin akla yatkın koşullarda giderilmiş edilmesinin kayıt bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, alanda en iri riskin, şahsi tuvaletlerin ehliyetli olmamasından kaynaklandığını dile getirerek, gezgin tuvaletlerin sayısının artırılması icap ettiğini söyledi. Kuru besin ve konserve gıdaların kullanılmasının, yemeklerin merkezi kendisine hazırlanmasının, rastgele ailenin değişik aşındırmak hazırlamasına müsaade verilmemesi icap ettiğinin altını çizen Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Mümkünse adam başına 4 ila 5.5 m2 olacak biçimde iskân planlamasına ihtimam gösterilmeli. Kalabalık yerleşmenin önlenmesi düşüncesince müşterek tomar sayıda tahaffuz noktayı sağlanmalı. Barınacak çadır, otel, konteyner, konukevi sayılarının artırılması müşterek tomar önemli” niteleyerek dolgun hayat sahalarında ilgi edileceklere değindi. Kıvanç Şerefhanoğlu başkaca alana iane gönderecek vatandaşlara da seslenerek, ferah oranda eldiven, maske, dezenfektan sabun kabilinden şahsi koruyan ve hıfzıssıhha eşyalara evleviyet verilmesini kaynak etti. Salgın rahatsızlıkların yayılmasında çarpıcı bulunan ispati ve kemirgenlerle de başkaca çabalamak icap ettiğini kail Dr.Şerefhanoğlu, ispati öldüren ve kovucu ilaçlar bulundurulması, kemirgenlerin arama edilmesi, dolgun hayat sahalarında mukteza ilaçlamaların yapılmasını ehemmiyet sunma ettiğini ve afiyet ekiplerine de müşterek tomar iş düştüğüne kaydetti. Şerefhanoğlu; “Depremzedelerde meydana mevrut enfeksiyonların afiyet ekiplerince izleme edilmesi ve çabucak otama edilmesi dirimsel ehemmiyet taşıyor” dedi.

“Depremzedeler ortada ince ağrı artıyor"

Depremzedeler ortada görülme sıklığı mütebaki vereme ilgi çekici Kıvanç Şerefhanoğlu, biçimsiz hayat şartları, baş döndürücü neşeli yerleşme, baş döndürücü kırgınlık ve stres, tanıda müşkülat depremzedeler ortada ince ağrı rahatsızlığı riskini artığına ve ilkin önemsiz çocuklar, yaşlılar, vakayiname rahatsızlığı olanların riziko altında bulunduğunu belirtti. Şerefhanoğlu, mevzi sarsıntısı sonra çoğunlukla tanıdık öbür enfeksiyon rahatsızlıkları huzur da bilgelik verdi.

Solunum yolu ve besin kaynaklı hastalıklara dikkat

Bölgede oluşabilecek teneffüs yolu rahatsızlıkları huzur mütekellim Dr. Kıvanç Şereafhanoğlu; “Nezle, grip, sinüzit, yutak iltihabı ve zatüre mevzi sarsıntısı sonrası çoğunlukla görülür. Depremden etkilenen insanların havalandırması çıtırbom ortamlarda neşeli koşullarda yaşaması bu teneffüs yolu enfeksiyonlarına mefruşat hazırlamaktadır” dedi. Ayrıca su ve besin kaynaklı emraz görülebileceğine de yer veren Dr. Şerefhanoğlu; “Su-gıda kaynaklı enfeksiyonlar su ve gıdaların insanoğlu yahut efsanevi dışkılarından olup biten patojenler (virüs, bakteri, parazit) ile kirlenmesi ile meydana gelir. İshal, dizanteri, bulantı kusmalar, sarılık A ve E mevzi sarsıntısı sonrası sıklığı mütebaki su-gıda kaynaklı enfeksiyonlardır. Sıcak hava, bembeyaz suya ulaşımdaki yetersizlikler, gıdaların akla yatkın koşullarda saklanamaması (buzdolabı olmaması gibi) ve şebeke madun yapısının bozulması bu enfeksiyonlara mefruşat hazırlamakta ve salgınlara kere açabilmektedir. Bu hastalarda cır cır ve dizanteriye çoğunlukla şigella, salmonella, giardia, kolera ve rotavirüs, hepatitlere de sarılık A ve E virüsleri münasebet olmaktadır” biçiminde konuştu.

“Hijyen şartlarının bozulması afiyet problemi oluşturabilir”

Bölgece keçe kentlerin ve tahaffuz alanlarının temizliği sağlanmağıdı biçimde oluşabilecek emraz huzur da bilgiler sağlayan Kıvanç Şerafhanoğlu; “Vektör kaynaklı enfeksiyonlar müşterek sivrisinek, sinek, sakırga yahut akar kabilinden müşterek artrapodun ısırması ile bulaşıcı enfeksiyonlardır. Tifüs, sıtma, şarki çıbanı bu enfeksiyonlar ortada önde gelmektedir. Altyapının bozulması, sıçan kabilinden kemirgen nüfustaki artışlar en ehemmiyetli esbap ortada arazi almaktadır” ifadesini kullandı. Bölgede görülebilecek öbür müşterek illet türünün de ten ve çıban kaynaklı emraz olabileceğine aksan işleyen Şerefhanoğlu; “Deri ve çıban enfeksiyonları depremde meydana mevrut bedenin yaralanma ve sarsıntı sahalarında meydana gelir. Bu enfeksiyonlarda çoğunlukla ayrışık bakteriler münasebet olur. Yara enfeksiyonları ağır seyredebilir, uzuv ve dirilik kayıplarına münasebet olabilir. Tetanoz, gazlı gangren mevzi sarsıntısı yaralanmalarına verilen mütebaki eşhas düşüncesince ehemmiyetli müşterek tehdittir. Uyuz da hıfzıssıhha şartlarının bozulması ve neşeli hayat dolayısıyla salgınlara kere açabilmekte ve ehemmiyetli müşterek afiyet problemi oluşturmaktadır” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler