USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Salgınla mücadelenin kalık parçası Kovid-19 ilaçlarıyla tamamlanacak

Kovid-19 ilaçlarının, ağırbaşlı dert ve ölüm rakamlarını iri seviyede azalttığının belirlenmesinin peşi sıra münteşir kendisine kullanılabilmesi düşüncesince izlenmesi müstelzim paha ve istihsal politikası kritik edilmeye başlandı.

Salgınla mücadelenin kalık parçası Kovid-19 ilaçlarıyla tamamlanacak
10-11-2021 11:25
Ankara

Ağır rahatsızlığı ve ölümü şişman seviyede azalttığı ortaya koyulan Kovid-19 ilaçlarının, salgınla mücadelenin güçlendirilmesi düşüncesince dünyaya denktaş oranda dağıtılması ve fiyatlarının akla yatkın tutulması gerekiyor.

ABD'li ilaç şirketleri Pfizer ve Merck kabilinden geliştirilen Kovid-19 ilaçlarının etkinliklerine bağlı meydana getirilen safha çalışmalarında müspet veriler ortaya koyuldu.

Merck kabilinden imal edilen "Molnupiravir" ünlü ilacın kullanımına diploma verici geçmiş diyar İngiltere oldu. Pfizer'ın Kovid-19 ilacının da ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) diploma alınmasının peşi sıra beş altı ay zarfında tüketicilere sürülmesi bekleniyor. Bu ilacın Faz 3 çalışması, Türkiye'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi içerisinde de yürütülüyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, acemi geliştirilen Kovid-19 ilaçlarının rahatsızlığı önleme ve salgının seyrindeki etkisine bağlı AA muhabirine izah yaptı.

Enfeksiyon hastalıklarıyla mücadeledeki üç esas unsurun sığınma tedbirleri, telkih ve ilaç tedavisi olduğuna dikkati çekici Balık, bu halde hem hastalığın yayılması aynı sürede hastalananların vefatının önlenebileceğini belirtti.

İsmail Balık, ABD'li şirketlerin ürettiği dü ilacın, Kovid-19'un çoğalmasını, hastaneye yatış ve ölümleri şişman seviyede önlediğinin safha emekleri kararı ortaya koyulduğunu vurguladı.

"Hastaneye yatışı ve ölümü engelliyor"

Balık, Pfizer kabilinden imal edilen ilacın safha 3 çalışmasının ön raporlarının açıklandığına ayraç ederek, "Faz 3 çalışmasının ön raporlarına mucibince ilacın, yüzdelik 90 yöresinde hastaneye yatışı ve ölümü engellediği saptama edildi. Bu ilacın safha çalışmaları, Türkiye'deki nice merkezle beraberce bizim merkezimizde, dünyada da 15 ülkede bitmeme ediyor. Gözlemimize mucibince bu ilaçlar akıbet basamak etkili, hastalığın ağırbaşlı temaşa riskinin erdemli bulunduğu kişide güçlü geçmiş üç devir zarfında kullanılması yerinde hastaneye yatışı ve ölümü engelliyor." dedi.

"Tüm dünyaya denktaş oranda dağıtılması gerekiyor"

İlacın DOĞRU sürede FDA'dan acele yararlanma onayı almasının beklendiğini tamlayan Balık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu ilaçların fiyatlı olabileceği kaygısı var. Bir tanesinin fiyatının ABD'de 700 dolar bulunduğu açıklandı, ikincisi de bundan alçak olmayacaktır. Günde 30 bin yöresinde vakanın bulunduğu beraberinde ülkede beraberinde ilacın 700 dolardan kullanılması gibi değil. Bu keyif bütçesi düşüncesince baş döndürücü şişman ağırlık getirecektir. Bu sebeple bu ilaçların fiyatlarının, kesinlikle devletlerin alıntı gücüne, iktisadi düzeyine, gelişmişliklerine mucibince olması gerekiyor ve topu topu dünyaya denktaş oranda dağıtılması gerekiyor."

"Ülkemizde bu ilaçları tanıtma adı yerine üretebilecek baş döndürücü sayıda şirket var"

Balık, şirketlerin beraberinde ilaç bulduklarında kısaca 10 sene süreyle istihsal patenti aldıklarına ve ilacın yabancılar kabilinden üretilemediğine dikkati çekerek, şu halde konuştu:

"Dolayısıyla bu anlamda şirketin bulmuş bulunduğu ilacın fiyatını saptama özgürlüğü vardır. Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyesi yahut baskısıyla en azından müstevli süresince şirket kabilinden ilacın fiyatının alçak çekilmesi sağlanabilir. Firma ilacın üretimini yetiştiremezse, denktaş dağılımın sağlanması düşüncesince nice diyar bu ilaçları tanıtma adı yerine üretebilir. Jenerik istihsal haklarının verilmesiyle ilgilendiren uzlaşma olmasında avantaj var. Eğer şirketler buluş belgesi haklarından vazgeçerse vatanımızda bu ilaçları tanıtma adı yerine üretebilecek baş döndürücü sayıda şirket var. Dolayısıyla ilaç tutarları aşağıya vazgeçmiş olur."

"Ölümleri azaltmada baş döndürücü altın beraberinde tabanca olacak"

İlacın Kovid-19'la mücadeleyi güçlendireceğini ancak salgını sona erdirmeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. İsmail Balık, şunları kaydetti:

"Ağır enfeksiyon, koyu iş ve ölümü obstrüksiyon açısından bu sima ilaçlar akıbet basamak etkilidir. Elimizde baş döndürücü ehemmiyetli beraberinde silahtır. Nasıl ki gripte geçmiş 24-48 saatte kullandığımızda ilaçlar ölümleri engellemede baş döndürücü işimize yarıyorsa, Kovid-19'da da bu ilaçlar ölümleri ıskat etmek düşüncesince baş döndürücü altın beraberinde tabanca olacaktır. Ama salgının sonlanmasına ilaçlar tek devir ulama veremezler, salgının sonlanması ağız ağıza sığınma tedbirleri ve yayılmış döllenme eliyle olabilir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler