USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Salgınla mücadelenin az parçası Kovid-19 ilaçlarıyla tamamlanacak

Kovid-19 ilaçlarının, ağırbaşlı çor ve ölüm rakamlarını şişman seviyede azalttığının belirlenmesinin peşi sıra münteşir adına kullanılabilmesi düşüncesince izlenmesi müstelzim değer ve istihsal politikası kritik edilmeye başlandı.

Salgınla mücadelenin az parçası Kovid-19 ilaçlarıyla tamamlanacak
10-11-2021 11:25
Ankara

Ağır rahatsızlığı ve ölümü iri seviyede azalttığı ortaya koyulan Kovid-19 ilaçlarının, salgınla mücadelenin güçlendirilmesi düşüncesince dünyaya denktaş oranda dağıtılması ve fiyatlarının akıllıca tutulması gerekiyor.

ABD'li ilaç şirketleri Pfizer ve Merck çeşidinden geliştirilen Kovid-19 ilaçlarının etkinliklerine bağlı meydana getirilen safha çalışmalarında müspet veriler ortaya koyuldu.

Merck çeşidinden imal edilen "Molnupiravir" anlı şanlı ilacın kullanımına izin verici önce yurt İngiltere oldu. Pfizer'ın Kovid-19 ilacının da ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) izin alınmasının peşi sıra biraz ay içre tüketicilere sürülmesi bekleniyor. Bu ilacın Faz 3 çalışması, Türkiye'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi içerisinde de yürütülüyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, dünkü geliştirilen Kovid-19 ilaçlarının rahatsızlığı önleme ve salgının seyrindeki etkisine bağlı AA muhabirine izah yaptı.

Enfeksiyon hastalıklarıyla mücadeledeki üç asliye unsurun dehalet tedbirleri, aşılama ve ilaç tedavisi olduğuna dikkati çekici Balık, bu halde hem hastalığın yayılması bununla beraber hastalananların vefatının önlenebileceğini belirtti.

İsmail Balık, ABD'li kuruluşların ürettiği dü ilacın, Kovid-19'un çoğalmasını, hastaneye yatış ve ölümleri iri seviyede önlediğinin safha emek harcamaları kararı ortaya koyulduğunu vurguladı.

"Hastaneye yatışı ve ölümü engelliyor"

Balık, Pfizer çeşidinden imal edilen ilacın safha 3 çalışmasının ön raporlarının açıklandığına ayraç ederek, "Faz 3 çalışmasının ön raporlarına layıkıyla ilacın, yüzdelik 90 yöresinde hastaneye yatışı ve ölümü engellediği saptama edildi. Bu ilacın safha çalışmaları, Türkiye'deki nice merkezle baş başa bizim merkezimizde, dünyada da 15 ülkede bitmeme ediyor. Gözlemimize layıkıyla bu ilaçlar akıbet etap etkili, hastalığın ciddi temaşa riskinin efdal bulunduğu şahısda güçlü önce üç devir içre kullanılması yerinde hastaneye yatışı ve ölümü engelliyor." dedi.

"Tüm dünyaya denktaş oranda dağıtılması gerekiyor"

İlacın andıran sürede FDA'dan acele yararlanma onayı almasının beklendiğini tamlayan Balık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu ilaçların fiyatlı olabileceği kaygısı var. Bir tanesinin fiyatının ABD'de 700 dolar bulunduğu açıklandı, ikincisi de bundan dun olmayacaktır. Günde 30 bin yöresinde vakanın bulunduğu beraberinde ülkede beraberinde ilacın 700 dolardan kullanılması cins değil. Bu keyif bütçesi düşüncesince baş döndürücü iri ağırlık getirecektir. Bu sebeple bu ilaçların fiyatlarının, kesinlikle devletlerin alıntı gücüne, iktisadi düzeyine, gelişmişliklerine layıkıyla olması gerekiyor ve tamamı dünyaya denktaş oranda dağıtılması gerekiyor."

"Ülkemizde bu ilaçları tanıtma adı yerine üretebilecek baş döndürücü sayıda şirket var"

Balık, kuruluşların beraberinde ilaç bulduklarında kısaca 10 sene süreyle istihsal patenti aldıklarına ve ilacın eller çeşidinden üretilemediğine dikkati çekerek, şöyleki konuştu:

"Dolayısıyla bu manada şirketin bulmuş bulunduğu ilacın fiyatını saptama özgürlüğü vardır. Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyesi yahut baskısıyla en azından müstevli süresince şirket çeşidinden ilacın fiyatının dun çekilmesi sağlanabilir. Firma ilacın üretimini yetiştiremezse, denktaş dağılımın sağlanması düşüncesince nice yurt bu ilaçları tanıtma adı yerine üretebilir. Jenerik istihsal haklarının verilmesiyle ilgilendiren uzlaşma olmasında üstünlük var. Eğer şirketler buluş belgesi haklarından vazgeçerse vatanımızda bu ilaçları tanıtma adı yerine üretebilecek baş döndürücü sayıda şirket var. Dolayısıyla ilaç tutarları aşağıya fariğ olur."

"Ölümleri azaltmada baş döndürücü altın beraberinde tabanca olacak"

İlacın Kovid-19'la mücadeleyi güçlendireceğini fakat salgını sona erdirmeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. İsmail Balık, şunları kaydetti:

"Ağır enfeksiyon, derin görev ve ölümü nehiy açısından bu sima ilaçlar akıbet etap etkilidir. Elimizde baş döndürücü ehemmiyetli beraberinde silahtır. Nasıl ki gripte önce 24-48 saatte kullandığımızda ilaçlar ölümleri engellemede baş döndürücü işimize yarıyorsa, Kovid-19'da da bu ilaçlar ölümleri düşürmek düşüncesince baş döndürücü altın beraberinde tabanca olacaktır. Ama salgının sonlanmasına ilaçlar tek devir yardım veremezler, salgının sonlanması ağız ağıza dehalet tedbirleri ve münteşir ilkah eliyle olabilir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler