USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Salgında işitme sağlığı tedavisi ertelenmemeli

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Uştu, pandemide ertelenen esenlik ihtiyaçlarının beniz yüze tahsile süregelen işitme kayıplı öğrencilerin eğitimini aksi etkilediğini belirtti.

Salgında işitme sağlığı tedavisi ertelenmemeli
18-10-2021 13:20
İstanbul

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Esra Kavaz Uştu, meydana getirdiği yazılmış açıklamada, viral bulaş endişesiyle ortak müddet bağlı artan hususi terbiye merkezlerine gidemeyen, işitme aleti ayarlarını derneşik yaptıramayan, işitme aleti ehliyetli bulunmadığı düşüncesince koklear implantasyona yönlendirilemeyen hastaların hâlâ geç tespitinin başta meslek evveliyat ve ilköğrenim seviyesindeki kimi evlatların işitsel idrak ve dil-konuşma gelişimlerinde duraklamaya yahut gerilemeye sebebiyet verdiğini aktardı.

Yüz yüze eğitimle ait kısıtlar ve peçe kullanması zımnında başta ağız kıraat alışkanlığı bulunan çocuklarda yazışma problemleri yaşandığına dikkati çekici Uştu, "Bu süreçte yazışma problemleri bulunan füru için, hem familya ortamı hem terbiye müesseselerinde faziletkâr sesle konuşma, öğretmenlerin konuşmalarını aracısız işitme aleti yahut koklear implanta aktaran FM sistemlerinin kullanılması, dil-konuşma terapisi, hususi terbiye yoğunluğunun arttırılması kadar tensikat ve arttırma eğitimler, evlatların gelişimindeki açığı kapatabilir." ifadelerini kullandı.

Uştu, pandemide ertelenen esenlik ihtiyaçlarının beniz yüze öğrenime süregelen işitme kayıplı öğrencilerin eğitimini aksi etkilediğini belirtti.

İşitme kaybında rastgele ortak hastaya hususi çözüm

Esra Kavaz Uştu, işitme kaybı tedavisinde verilen çözümlerin işitme kaybının tipi, derecesi, hastanın yaşı ve çevresel faktörlere layıkıyla değiştiğini bildirdi.

İşitsel iyileştirme programında, kulak koku alma organı geçit uzmanı, odyolog, dil-konuşma terapisti, psikolog, hususi terbiye öğreticileri ve çocuğun ailesinin ortak kadro kendisine fariza alması icap ettiğini tamlayan Uştu, işitme cihazlarının el ortada münteşir aşina ortak yöntemken, koklear implantasyonunun hâlâ az bilindiğini aktardı.

Uştu, "İşitme kaybı tedavisinde ayrımlı gözyaşı grupları düşüncesince ayrımlı metodlar tariflememiz gerekir. Öncelikle yenidoğan rastgele ortak çocuk doğumdan itibaren geçmiş 72 saatte ‘yenidoğan işitme taraması’ ile değerlendirilir. İşitme taramasında ‘kaldı’ kararı elde edilmiş hastalara, doğumdan itibaren 7-15 çağ ortamında ikinci tarama testi yapılır. Bu taramada esasen ‘kaldı’ kararı elde edilmiş hastalara doğumdan itibaren 15-30 çağ ortamında üçüncü tarama testi yapılır. Bu taramada da ‘kaldı’ kararı elde edilirse hastalar Sağlık Bakanlığı kabilinden belli başlı bulunan tavsiye mektubu merkezlerine gönderme edilirler." ifadelerini kullandı.

Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 site içerisinde Rize, Trabzon, Tokat ve Zonguldak’ta birer, Samsun'da ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi KBB Kliniği’nin de yer aldığı dü tavsiye mektubu merkezi iktisap geçirmek az daha hep 6 tavsiye mektubu merkezi bulunduğunu aktaran Uştu, şunları kaydetti:

"Bu tavsiye mektubu merkezlerinde, YEDIT'te 'kaldı' kararı elde edilmiş hastalara gelecek odyolojik araştırmalar uygulanarak işitme kaybı varlığı doğrulanır ve işitsel iyileştirme programı başlatılır. Yenidoğan taramalarında rastgele ortak sıkıntı bulunmadığı biçimde er çocukluk devrinde kıstak gelişimi ve seslere tepkisinde ehliyetsizlik zımnında işitme kaybı yer aldığı ayırt edilen füru ise bilirkişi odyologların bulunmuş yer aldığı merkezlerde hoşnutluk akıllıca odyolojik araştırmalar ile değerlendirilerek en er çağda işitme aleti verilerek işitsel rehabilitasyona başlar. İleri ve aşırı gelecek derecede işitme kaybı olup işitme aletinden yarar görmeyen hastalar ise en çelimsiz müddet koklear implanta yönlendirilir. Erişkinler ise işitme kaybı ayırt ettikleri takdirde kendilerine en andıran odyoloji ünitesine ehil KBB kliniğine başvurarak teşhis alabilir ve akıllıca işitme aletine erişebilirler."

"Bölgemizde koklear implant meydana getirilen merkezlerin sayısının çoğalması ileriye çevrilmiş geçmiş gaye olmalı"

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi KBB Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uştu, Karadeniz Bölgesi'nde şu anda çalışkan ve derneşik kendisine koklear implantasyon geçerli biricik merkezin Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Kliniği bulunduğunu aktardı.

Karadeniz Bölgesi'nde YEDIT'ın kâffesi illerde uygulanmakla birlikte, tavsiye mektubu tarz sayısının artırılmasının hazırlop erişilebilirliği sağlayacağını tamlayan Uştu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu mevzuda yaşadığımız en iri problem, klinikler arası yazışma mevzusundaki kısıtlılıklardır. Bölgemizde ve ayrıca andıran Orta Anadolu şehirleri ortada çalışkan koklear implantasyon meydana getirilen biricik tarz olmamıza karşın bölgemizdeki hastaların ve klinisyenlerin küçümsenmeyecek ortak bölümü bu vaziyetten bilgisiz yer aldığı düşüncesince İstanbul ve Ankara kadar hastalanmış yoğunluğunun faziletkâr yer aldığı merkezlere başvuruyor yahut yönlendiriliyor. Bu vaziyette sahamızda koklear implant meydana getirilen merkezlerin sayısının çoğalması ileriye çevrilmiş geçmiş gaye olmalıdır. Kliniğimiz bölgemizdeki kâffesi hastaları otama geçirmek düşüncesince akıllıca altyapıya sahiptir. YEDIT taraması sonrası mecburi gönderme dışında, hastalar rastgele ortak gönderme zorunluluğu olmadan, işitme kayıpları ile ait sorunlarının çözümü düşüncesince kliniğimize başvurabilirler."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler