USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlıkta devrim yaratan uygulama: Telefonla hastalık tespiti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğr. Gör. Sema Gül Türk öncülüğünde geliştirilen taşınabilir uygulama ile acemi doğan evlatların hareketleri çözümleme edilerek nörolojik yahut fiziki afiyet sorunları tespit edilebiliyor.

Sağlıkta devrim yaratan uygulama: Telefonla hastalık tespiti
04-10-2021 14:18
04-10-2021 14:18

Tüm hastalıklarda bulunduğu kabilinden toy doğan bebeklerde de giderek ortaya çıkabilecek hastalıklarla ilgilendiren er tanılama ehemmiyet bildirme ediyor.

Özellikle cerebral palsy (serabral palsi), multipl skleroz (MS) kabilinden rahatsızlıkların oldukça er tespiti hastalığın otama evresini kolaylaştırdığı kabilinden şahısların sahn standardını de artırıyor. Bu etapta OMÜ'lü öğretim üyesi Sema Gül Türk, toy doğan bebeklerde nörolojik sebeplerden meydana gelen yahut fiziki namına mevcut afiyet sorununu tespit edebilecek ortak bileşimli zeka projesi oluşturdu. Projenin içeriğini ise ortak telefon uygulaması oluşturuyor. Yeni doğan soy sop 8. ve 13. haftalara ulaştığında aileleri kabilinden 3 dakikalık videosu uygulamaya yüklenecek. Yapay zeka bebeğin hareketlerini çözümleme ederek 13. hafta böylelikle ortak deyiş hazırlayacak. Bu deyiş ise etibba ve fizyoterapistlere gönderilecek. Bu sayede er canlandırma sahn kurtaracak. Proje başkaca ISIF 2021'de "Yeni Doğan Bebeklerde Beyin Felci Tespit Sistemi" isminde sanlı patentiyle “en dobra buluş” giranbaha madalya ödülünü kazandı.

Yapay zekanın şu anki geldiği en akıbet nokta

Yapılan çalışmalarla ilgilendiren bilim sağlayan Öğr. Gör. Sema Gül Türk, "Bu şirketimizle beraberce yaptığımız çalışmalarla toy doğanların cereyan analizini hazırlamaya başladık. 2020 yılının Şubat ayından yaptığımız bu çalışmalara akıbet durumunu vermekteyiz. Hem telefon uygulamalarıyla bununla ortak klinikte yaptığımız çalışmalarla esasta bileşimli zekanın şu anki geldiği en akıbet noktaya yetik durumdayız. Bizler F1 muvaffakiyet oranını yüzdelik 92 ile sağlamış ortak bileşimli zeka sistemi kurduk. Test evresini gerçekleştiriyoruz. Hem geçerlilik bununla ortak güvenirlilik anlamında ilmî namına kanıtlayacağız çalışmalarımızı ayrışık dergilere ilettik. İletmeye de bitmeme edeceğiz. Burada en ehemmiyetli gayemiz toy doğan dip ihtimam ünitesine girmiş yahut girmemiş riskli namına tanımlanmış nice bebeğin cereyan analizinin en er çağda yapılmasını sağlayarak er çağda tanılama ve rehabilitasyona ulaşmalarını sağlayacak işaretçileri tanımlamak. Hekimlerimize bunları ileterek soy sop fizyoterapistlerimizle ortak an önceki çalışmalarımızın başlamasını sağlamak. Bir bebeğin yaşamını en er çağda ne derece dobra ortak biçimde etkileyebilirsek, er müdahaleye ulaştırabilirsek o soy sop etraflı dirim standardını yaşamını müspet yönde üste azami performansla gerçekleştirebiliyor. 12 salname klinik deneyimim bana bunu gösterdi. Erken müdahaleye kavuşmuş bebeklerle kavuşamamış bebekler ortada aşırı iri farklar doğuyor. Tabii, burada klinik farkları gözetiyoruz. Aynı klinik tiplerde olup bire ortak yönden müteessir bebeklerin er karışma ile ne derece yaşamının değiştiğini gözlemleyebiliyoruz. Telefonunuz da ortak ‘Ada' uygulaması var. Bu uygulamanın İOS ve Android yönden onayını aldık. Çalışmalarımızı bitirdik. ‘Ada' uygulaması indirildiğinde telefona bebeğin adın soyadı, müteaddit haftalık doğduğu, mevlit tarihi, muhtemel mevlit zamanı ve kilosu giriliyor. Uygulama kendinden hesaplama yaparak şu anda bebeğin revize müteaddit haftalık bulunduğunu bilebiliyor. Aileler 8'nci haftadan itibaren 22'nci haftaya derece hareketlerini çözümleme edebileceğimiz biçimde bebeklerinin videolarını bu uygulamaya yükleyebiliyorlar. Burada yayımcı ayrışık istediğimiz şerait var. Bu şerait ahacık bebeğin dibine ne serilmesi gerektiği elbette cereyan yapılacağı, elbette yattığı ile ilgilidir. Ben bunları gerçekleştirdim dedikten sonradan bebeğin 3 dakikalık videosunu çekiyor aile. Biz de kaygı sistemden bileşimli zekaya dökerek oradan hareketin analizini yapıyoruz ve hekimine tutanağı iletiyor" dedi.

"Erken tanılama alıp evlatların sahn standardını artırmayı amaçlamaktayız"


Proje karşı bilim sağlayan şirket içinde fizyoterapist namına etkin Ceren Arığ, "Serabral palsi hastalarında elan zaten afiyet dalında sayabileceğimiz etraflı rahatsızlıkların er teşhisi bizim düşüncesince aşırı önemlidir. Literatüre baktığımızda er tanının 18 ile 24 ay ortada tanılama aldığını görüyoruz. Bizim istediğimiz esasta aşırı elan er çağda evlatların tanılama almasıyla bu arada fizyoterapi, ergoterapi yada gönül mülakat terapisiyle esasta bu evlatların dirim standardını artırmaktır. Proje bu biçimde ortaya çıktı. Sema Gül Türk'ün öncülüğünde başlamış olan ve onun müessis bulunduğu bu Adapha Yapay Zeka firması içinde kılıç küçüklere er tanının tespitini sağlayıcı ortak manzume geliştirdik. Bu sistemde füru alıcı sistemi ile bu arada ön tanılama alması, hekim ve fizyoterapisttin bu ön tanılama ile bu arada otama programına er başlaması hedeflendi. Bununla ilgili ortak derinti başarımız oldu. Umarız ki elan nice bebeğe dokunuruz. Pandemi koşullarından çevre hastaneye başvurmakta zorluk çeken ve takip edeni sağlanamayan bebekler bu uygulama üstünden takip edeni yapılacak. Yaklaşık 6 ay sonradan izinler alındığında tüketicilere sürülecek. Bu uygulama ile bu arada evlatların er tanılama alıp evlatların sahn standardını artırmayı amaçlamaktayız" sanarak konuştu.

"Yapay zeka ile çözümleme ederek ön canlandırma sağlıyoruz"

Şirketin Elektrik Elektronik Mühendisi Tutku Nur Atasoy ise, “2021 senesinde İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'nda (ISIF) toy doğan bebeklerde akıl felci tespit sistemi ile en dobra icat giranbaha madalya ödülünü kazandık. 2020 senesinde TÜBİTAK-1 desteğiyle Sema Gül Türk hocamız Adapha şirketini kurdu. Daha sonradan gene 2020 yılı içinde ferişte yatırımcılardan ortak envestisman desteği kazandık. Bu envestisman desteğiyle beraberce şirketimizin kadrosu ve yapısı da değişti. TÜBİTAK desteğinden sonradan KOSGEB'le şu an projemize bitmeme ediyoruz. Projemizde toy doğan bebeklerin 8 ve 13 haftaları ortada ailelerinde videoları istiyoruz. Bu videoları bizim geliştirdiğimiz uygulama hesabına aileler yükleyebiliyorlar. Her hafta 3 dakikalık ortak videoteyp yüklemelerini istiyoruz. Bu videoları bileşimli zeka ile işleyerek bebekte ortak anormallik olup olmadığını tespit edebiliyoruz. 13. hafta böylelikle ortak deyiş oluşturarak bu rapor, fizyoterapistlere ve doktorlara gönderilerek bebekte serabral palsi olup bulunmadığı araştırılabiliyor" biçiminde konuştu.
Uygulamanın 6 ay içinde faaliyete geçmesi bekleniyor.

Furkan Abrek Ünal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler