USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlıklı uyku Kovid-19 aşısı sonrası antikor oluşumunu aracısız etkiliyor

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, " Sağlıklı uykunun lenfositin gelişmesinde ve antikor oluşmasında aracısız sansasyonel bulunduğunu gördük. Yapmış olduğumuz çalışmada da bunu gösterdik." dedi.

Sağlıklı uyku Kovid-19 aşısı sonrası antikor oluşumunu aracısız etkiliyor
13-10-2021 11:20
İstanbul

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uykunun muafiyet sistemi üstündeki etkisine bağlı AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, uykuyu "vücutla esenlik arasındaki kıymetli zincir" yerine tanımladı.

Bu zincir koptuğunda ve uyku alınmadığında bünyenin dosdoğru yaşayamadığını kail Karadağ, uykunun multidisipliner müşterek gidiş bulunduğunu tabir etti.

Sağlıklı uyku düşüncesince makul özellikler bulunduğuna ayraç fail Karadağ, 6 saatten az yahut 9 saatten müşterek tomar uyunmaması gerektiğini, uyku düşüncesince karanlık, ısı ve ahenk açısından makul müşterek ortamın sağlanmasının ehemmiyetli bulunduğunu anlattı. Karadağ, dosdoğru uyumayanların içtimai ve günce yaşantılarının da değiştiğini kaydetti.

Uykuda teneffüs bozuklukları ortada horlamanın yayılmış görüldüğünü tamlayan Karadağ, bu durumun erkeklerde, makul müşterek yaştan sonradan hâlâ müşterek tomar gözlendiğini dile getirdi.

Horlayan insanların "Rahat soluk alamıyorum." mesajı verdiğini aktaran Karadağ, "Horlayan insanların müşterek kısmında da şeb ½ si o soluk duruyor. Aldığımız rastgele soluk gerçekte kanımızı temizler. Yani kanımıza tam oksijenin sağlanmasını, bu oksijenle beynimizden ayağımızın inç ucuna denli dosdoğru yaşamamızı sağlar. Oksijeni alamazsak bundan beynimiz, akciğerimiz, kalbimiz, böbreklerimiz, tamamı vücudumuz etkilenir. Bu öbürü hastalıklarla müşterek tomar iç içedir." bilgisini verdi.

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uykuda teneffüs bozukluğu ve uyku apnesi bulunan insanların sabahleyin giriş ağrısı ile uyandığını, dikkat toplaşımı bozukluğu yaşadığını, içtimai hayatta da nice problemle karşılaştığını anlattı.

Uyku apnesi bulunan eşhas Kovid-19'u hâlâ ciddi geçiriyor

Salgın çağında Kovid-19 tanılı hastalara imtihan yaparak uyku apnesi açısından riskleri olup olmadığını gözlemlediklerini aktaran Karadağ, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu riski belirleyen stop-bang dediğimiz sormaca var. Kişi horluyor mu? Gündüz müşterek tomar uyku gayrimeskûn mevcut mı? Gece uyurken nefesinin durduğuna kanıt müşterek isim mevcut mı? Hipertansiyonu mevcut mı? Boyu, kilosu, gövde kütle endeksi... Obezitesi mevcut mı? 50 yaşın üzerinde mi? Erkek mi? Bu 8 soruya bakıyoruz. Bunlar 4-5'ten fazlaysa 'Uyku apne riski vardır.' deyip uyku testi yapıyoruz. Bu sormaca çalışmalarıyla erişkinlerin kısaca yüzdelik 35'inde uyku apnesi riski belirleme ediliyor. Biz yatan hastalarımızda bu testi yaptık. Bursa'da biraz tarz toplandık. Kovid-19 zımnında yatan hastaların riski ne kadarmış diye. Onlarda toplumdan müşterek tomar hâlâ efdal çıktık. Yüzde 45 yöresinde çıktı. O devir uyku apnesi yahut uyku problemi bulunan eşhas hâlâ mı emeksiz Kovid oluyorlar? Kovid'i hâlâ mı ciddi geçiriyorlar? Buna baktığımız zaman, evet."

Uykunun gerçekte sade müşterek tatil devri değil yenileme devri bulunduğunu tamlayan Karadağ, çağ boyu yorulan, ruhsal gerilim canlı insanların uyuduklarında hemen kaslarının değil, akıl ve vücutlarının da dinlendiğini, uyku sırasında tamamı gövde hücrelerinin beslendiğini, olgunlaştığını, dinlendiğini tabir etti.

Karadağ, "Aşı meydana getirilen insanlarda lenfositlerin antikor ürettiğini biliyoruz. Kişilerin antikoru ne denli yüksekse hastalığa erinç korunması da o denli fazla. Sağlıklı uykunun lenfositin gelişmesinde ve antikor oluşmasında direkt can alıcı bulunduğunu gördük. Yapmış olduğumuz çalışmada da bunu gösterdik. Sağlıklı müşterek uyku, insanların antikor gelişiminde, lenfosit gelişiminde can alıcı oluyor. Bu da insanların gövde direncini artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Aşı olması durumunda hastalanan insanların kuma nitelikleri gövde dirençlerinin ceninisakıt olması"

Salgında gövde direnci efdal insanların Kovid-19'u hâlâ hafif, ceninisakıt olanların hâlâ ciddi geçirdiklerinin, dip bakımda hâlâ müşterek tomar otama gördüklerinin ve ölüm ettiklerinin gözlemlendiğini tabir fail Karadağ, şunları kaydetti:

"Aşılı insanların ortada fark hastalanan olunca bakıyoruz, ha telkih ergin fakat gövde direnci düşük, ek müşterek rahatsızlığı var, kortizon yahut ayrıksı müşterek bilinçlilik kullanıyor. Aşı olması durumunda hastalanan, ölen insanların kuma nitelikleri gövde dirençlerinin ceninisakıt olması. Vücut direncini çoğaltan ülküsel fenomen dosdoğru uyku. Sağlıklı uykunun ne denli ehemmiyetli bulunduğunu tamamı toplumun, hekimlerin baştan farkındalık oluşturarak anlamaları gerekiyor. Sağlıklı uykuyu sağlayabilmek düşüncesince tamamı engelleri kaldırmamız lazım. Her toprak açılırken, okullar, alım satım bölgeleri açılırken tamamı meslektaşlarımıza 'Uyku laboratuvarlarınızı açın.' diyoruz. Bunlar düşüncesince makul standartları vatanımızda paylaştık. Uyku laboratuvarına alacağımız rastgele hastaya ilk PCR testi yapıyoruz. Negatifse, o bireyin uyku testini yapabiliyoruz. Yaptığımız uyku testlerinden sonradan tedavilerine başlanması o insanların hem gövde hem hastalığa erinç dirençlerini artırıyor. Sağlıklı yaşamasını sağlıyor."

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, dosdoğru yaşayabilmek, gövde direncini artırabilmek düşüncesince en iri silahın dosdoğru uyku olduğunu, insanların dosdoğru uyuyup, beslendiklerinde gövde dirençlerinin kendiliğinden artacağını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler