USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Sağlık personelleri 6 ayda bir psikolojik denetimden geçilmeli'

İstanbul'da hususi bir hastanede dip bakımda yatan buğulanmış bir hanıma biçimsiz prosedür ederken çekilen sahneler dair sayrılarevi yönetimi deneyimi bulunan tedris görevlisi Seda Aşçı, keyif çalışanının 6 ayda bir psikolojik denetimden de geçilmesi icap ettiğini söyledi. A?

'Sağlık personelleri 6 ayda bir psikolojik denetimden geçilmeli'
06-10-2022 16:00
İstanbul'da geçmiş hususi bir hastanenin dip bakımında çekilen görüntülerin ortaya çıkmasıyla görüngü kâffesi yurt kabilinden tepkime ile karşılandı. Yoğun bakımda yatmakta bulunan nemli bir hanıma sayrılarevi çalışanının çirkin davranışlarının görüldüğü videoteyp sonrası afiyet kurumunun kâffesi faaliyetleri durdurulurken bire bir devir da mevzuyla ilgili 8 insan de gözaltına alındı.

“Görüntüler ikrar edilemez”

Tüm halkoyu kabilinden erinçsiz olunan sahneler karşısında afiyet personelleri namına da sıkıntı duyduklarını kail İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Ameliyat Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi ve sayrılarevi yönetimi deneyimi bulunan Seda Aşçı görüntülerin ikrar edilemez bulunduğunu tabir etti. Seda Aşçı, “Dünkü görüntülere esasen yegâne yandan bakılmaması gerekiyor. Bizler afiyet camiasından bulunan şahıslar namına baş döndürücü üzgünüz. Çünkü baş döndürücü iri emekle esasen ailelerimizden ivaz vererek öz ailemiz kabil gördüğümüz bireylere mesai vererek bir misyon sunmaya çalışıyoruz. Bu boyut 3-5 ferdin icra ettiği ekonomi şekliyle kâffesi camiaya itibar edilmesi elhak düşünülemez. Fakat o hastanın ailesi, hastanede çalışan gayrı personel, sayrılarevi yönetimi iri bir sıkıntı ile karşılıyor bunu. Kabul edilmektedir bir nesne değil. O nedenden dolayı hepimiz ahlaki ekonomi ve davranışlarımızı ön planda epilepsi mesleksel bilim ve becerilerimizi kullanmamız gerekiyor. Aksi vaziyette şahıslar bu meslekleri seçerken bunun farkında akıntı etmezlerse art dönüşü sıfır hatalarla karşılaşabiliriz” dedi.

“İlk maksat itibar olmamalı”

Sağlık sektöründeki personelin düzentileme anlayışında hümanistlik felsefesinin esas alındığını hatırlatan ve bu tatlı manzume seçiminde bulunulmasını icap ettiğini kail Seda Aşçı, “Tıbbın kurucusu namına ikrar ettiğimiz Hipokrat'ın yemininde de izin ve sorumlulukları kötüye kullanmama, ayrımcılık yapmama kabil kavramlar toprak alır. Bunun kararında vicdandan, ahlaktan ve etikten bahsedebiliriz. Bizler yetişek kurumları namına manzume etiğini ve eğitimini bu mesleği seçen bireylere esas açıdan veriyoruz. Mezun olduktan sonradan da çalışmış oldukları kurumlarda daima namına denetlenerek bu eğitimler verilmekte. Fakat epeyce yetişek ve denetlemeye karşın sebep hala vicdanı ve ahlaki sorunlarla karşılaşıyoruz. Aslında esas namına buna beslemek lazım. İnsan hayatı düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bir yerde bulunan afiyet sektörünün, bununla ait bulunan manzume grubunu seçen kişilerin, seçtiği mesleği baş döndürücü dobra tanıması gerekiyor ve önceki hedefinin itibar düzeltmek olmaması gerekiyor. Burada ehemmiyetli bulunan nesne tinsel doyumun sağlanmasıdır” biçiminde konuştu.

“Önce resmî elbise değil vicdan elbiseleri giymeliler”

Sektörde mesleksel bilim ve becerilerin yanında ahlaki ekonomi ve davranışların da bir o derece ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Aşçı açıklamalarına şöyleki bitmeme etti:

“Sağlık mensuplarının töre bilimi ilkeleri olması gerekmektedir. Bu etik, mesleğin kurallarını belirleyen tutumlardır aslında. Dünyanın neresinde olursa olsun eksiksiz manzume grupları bire bir ekonomi ve davranışları gösterir. Sağlık mensuplarının töre bilimi prensiplerine bakılınca dokunca vermeme, en dobra ve en birinci sınıf biçimde misyon verme, hastanın insan haklarına ve mahremiyetine hürmet gösterilmesi prensibi toprak almaktadır. Aslında mesleksel bilim ve becerilerin yanında ahlaki ekonomi ve tavırlar şimdi ön plandadır. Bu dü deyim bir araya ulaştığında profesyonellikten bahsedebiliriz. Profesyonellik arttıkça hizmetin kalitesi de artar. Mesleği seçen şahısların önceki adımı attığında esasen üstlerine o üniformayı değil de vicdani elbiseleri giydiklerini bilmeleri gerekiyor. Vicdan bizim içsesimizdir ve manzume etiğimizin esas taşlarından bir tanesidir. Yoğun bakımlar da parasız bakımı açısından en ehemmiyetli yerlerden bir tanesidir. Çünkü hastalar kendilerine bakımda çıtırbom kalabiliyorlar. Bu nedenden dolayı bizim vicdan elbisemizi giydiğimiz esas yerlerden biridir.”

“6 ayda bir psikolojik gözaltı de yapılmalı”

Öncelikli namına manzume seçiminin baş döndürücü dobra yapılmasını icap ettiğini ve afiyet sektöründe mensuplarının rastgele 6 ayda bir fiziksel yoklama haricinde psikolojik namına da denetlenmesinin bu davranışların önüne geçmede bariyer olabileceğini dile getiren Aşçı, “Sonuç namına manzume seçiminde şahısların önceliğinin tinsel hissiyat olması lazım. Mesleği dobra tanımaları, izinli olduktan sonradan düzentileme hayatında da bu eğitimlerin sürekliliğinin olması ve teftiş mekanizmalarının canlı bir halde gösteriş alması gerekmektedir. Sağlık çalışanları, düzentileme ortamlarından çevre tükenmişlik sendromunun en baş döndürücü görüldüğü manzume gruplarındandır. Özellikle dip bakım, ameliyathane kabil bağlı birimlerde çalışanların 6 ayda yada yılda 1 psikolojik açıdan değerlendirilmesinin yapılması gerekebilir. Çünkü daima bire bir parasız grubuna verilen kalmak, iletişimin minimum ölçüde bulunduğu bölgelerde idman bu problemi şimdi da büyütmektedir. Yani personelin derneşik namına öz psikolojinin de değerlendirilmeye katılması gerekiyor” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze biçiminde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler