USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, Aydın'da tababet öğrencilerine seslendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddet suçlarının alelade, cezalandırılmamış taksirat bulunduğu fikrinin yaygınlaşmasının sağlık mensuplarının aleyhinde bulunduğunu ve bununla da savaşım edilmesi icap ettiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca, Aydın'da tababet öğrencilerine seslendi
27-04-2022 17:41
Aydın

Fahrettin Koca, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Kongre Merkezi'nde planlı programda araştırma görevlisi hekimler ile tababet ve dişçilik fakültelerinde okuyan öğrencilerle ortak araya geldi.

Bakan Koca, ismini Adnan Menderes'ten meydan üniversitede bulunmanın kendisini duygulandırdığını dile getirdi.

Menderes'in hücresinden alınıp ölüm cezası cezası cezası edileceği İmralı Adası'na götürülürken uygulama gününden haberi olmadığını anlatım fail Koca, "Yolda nereye götürüldüğünü sordu. Uzun süredir hastalanmış bulunan Menderes'e 'Deniz Hastanesine gidiyoruz.' dediler. Menderes'in meselesi için ortak doktor olarak, bu detayı dramatik bulurum. Umutla yalanın bu karşılaşması, ölüme götürülüşün hastaneye gidişle gizlenmesi kaderin acayip ortak tecellisi olmalı. Belki söz, çaresizlikten söylenmiş ortak sözdü, bilemiyorum." sanarak konuştu.

Buraya gelmeden geçmiş yaptırdığı incelemede asistanların nöbetlerde kullanılacak bulunan tatil odalarına gereksinimi bulunduğunu öğrendiğini aktaran Koca, maaşlardaki yetersizliklerin kez açmış bulunduğu neticelerden birisi kendisine ilmî aktivitelerden mahrum kalma problemininin da bu incelemede belirtildiğini, yenidoğan servisi ehliyetsiz kalmış bulunduğu düşüncesince hastalanmış sevkinin mübrem olmasının da asistanların şikayetleri ortada bulunduğunu öğrendiğini ve bu problemle şahsen ilgileneceğini dile getirdi.

"Bakanlığımın herhangi ortak şiddet vakası özelinde verdiği savaş bilinmiyor"

Geçen sene ara ayında Didim Devlet Hastanesinde çabuk servis hekimi Doğancan Kılıç'ın efkârlı birinin şiddetine uğradığını hatırlatan Koca, şu biçimde dedi:

"Tüm şiddet vakaları kıl payı bunun da üstünde kararlılıkla durmuş, ilkin başıboş bırakılan şüphelinin tutukluluğu düşüncesince lüzumlu bilgelik ve kanıt desteğinin sağlanmasına önayak olmuştuk. Bakanlığımın herhangi ortak şiddet vakası özelinde yegâne hiç verdiği savaş aldığı kadar bilinmiyor. Türkiye'nin 81 ilinde, il sağlık müdürlerimin birer yardımcısı şiddet problemlerine erinç görevlendirilmiştir. Şiddet davaları avukatlarımızca izlem edilmektedir. Mağdur arkadaşlarımıza lüzumlu desteği vermeye çalışıyoruz. Değindiğim il DOĞRU yapı, ortak icra vekili yardımcımın koordinasyonunda bana bağlıdır. Sağlıkta şiddet olaylarının bulunan türel süreçleri yadırganmakta, bunlara ağıt verilememektedir. Süreçlerin hak duygumuzu gönül tokluğu etmediği baş döndürücü doğrudur. Fakat bu değerlendirmelerde bilgelik eksikliğine mebni vebal payları da var. Mevcut yasalar, olayların ehemmiyetli ortak kısmında, maalesef, ilçe mensupları düşüncesince mevkufiyet istemini muhtemel kılmıyor."

"Medya düşüncesince kusur cazip, ukubet dikkat çeken değil"

Koca, şiddete teşebbüsü azaltacak güçteki kararların muhtemel olduğunca yayılması ve duyurulması icap ettiğini vurgulayarak, şu biçimde konuştu:

"Sosyal komünikasyon ortamı ve gayrı yığın haberleşme araçları bu amaçla çarpıcı ortak biçimde kullanılmalıdır. Problemin ve şikayetin kuşattığı ortamda çözümün parçası peyda etmek derece kıymetli ortak nesne yoktur. Sağlıkta şiddet suçlarının alelade, bedelsiz taksirat bulunduğu fikrinin çoğalması aleyhimizedir. Bu fikir, suçların artışına fariza etmektedir. Hukuki sonuçlar, kimi örneklerde hak duygumuzu karşılıyor. Denizli Pamukkale Tıp Fakültesi Hastanesinde 15 Ocak'ta yaşanan, dü araştırma görevlisi hekimi erek meydan şiddet vakasının failine sabık ay sunulan 8 sene 5 ay dam cezası, cezaevi ürkütücü bulunmasına karşın camiada aldığı kadar madde edilmemiştir. Sağlıkta şiddet suçunu 'Bir an kendimi kaybettim' sözüyle açıklayacağını zannedenlere bulunan türel koşullarda da söylenecek ortak şeyler var. Maalesef komünikasyon ortamı düşüncesince kusur cazip, ukubet dikkat çeken değil. Maalesef şiddet suçlarının ele alınış çeşidi suça isteklendirme edici. Yasal aranjman yürürlüğe girdiğinde sizlerden teşrikimesai istem ediyorum. Umarım acemi kusur işlenmez. İşlenirse, düşünülerek cerh suçunda durdurma olacak. O tutuklamaları duymayan kalmamalı. O gelişmeleri tamamımız paylaşmalıyız."

"Talih bana ortak dizi fiil adamı olma rolünü biçti"

Şiddet suçlarının failleri ortada vakfedilmiş yargılananların efdal ortak kemiyet teşekkül etmediğinin ortak esas bulunduğunu kaydeden Koca, şunları söyledi:

"Esasında, şiddetten malpractice (hatalı tıbbi uygulama) davalarına, bağan ücretten ağırbaşlı ve levent boylu nöbetlere, halis muhlis sorunlarımızın üstesinden encam ancak de karşılama ortak hak bulunduğunu biliyoruz. Emin olun, abileri yahut ablaları olacağınız güre hekimler ayrımsız şartlardan geçmeyecek. Sizler ise ihtimal elden bunların endişesini muammer olacaksınız. Talih bana ortak dizi fiil adamı olma rolünü biçti. Sözün hisse senedi durumunu yeğleme ederim. Anlaşılmayan, anlatılmayan şeyler varsa, bahsetmek da ortak görevdir."

"Sorunlarımız 5 dolambaç altında toplanıyor"

Bakan Koca, sağlıktaki asliye hastalıkların 5 başlıkta toplandığını anlatım ederek, "Mesleğin gidon kaybı, şiddet, malpractice, ecir ilkin peyda etmek kıl payı mahiyet hakları ve emek vermek ortamı kaynaklı olumsuzluklar.... Mesleğimizdeki gidon kaybında kâffesi hastalıkların ortak hülasasını görebiliyoruz. Fakat bambaşka noktalar da var. Hekim, yasanın korumasına hususi gerekseme duymadığı devirde bugünkünden henüz saygındı. Bugün, söz gelişi şiddet sorunu hem prestiji azaltıyor bununla birlikte mesleğin prestiji azaldıkça şiddet bundan cesurluk alıyor." sanarak konuştu.

Sağlıkta şiddet suçlarına erinç TBMM'de ehemmiyetli ortak aşama atıldığını anımsatan Koca, şu biçimde bitmeme etti:

"TBMM Adalet Komisyonundan ortak aranjman geçti lakin nice arkadaşımız nazarında şeb sabık gemiler gibiydi. Belki de kılıç aldığı kadar anlatamadık. Kasten cerh suçu fihrist suçları kapsamına alınıyor. Bu ne demektir? Kasten cerh suçu, ukubet yargılaması itibarıyla bundan böyle baş döndürücü henüz ağırbaşlı ortak kusur olacak. Suçun, fihrist suçları kapsamına alınması, mevkufiyet düşüncesince ehliyetli etmen teşekkül edecek. Sağlık çalışanını cerh suçu artık, düşünülerek öldürme, işkence, intihara manipülasyon kıl payı baş döndürücü ağırbaşlı suçlarla ayrımsız dolambaç altında toplanıyor. Buna ek kendisine ahali ortada 'kravat indirimi' denen güzel çözüm indirimi kalkıyor. Suç, amme hizmetinin zorla izin verilmediği gayrı şiddet suçlarından ayrılarak, ukubet artırılıyor."

Malpractice ilgilendiren gelişmelerin Türkiye'de tababet evveliyatına geçecek önemde bulunduğunu dile getiren Koca, "TBMM Adalet Komisyonundan sabık malpractice davalarıyla ilgilendiren bu kanuni düzenlemenin aslı nedir? Hekim, ortak sağlık çalışanı, maksatlı davranmadığı sürece, uyguladığı tedaviden encam sorunlar haysiyetiyle ödence ödemeyecek. Malpractice sorunu cezrî çözülüyor." dedi.

Koca, hekimin, araştırma görevlisi hekimin, bilirkişi hekimin, anlaşma kaygısı duymasına ne ortak doktor ne de icra vekili kendisine gönlünün bulunduğunu dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aylık ilkin peyda etmek kıl payı mahiyet haklarının iyileştirilmesi dair iradesini bildirme ettiğine, kâffesi mevzularda kararlığını ortaya koyduğuna dikkati çekti.

"Yaşadığım sürece meslektaşınızım"

Nöbet problemine da yer veren Koca, bunun üstesinden tümden gelebilecekleri ortak dava olmadığını, çözümünün vakte yayılacağını kaydederek, "Fakat 36 saatlik keşik insanca olmaktan uzaktır. Çok ağırbaşlı ortak yük. Çabalarıma tanıksınız. Çalışma süresini en baş döndürücü 24 saatle hudutlandırmak istiyoruz. Nöbetler düşüncesince de hakkaniyetli ecir düzenlemesine gidilmesini amaçlıyoruz. Ben çağ Sağlık Bakanıyım lakin yaşadığım sürece meslektaşınızım. Size erinç ödevlerimi biliyorum. Buradan Ankara'ya, Bakanlık binasına acemi ödevlerle döneceğimden emniyetli olun." sanarak konuştu.

Koca, henüz sonradan öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Koca, Aydın Adnan Menderes Üniversitesindeki programı öncesinde, Aydın'da Valiliği görüşme etti. Koca, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi görüşme edip, sağlık mensupları ve hastaların problemlerini dinledi.

Ramazan Paşa Cami'nde öğlen vakti namazını kılan Koca, henüz sonradan esnafı görüşme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler