USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ruh ve beden sağlığı ayrılmaz bir bütündür'

Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, “Ruhsal teessürat canlı insanlarda bazı bedenî belirtiler ortaya çıkabilir. Bunun dört dörtlük tersi de görülebilir. Ruh ve beden sağlığının bir bütün bulunduğunu düşünürsek beden sağlığımızı etkileyen herhangi bir şeyin inam sa?

'Ruh ve beden sağlığı ayrılmaz bir bütündür'
09-10-2021 12:49
09-10-2021 12:49

Medicana Çamlıca Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü, Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt Dünya Ruh Sağlığı Günü düşüncesince icra ettiği açıklamada, beden ve inam sağlığının bir bütün olmasının önemine değindi.

Psikolog Kübra Bozkurt, “Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) esenlik tanımına göre: sağlık, sadece dert ve sakatlığın olmayışı değil, ruhen, vücuduyla ve içtimai yönden kusursuz bir esenlik halidir. Bu tanımlama bizlere sağlığı başlangıç döndürücü boyutlu kendisine ele katılması müstelzim bir deyim bulunduğunu vurgulamaktadır” dedi.

Ruhsal teessürat canlı şahısda bazı bedenî belirtilerin ortaya çıkabileceğini, bunun kusursuz tersinin de görülebileceğini tamlayan Psikolog Kübra Bozkurt, “Ruh ve beden sağlığının bir bütün bulunduğunu düşünürsek beden sağlığımızı etkileyen rastgele şeyin inam sağlığımızı da etkileyebileceği kararına varmamız beklenen olabiliyor” halinde konuştu.

Psikolog Bozkurt, laflarına şöyleki bitmeme etti: “The American Psychological Association göre, ruhiyat kendisine hastaysanız, fiziki sağlığınız da başağrısı belirtileri gösterecektir. Bunlar başlangıç ağrıları, hazım sistemi bozuklukları, ten reaksiyonları, yayılmış cisim ağrıları, eşeysel fonksiyonlarda bozulma, çarpıntı, soluk almada güçlük kendisine sayılabilir. Benzer biçimde fiziki kendisine cılız ve çirkin hissediyorsanız, inam sağlığınız da etkilenecektir. Vücudunuzun umumi sağlığının, ferdin hayat standardını etkileyen şuur ve beden ortada çelimli bir bağlanak vardır. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi göre, çirkin inam sağlığı bağışıklığı azaltarak vücudunuzu fiziki rahatsızlıklara henüz savunmasız bir duruma getirmektedir” açıklamasında bulundu.

Ruh sağlığının beden sağlığına etkisi

Stresin nice ruhiyat ve fiziki hastalıklarla ile irtibatlı bulunduğunu aktaran Psikolog Bozkurt, “Negatif havas ve çirkin zihnî gidişat rastgele bir fiziki hastalığı ağırlaştırabilmektedir. Stresin yanı esna anksiyete, çöküntü kabil ruhiyat teessürat uykusuzluk, hazım sistemi sorunları, sırt, adale ağrıları, rahatsızlık kabil fiziki sorunlara kere açabilir. Vücuttan salınan spiritüel gerilim hormonları içki basıncını (tansiyon) yükseltir ve öfke, saldırganlık, düşünce yahut öbür aksi duyguları arttırabilir. Eğer vücuttaki spiritüel gerilim hormonlarının mihman kendisine efdal kurda oluşu levent boylu bir müddet bitmeme ederse, bu akıl kimyasında değişikliklere illet olur. Bu da ihtisas hastalıkları, inme, hab sorunları, başlangıç ağrısı ve öbür süreğen emraz ile sonuçlanabilir” diyerek konuştu.

Diğer taraftan kişiyi ayrışık süreğen hastalılara sürükleyen, enfeksiyonlara erinç savunmasız kılan aşırı kiloluluk kabil hastalıkların, tembellik, inaktif olmak, ürkü atak, onama görmeme, sosyalleşememe kabil ruhiyat sıkıntılara illet olabileceğini vurgulayan Psikolog Bozkurt, “Yoğun duygular, ayrılıklar, müstehap birinin kaybı sizi çirkin hissettirir. Bu stresli bağlam sizi depresyona sokabilir. Eğer duygularınızı bastırırsanız bu havas saldırganlık, hınç ve iade halinde ortaya çıkacak eğilimindedir. Ayrıca inam sağlığı dejenere bir insan bap bağımlılığı, şiddet, kendine dokunca ödeme yahut intihar kabil riskli ve itimatsız eylemlere yatkınlığı henüz fazladır. Harvard Tıp Fakültesi'ne layıkıyla kronik, levent boylu mütemadi ve derin dert depresyona sürükleyebilir ve depresyonda ağrıyı arttırmaktadır. Kronik ağrısı bulunan şahıslar ruhiyat bozulmalara üç kıvrım henüz bir tomar alışkın iken, depresyonu bulunan şahıslar ise levent boylu mütemadi ağrılar geliştirmeye başlangıç döndürücü henüz yatkındır” ifadelerini kullandı.

Ruh sağlığı ile aracısız münasebetli bulunan beslenmenin fiziki sağlığa etkisi

Vücutta fiziki ve ruhiyat manada sağlam başlangıç döndürücü aktiviteyi arama eden hormon yahut enzim yetersizlikleri, aldığımız gıda öğelerinin azlığı yahut çokluğu ile de münasebetli bulunduğunu bildiren Psikolog Bozkurt, “Yapılan ilmî araştırmalara layıkıyla inam halimize layıkıyla tagaddi eğilimlerimiz iri seviyede değişmektedir. mesela kendinizi huzursuz hissettiğiniz anlarda karbonhidrat ihtiyacınız arttığı düşüncesince fast food yiyecekler kemirmek isteyebilirsiniz. Kendinizi gayrimemnun hissettiğiniz anlarda bilinçdışı faktörlerle beraberce kendinizi himaye ihtiyacının doğacağı fiziki bağlam düşüncesince size en nitelikli enerjileri sağlayacak kuruyemişe yönelebilirsiniz. En girintisiz çıkıntısız tanımı ile popülarite endişesinin, maşer çeşidinden onama görülmeme endişesinin yaşanması anoreksiya ile kâffesi beden sağlığını bozabilir. Diğer taraftan ruhiyat teessürat dolayısıyla ‘duygusal açlık' gelişebileceğinden kâffesi tagaddi düzeni ve aldığınız gıdaların beden sağlığınızı aksi etkileyebilir. Psikolojimizi bozan spiritüel gerilim faktörlerinin artması, depresyon, ürkü atak, fibromiyalji, psikosomatik dediğimiz ruhiyat sıkıntılardan kaynaklı bedenî dert durumları, süreğen yorgunluk, uykusuzluk, kabil sağlam başlangıç döndürücü aksi tabloyu da kafa başa getirebilir” dedi.

Fiziksel ve ruhiyat esenlik ortada balans elbette sağlanabilir, ne yapılmalı?

Psikolog Bozkurt, laflarını şöyleki sonlandırdı: “Vücudumuz güzel bulunmadığı senelerde bazı sinyaller verir. Bu sinyalleri dinleyin. Onlar siz ve bedeniniz arasındaki yazışma metodları olduğu için katiyen bu sinyalleri cezaevi arkası etmeyin.

Duygularınızı dışa vurmak, sizi dinlendiren ve rahatlatan bir aktiviteler başlangıç döndürücü önemlidir. Egzersiz stresi azaltır, içki dolaşımını artırır ve bağışıklığı güçlendirir.

Bir uğraşı edinmek, bisiklete binmek, iz okumak, gezi geçirmek ve gidiş gerçekleştirmek kabil en sevdiğiniz aktiviteleri gerçekleştirmek sizi stresten uzaklaştırır.

Ruh sağlığınız sizi fiziki kendisine formda avlamak düşüncesince eleştiri bir gösteriş oynamaktadır. Her devir artı düşünün. Negatif duygularınızla başa çıkabilmek düşüncesince dünkü metodlar öğrenin, dimdik bir hayat tarzına intikal yapın. Bunlar umumi sağlığınızı iyileştirecek, sizi henüz ödeşme bir duruma getirecek ve hayatta önünüze çıkan güçlüklerle henüz hazırlop başlangıç etmenizi sağlayacaktır.

Araştırmalar ruhiyat bozuklukların fiziki sağlığı, fiziki bozuklukların da ruhiyat sağlığı etkilediğini ve bunun bir kısır fasit daire bulunduğunu göstermektedir. Doğru davranış ve lazım otama ile bu kısır fasit daire kırılabilir. Fziksel ve ruhiyat esenlik arasındaki dengeyi arkalamak başlangıç döndürücü önemlidir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler