USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Rosi tekniği, kısırlık sorunu olan erkeğe, baba olma umudu veriyor

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Timur Gürgan, Round Spermatid Enjeksiyonu ”Rosi” tekniğiyle, "Artık on paralık bebek sahibi olma arzusu kalmayan, eş kısırlığı olan çiftlerde bebek sahibi olma umudunun doğduğunu gördük" dedi.

Rosi tekniği, kısırlık sorunu olan erkeğe, baba olma umudu veriyor
02-11-2021 11:16

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Timur Gürgan, erkeklerle ilişik soy sop olmama yahut kısırlıkla ilişik dünkü gelişimleri Üroloji Uzmanı Prof.Dr. Ahmet Hakan Haliloğlu, Klinik Embriyoloji Uzmanı Dr. Halil Ruso ile beraberce 8. Üreme Tıbbi ve Cerrahisi Derneği Kongresi'nde arsıulusal bölgede nağme getiren müşterek lokma tatlısı yaptıklarını dile getirdi.

Japonlarla 4 sene önceki başlattıkları projenin meyvelerini meslektaşlarıyla paylaştıklarını aktaran Gürgan, “Artık on paralık soy sop sahibi olma umudu kalmayan, eş kısırlığı olan çiftlerde soy sop umudunun doğduğunu gördük. Bazı adamların testislerinde on paralık meni ya da yetişkin spermleri yok. Japonya'da, Prof. Dr. Atsushi Tanaka ile beraberce yaptığımız çalışmalarda adamların testislerinde, ufak tefek yahut yazma denilen deli dolu spermlerin bulunarak, eşlerinin yumurtalarının döllenmesi esasına dayanıyor. Çok güç müşterek işlem. Ülkemizde de yapılmaya çalışıldı. Çok efdal hamilelik oranının olabildiği belirtildi. Dünyada bu işlemin akla yatkın tamamlanmasından çoğalma şuncacık hastaların efdal beklentilerine kere açmış olduğu düşüncesince tekniğe sıkkın açılım getirdi. Bizim grubumuz şuanda bunları, arsıulusal seviyede yaparak, şuana denli 2 tevellüt gerçekleştirdik. 3 tanede gebeliğimiz bitmeme ediyor” dedi.

"Gebelik şansı verici müşterek teknik"
Bu emek harcamaları kongrede iftiharla sunduklarının altını çizen Gürgan, “Rosi, bakir hamilelik şansı olan müşterek erkeğin, yüzdelik 15 ile 19 ortada hamilelik şansı verici müşterek teknik. Hiç spermi olmayan, testislerinde fark eğlentili yahut kâmil meni görülmeyen çiftlerde Rosi tekniğiyle akıbet elde ettik. Erkekle ilişik hastalıkların çözümünde Haliloğlu ve Ruso'nun hem Japonya'yla aynı zamanda Türkiye'deki çalışmalarındaki ilmî emekleri ve sonuçlarıyla bunu elde ettik” niteleyerek konuştu.

"Ülkemizde de kalan müşterek problem"
Ahmet Hakan Haliloğlu ise, Rosi tekniğiyle ilişik olarak, “Erkek kısırlığı tamamı dünyada olduğu, vatanımızda de git gide kalan müşterek problem. Erkek infertilitesinde on paralık meni olmama durumu, ilkin infertilite ile uğraşan çiftlerimizde muvaffakiyet şansını ehemmiyetli seviyede düşüren müşterek problem. Bu hastalarımızda yapılacak işlemlerle beraber, meni bulunamadığı takdirde muteber müşterek yöntem. Tam kendisine eğlentili ve kâmil hala gelmemiş dinç meni hücrelerini, hususi müşterek çarpıcılık enerjisi ile aktive edip, derin müşterek laboratuvar ortamında, ansızın çok işlemle aktive ederek, yumurtanın döllenmesi esasına dayanıyor” ifadelerine toprak verdi.

"Sperm hücresi kullanılmamış beylere umut"
Haliloğlu, meni hücresi namevcut erkeklerde, alışılagelen tulum soy sop tedavisine uyarınca az müşterek ihtimalle de olsa hamilelik şansı vermesi açısından Rosi'nin ehemmiyetli müşterek formül bulunduğunun altını çizdi.

2015 senesinde baştan gündeme mevrut yöntemin 2 senedir Türkiye'de de uygulanmaya başladığını ayraç fail Haliloğlu, “Başarılı sonuçların alınmasıyla beraber, en azından meni hücresi kullanılmamış dinç beylere rüya vaat fail müşterek yöntemdir” dedi.

"Eskiye uyarınca kısırlık artıyor"
Erkek kısırlığının artım nedenlerini dört dörtlük kendisine söylemenin güç olacağını tamlayan Haliloğlu,“ Çevresel faktörlerin ehemmiyetli bulunduğunu biliyoruz. Artık şişko biçimde yaşıyoruz. Çevresel faktörlerle bu arada ışıma olsun, çevresel toksinler olsun beylerde meni sayısını ve standardını malasef çirkin yönde etkiliyor. Erkeklerde hâlâ emektar dönemlere uyarınca hâlâ derin kısırlığın görüldüğünü biliyoruz” niteleyerek konuştu.

"Canlı doğumumuz var, müşterek gebelikte takibimizde"
Halil Ruso, infertilite menide on paralık meni görülmeme durumunun toplumda yüzdelik 1 oranında bulunduğunu kaydetti.
Kısırlık tedavisi gören çiftlere bakılınca bu oranın yüzdelik 15-20'lere denli çıkabildiğine yer veren Ruso, “Bu çiftler düşüncesince cerrahi müşterek yolla meni arayışına gittiğimizde, meni bulma payı büyükçe yüzdelik 50'lerde. Yani bu çiftlerin yarısında meni çıkmayacaktır. Bu meni çıkmayan çiftlerin makul yüzdesi de izole müşterek grup, bunların da yüzdelik 20-25'i oranında yazma göze dediğimiz Rosi düşüncesince kullanabileceğimiz hücreler çıkabiliyor. Bu hücrelerle muhtemelen çivi hususi metotlarla, döllenmelerine araştırma görevlisi olduğumuzda, bu yumurtalarda yüzdelik 50 üzere müşterek tozlaşma payı çıkarmak mümkün. Sonrasında geliştirilen embriyoları para aktarımı ettiğimizde ise tahminî yüzdelik 10-15 yöresinde hamilelik elde ediyoruz. Bunlardan da eve deli dolu soy sop sevk payı tahminî yüzdelik 8 dolaylarında gözüküyor. Bizde Türkiye'de bu teknikle deli dolu tevellüt elde ettik. Bir pare bitmeme fail gebeliğimiz mevcut şuan için, iklim haricinde kovuşturmasına bitmeme ediyoruz. Birde deli dolu doğumumuz var. Bebeğimizde ve annesinde de rastgele müşterek başağrısı görülmüyor” ifadelerine toprak verdi.

İsa Akar - Gazi Taş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler