USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ramazan Bayramı’nda doğru beslenin, sağlığınızdan olmayın

Bayramda alışılagelen yiyecek düzenine geçildiğinde aşkın aşındırmak yiyecek eğiliminin sağlığı bozacağı uyarısında mevcut Diyetisyen Gültaç Dayı, tam ve stabil tagaddi tavsiyelerinde bulunarak, "Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine, sağılan yahut yemişli tatlılar yeğle

Ramazan Bayramı’nda doğru beslenin, sağlığınızdan olmayın
30-04-2022 15:08

Sağlığın korunması ve iyileştirilmesinde ehliyetli ve kararlı beslenmenin, yaşamın gelişigüzel devrinde en ehemmiyetli faktörlerden bir tanesi bulunduğunu tamlayan Diyetisyen Gültaç Dayı, “Ramazan ayı zarfında oruç markajcı kişilerde, günce kez sayısını azaltmaları ve tagaddi düzeninde meydana mevrut tebeddülat nedeniyle, bayramda alışılagelen yiyecek düzenine geçtiklerinde ruh bilimsel şekilde imdi müşterek tomar kemirmek yiyecek eğilimine girer. Kimi şahıslar hala çıkarlarını oruç tutuyor zannederken, bazısı şahıslar ise “oruç sonlandı demincek yiyecek zamanı” niteleyerek baş döndürücü oranda gıda tüketir. Ramazan ayı sonrası baş döndürücü kemirmek yiyecek ile birtakım sorunlar mübrem olur. Bunların en önemlisi benimseyememe ve işkembe problemleridir” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı, yiyecek alışkanlıklarının değişmiş olduğu Ramazan sonrasında, normale devir periyodunun kontrollü müşterek halde gerçekleştirilmesinin önemine aksan yaptı. Gültaç Dayı, bu süreçte yaşanmış bulunan benimseyememe ve işkembe sorunlarını önlemenin yollarını, lezzetli tüketirken ilgi edilebilecek hususları, anne öğünlerde porsiyon kontrolü yöntemlerini ve artırılan su tüketimi ile akıntı miktarının metabolizma üstündeki etkilerini anlattı.

“Hamurlu ve şerbetli tatlılar alegori sağımlı yahut yemişli tatlıları yeğleme edin”

Özellikle neşe zarfında ve sonrasında, çevrenin ısrar eden tutumlarından ve baş döndürücü yiyecek eğiliminden muhtemel olduğunca ırak kalınması icap ettiğini kail Gültaç Dayı,” Eğer lezzetli bezdirmek müşterek tomar isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine, sağımlı yahut yemişli tatlılar yeğleme edilmelidir. Günde minimum 2 porsiyon kâr tüketilmelidir. Meyveler vücudunuza karbonhidratı ehliyetli oranda almanızı sağlayacağından, lezzetli isteğinizde de eksilme olacaktır” sanarak konuştu.

“Güne kahvaltı ile başlayın”

“Yeterli erke ile güne başlarsanız, gününüz imdi elleme seçimlerle geçer” diyen Dayı, “Kahvaltı sofranızdan kara aş ve gani jale sebzeyi kem etmeyin. Bayram sofraları içinse efdal hacimli, ceninisakıt kalorili besinler seçin. Sebze, kâr kabilinden efdal su, lif, ceninisakıt yağ ve ısın arasında ne olduğu bulunan yiyecekler, anne yemeğin yanı sıra servis edilecek metin aperatiflerdir. Et tüketiminin arttığı bayramlarda, öğünlerin ısın kıymetini düşürmek, sindirime araştırma görevlisi peyda etmek ve esenlik sorunları ile tadınızı kaçırmamak düşüncesince behemehâl porsiyon kontrolüne ilgi etmeli, zayıf etleri ızgara, haşlama yahut fırında pişirerek pilav, makarna, aş eşliğinde yemekten çok, göveri yahut salatalarla tüketmelisiniz. Porsiyon kontrolünde en havadan formül zat hapaz içiniz denli matematik etmektir. Yine düşsel şekilde müşterek tabağı dörde bölerseniz yarısını sebzeler, çeyreğini et, başka çeyreğini de yoğurt ile kaplamak da havadan porsiyonlama yöntemidir” şeklinde konuştu.

“Besinleri elleme çiğneyin”

Besinleri elleme çiğneyerek ıvır zıvır lokmalar biçiminde getirilmesi icap ettiğini anlatım fail Dayı, “Bu sayede yediklerimiz imdi havadan sindirilecek ve kullanılacaktır. Sindirim şikayetleri yaşamayacak, şişkinlik, hazımsızlığın önüne eski olacaksınız” dedi.

“En az 2 litre su tüketin”

Sıvı ihtiyacını su içerek giderilmesinin önemine yer veren Dayı, “Bayram boyunca, çay, kahve, içecek tüketiminin artarak çoğalması ile su emmek ikinci plana atılıyor. Oysaki derneşik müşterek hazım sistemi ve metabolizmayı alevlendirmek düşüncesince yapmanız müstelzim en ehemmiyetli tagaddi kuralı, günde 8-10 bardak su içmektir. Özellikle yaşlılar ve tevettür hastalarının gündüz boyu kahvehane ve çay tüketimlerine ilgi etmeleri, nebat çaylarını yeğleme etmeleri, günde 2 fincandan müşterek tomar kahvehane tüketmekten kaçınmalarını öneriyoruz” ifadelerinde bulundu.

Hareketinizi artırın

Bayram tatilinde temaşa yapılmasını öneren Dayı,” Gün içre yapacağınız 30-45 dakikalık tempolu yürüyüşler hem Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı hızlandıracak, bununla birlikte bayramda yediklerinizi sindirmenize araştırma görevlisi olacaktır” sanarak konuştu.

Dayı, kararlı nemalanmak namına şu önerilerde bulundu,

“10 nüsha altın varak lahana sarması yerseniz beslenmenizden 2 epizot aş azaltın.
1 epizot börek düşüncesince beslenmenizden 2 epizot aş + 1 epizot peynir azaltın.
1 epizot baklavanın; 1 kez denli ısın içerebileceğini unutmayın.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler