USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Pulmoner rehabilitasyon açıklaması: 'Hastalığa bağlı ölüm riski azalıyor'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seda Tural Önür, teneffüs hastalıklarında pulmoner rehabilitasyonun önemine ilgi çekerek, “Yaşam kalitesindeki çoğalma en iri kazanımları, hastalığa bağlı ölüm riskinin azaldığını bu otama sonrası görebiliyoruz. Özellikle aktarım

Pulmoner rehabilitasyon açıklaması: 'Hastalığa bağlı ölüm riski azalıyor'
07-07-2022 13:02

Solunum rehabilitasyonu namına da tanıdık pulmoner rehabilitasyon, vakayiname teneffüs rahatsızlığı bulunan eşhas düşüncesince şişman ehemmiyet taşıyor. Özellikle KOAH, astım, bronşektazi kabilinden vakayiname akciğer hastalıklarının yanı sıra, döş duvarı ve kas-iskelet sistemini etkileyen hastalıklarda pulmoner rehabilitasyonun faydasının ve etkinliğinin gösterildiği belirtiliyor. Yedikule Göğüs ve Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Seda Tural Önür de pulmoner rehabilitasyona bağlı bilgelik verdi. Doç Dr. Önür, akciğer nakli önceleri ve sonrası, akciğer kanseri kabilinden hastalıklarda pulmoner rehabilitasyonun başarıyla uygulandığını anlatım etti.

“Yaklaşık 8 hafta devam eden birlikte otama süreci"

Pulmoner rehabilitasyonun geçmişten buyana uygulandığını özetleyen Doç Dr. Seda Tural Önür, “Pulmoner rehabilitasyon 1970'li senelerden itibaren antrenman kapasitesi sakıt bulunan hastaların çoklu değerlendirmeyle bu arada antrenman kapasitesini arttırmaya müteveccih uygulanıyor. Çok taraflı birlikte pedagoji bilimi ve tutma programının hastaların yaşantı standardını artırdığının gösterilerek ilmî arasında ne bulunduğu yapılmış birlikte otama programı. Özellikle aktarım kabilinden ağırbaşlı emraz kararında otama planlanan aktarım hastalarında ve kimi cerrahi müdahale müstelzim ahval öncesinde bulunan rahatsızlıkların optimal tedavisine karşın geçmeyen dem darlığı bulunan tamamı hastalanmış gruplarında değerlendirilmesi müstelzim birlikte otama modelidir. Bize yönlendirilen hastaların fiziki kondisyonunun ne işe yaradığını görüyoruz ve buna müteveccih neler yapılabilir. Tam düze tedaviye karşın birlikte yaşantı nitelik düşüklüğü var ise hastaya özgü, hastanın ne adale gücünde nerede eksikliği var ise buna müteveccih birlikte antrenman programı planlıyoruz. Kendi hekimi kabilinden kusursuz düze mefkûre tedaviyi aldıktan sonradan tarafımıza yönlendirilen hastaları tığ evvela poliklinikte değerlendiriyoruz. Yaklaşık 8 hafta devam eden birlikte otama süreci olmaktadır ve daha sonra strateji periyodları oluyor. Hastaya ev tabanlı tedaviler de uygulanabiliyor. Genellikle bizlere teneffüs yetmezliği encam olan, evde müvellidülhumuza aletine bağımlı, ev içerisindeki hareketlerini, özlük öz ihtimam hareketlerini üstelik yeteri kadar yapamayan hastalar yönlendirildiği düşüncesince bu hastalar düşüncesince bizim amacımız giriş ve bitişte asgari 50 metreden çok dolaşma kapasitesini artırabiliyor peyda etmek üstelik başarıdır" halinde konuştu.

"Nakil başarısını arttırdığı ve ölüm paylarını düşürdüğü gösterilmiştir"

Tedavinin içeriğine müteveccih açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Önür, “Gelen hastalara kollarından ciddilik vererek birlikte pedagoji bilimi programı, icabında ast ekstremite dediğimiz dip kaslarının egzersizlerine ciddilik verecek halde ve ya bunları toplu ederek noktayı vardığında değişik araştırma görevlisi cihazları da kullanarak değişik otama modelleri uygulayabiliyoruz. Öncelikli namına hastaların dem darlığı algısı ve yönetimi değişiyor, antrenman kapasiteleri artıyor. Saçınızı tarama, dişini fırçalama, banyo ika eylemi bu derece basitken bizim hastalarımız bunları yaparken dem darlığı çekici hastalar oluyor. Bu otama sonrası bunu ferah ferah yapabiliyor olması onlar düşüncesince şişman birlikte kazanç. Yaşam kalitesindeki çoğalma en şişman kazanımları, hastaların hastalığa bağlı ölüm riskinin azaldığını bu otama sonrası görebiliyoruz. Özellikle aktarım hastaları düşüncesince öncesinde ve daha sonra meri yöntemlerin aktarım başarısını arttırdığı ve ölüm paylarını düşürdüğü gösterilmiştir. Farklı illet gruplarında da değişik başarıları lakırtı konusudur. Covid rahatsızlığı Son 2-2,5 yılda pandemi namına tamamı dünyayı sarstı ve bizim devletimizde de nice insanoğlunun avlu standardını düşürecek halde etkilenmesine ne oldu, ölümlere ne oldu. Yaklaşık yüzdelik 15'inde ağırbaşlı seyreden bu hastalığın tedavisi yapılmasından sonradan bile geçmiş 2 ay süresince hastaneye birlikte teneffüs semptomuyla, şikayetleri ile başvuruların arttığını ve bizlere başvuruların da arttığını görüyoruz. Birimimizde 45 adet aktarım talibi ve bunların arasında aktarım ergin hastalar da karışma peyda etmek kıl payı otama almıştır. Yapılmış çalışmalarda pulmoner rehabilitasyon almış hastalanmış grubunda başta aktarım ergin hastalar da karışma peyda etmek kıl payı ölümü azalttığı gösterilmiştir” ifadelerini kullandı.

“Herkese haber mektubu ederim, banko gelmeleri gerekiyor"

Rahatsızlığının kalıtım bilimi bulunduğunu özetleyen 53 yaşındaki KOAH hastası Deste Uzun, “KOAH rahatsızlığım var, doktorum yönlendirdi. Nakilden evvela bu rehabilitasyondan geçmem gerekiyormuş. KOAH rahatsızlığım bulunduğu düşüncesince akciğer nakli olacağım. Herkese haber mektubu ederim, banko gelmeleri gerekiyor. Yürüyüş bandımız, bisikletimiz var, ciddilik kaldırıyoruz. Egzersiz yaparken tam olarak dem alınır, tam olarak verilmektedir filhakika bizim kabilinden rahatsızlığı bulunan insanoğlu düşüncesince elan zor” ifadelerini kullandı.

Öte taraftan pulmoner rehabilitasyonla hastalığa bağlı gelişen dem darlığı ve işlevsel yetersizliği ortadan kaldırması, hastalığın ilerlemesini önlenme, antrenman toleransının artırılması, afiyet durumunun iyileştirilmesi, hastalıklara bağlı oluşabilecek çirkin etkilerin önlenmesi ve tedavisi, yaşantı kalitesinin iyileştirilmesi hedefleniyor.

Hasibe Karadağ - Alper Suat Tutaşı
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler