USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Tevfik Özlü: 'Omicron dünyada diğer varyantların yerini alacak gibi duruyor'

Koranavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Güney Afrika'da ortaya çıkan toy Koronavirüs varyantı 'Omicron'un benzeyen sürede dünyada diğer varyantların yerini a

Prof. Dr. Tevfik Özlü: 'Omicron dünyada diğer varyantların yerini alacak gibi duruyor'
22-12-2021 10:08
Konuyla ait açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Şu an nedeni ile eksiksiz dünyada Omıcron varyantıyla ait birlikte düşünce var. Çünkü Omıcron aceleci birlikte biçimde yayılıyor. Bu varyantın en besbelli ayrıcalığı baş döndürücü bedava bulaşabilmesi ve baş döndürücü aceleci yayılması. Delta varyantı diğer varyantlara uyarınca aceleci yayılan birlikte varyanttı ve eksiksiz dünyaya bilge duruma gelmişti. Oysa Omıcron çatal ağız varyantına uyarınca baş döndürücü hâlâ aceleci bulaşıcı hâlâ aceleci yayılan birlikte varyant. O manada bu virüse iri birlikte yarar sağlıyor. Bu varyant DOĞRU sürede dünyada diğer varyantların yerini alacak gibi duruyor. Nitekim dünyanın sağlam baş döndürücü ülkesinde bundan hakeza Omıcron görülmeye başlandı ve Omıcron'un yaygınlaştığı devletlerde marazlı sayılarında çın artışlar var. Sadece zait fenomen sayısı değil şifahane doluluk oranlarında da artışlar olmaya başladı" dedi.

"Pandeminin başlangıcında yaşadığımız manzaralar gine arka gelebilir"

Prof. Dr. Tevfik Özlü, fenomen artışlarının bitmeme etmesi biçiminde önümüzdeki şita mevsiminde çın birlikte akın ortaya çıkabileceğini belirterek "Daha ilk yaşadığımız piklerden baş döndürücü hâlâ birlikte tomar marazlı sayılarına ulaşılabilir. Bu da keyif sistemi üstünde oluşacak yükü baş döndürücü çoğalması anlamına gelebilir ve hâlâ ilk pandeminin başlarında gördüğümüz hastanede döşek bulamama derin bakımlarda döşek bulamama gibi günindi devletlerin birlikte çoğunda gözlenen manzaralar maatteessüf gine arka gelebilir. Böyle birlikte korkma var hakeza birlikte düşünce var. Ondan ötürü Avrupa vatanlarında fenomen artışlarına koşut yerine birtakım yasaklamalar, kapanmalar, engellemeler gelmeye başladı, konuşulmaya başlandı" diyerek konuştu.

"Bu varyantla ait hâlâ kusursuz yerine bilmediğimiz özellikler var"

"Omicron varyantının dü bildiğimiz ayrıcalığı bir tanesi aceleci yayılması ötekisi bedava bulaşması" diyen Özlü "Diğeri de mevcud aşıyla kazanılan ve ya rahatsızlığı geçirilerek kazanılan bağışıklıktan birlikte adım kendini kurtarmış olması. Her dü hassa gerçekte bu varyantın dünyada çabucak yayılmasının önünü açmış olmaktadır virüsü birlikte yaygı birlikte yarar elde etmiş oluyor. Bu varyantla ait hâlâ kusursuz yerine bilmediğimiz özellikler var. Mesela illet etme potansiyeli ile ait safi birlikte bilgiye cemaat değiliz. Daha ferah birlikte hastalığa sefer açmış olduğu gibi birtakım gözlemler bildirimler var. Böyleyse güzel naşir ancak aceleci bulaştığı düşüncesince hâlâ ferah birlikte illet yapsa caba marazlı sayılarında çoğalma olacaktır bu da sistemi zorlayabilir. Eğer ölümsek birlikte hastalığa sefer açmıyorsa genel anlamda dargın algınlığı dumağı gibi seyrediyorsa ki anca bildirimler var o sürede güzel senaryo gerçekleşebilir ve naşir bayağı birlikte dumağı ve ya dargın algınlığı türüne bürünebilir virüs.

Böyle birlikte müspet senaryo da sözkonusu. Hangisi gerçekleşecek onu şu anda kusursuz yerine aşina olmak kestirim kılmak baş döndürücü gibi değil. Göreceğiz elhak şita mevsimi geliyor kışın pandemide elhak olaylarda çoğalma muhtemel birlikte durum. Çünkü insanoğlu şita erişince havalar soğuyunca kapıları, pencereleri kapatıyorlar. Kapalı mekânlarda baş döndürücü sayıda birlikte arada zaman geçirmeye başlıyor. Yazın hâlâ baş döndürücü açıkça havada sokakta, çarşıda, parkta, bahçede çalışıyor insanlar. Ancak kışın iş yerlerinde gizli mekanlarda zaman geçiriyorlar bu da dağılma riskini hâlâ da artırıyor...Umarım çirkin senaryo gerçekleşmez.

Şu anda Delta varyantı Türkiye'de bilge görünüyor onunla ait intişar bitmeme ediyor. Türkiye'deki fenomen rakamları birlikte yayla çizdi ancak akıbet günlerde birlikte hacim azalış var. 20 binin dibine akilane iniyor rakamlar. O muştulu ancak maatteessüf ahiret yolculuğu sayılarımız yüksek. Günde 150-200 yöresinde yurttaşımızı kaybetmeye bitmeme ediyoruz. En baş döndürücü üzeni de bu. Bir de bunun üstüne Omıcron'un geleceğini var sayarsanız bu sayılarda çoğalma bahis konusu olacaktır" gibi konuştu.

“Omıcron ile meydana getirilen çalışmalarda dü düze aşıdan maatteessüf Omıcron'un iri miktarda kurtulduğunu gösteriyor”

Aşılamanın önemine özen çekici Özlü, açıklamalarını şöyleki sürdürdü:

"Aşılama baş döndürücü önemli. Geçen yıl elimizde telkih yoktu ancak bu yıl aşılar var ve Omıcron ile meydana getirilen çalışmalarda dü düze aşıdan maatteessüf Omıcron'un iri miktarda kurtulduğunu gösteriyor ancak üç düze aşılılarda Omıcron hala çarpıcı görünüyor. Çünkü üçüncü düze telkih baş döndürücü çelimli birlikte antikor yanıtı oluşturmaktadır ve Omıcron'un üçüncü doza yanıtı alçak üst yüzdelik 80 yöresinde hala çarpıcı bulunduğunu gösteriyor. O manada gine dozları gerçekleştirmek geçişsiz şu demek olmaktadır ki in deli dolu telkih yaptırmışsanız dördüncü dozunuzu elden yaptırın. Eğer MND aşısı yaptırmışsanız da üçüncü dozunuzu yaptırın şayet ikinci dozdan sonraları üç ay geçmişse onu yaptırın. Aşılanmak marazlı olsanız caba çın hastalığa yakalanmanızı önlüyor ölümleri engelliyor.

O manada döllenmek baş döndürücü ehemmiyetli ancak aşılanmanın haricinde da kalabalıklara girmemek gizli mekanlarda baş döndürücü zaman geçirmemek diğer insanlarla mesafemizi arkalamak ve içtimai bölgelerde behemehâl maskemizi usulüne akla yatkın yerine leffetmek bunlar hakkıyla işi hadim esirgeyici önlemler. Bunlardan vazgeçmemek lazım. Bizler doktor yerine şvester keyif mensupları yerine sonsuz hastanede Covıd-19 haiz virüsü haiz kişilerle dek halindeyiz. Bunlarla kendimizi koruyoruz.

Dikkat etmezsek tabii bizlere de baş döndürücü bedava birlikte biçimde bulaşacaktır. Maskemizi takıyoruz, mesafemizi koruyoruz, mekanları havalandırıyoruz. Bu biçimde kendimizi koruyoruz. Bu tedbirler hakkıyla işe yarıyor etkili. Onun düşüncesince maşeri yerine gine kapanmalara yasaklamalara kısıtlamalara icap kalmaması açısından her insanın işinin gücünün aksamaması, eğitiminin aksamaması açısından zatî esirgeyici tedbirlere adapte olmak ve aşılarımızı bitirmek kusursuz muafiyet duruma neşet kılmak gerekiyor. "

Bekir Koca
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler