USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Oğuztürk: 'Grip etkenleri de insanlarda ölüme sebebiyet veriyor'

Son zamanlarda çoğalma yaşanmış olan enflüanza olaylarını değerlendiren Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Klinik deneyimlerimize göre, gripte Omicron varyantına gereğince az buçuk henüz müddet uzayabiliyor. Bu açıdan Omicron varyantı ile enflüanza ortada hakeza ortak farklılıktan b

Prof. Dr. Oğuztürk: 'Grip etkenleri de insanlarda ölüme sebebiyet veriyor'
17-01-2022 11:36

Uzmanlar sonuç günlerde H1N1 veya H3N2 kısaca ahali ortada bilinmiş bulunduğu adıyla hınzır gribi vakalarının kliniklerde gözlemlendiğini açıkladı.

Bu özellik karşı özlük klinik tablolarında da bulgulara rastladıklarını tamlayan ve İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda mevcut Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ankara kent Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Kapalı ortamlarda hayata devam etmenin mecburi bulunduğu müşterek dönemdeyiz. Kış mevsimi maatteessüf teneffüs yolu rahatsızlıkları açısından riziko oluşturmaktadır ve kılıç şuan şita sezonunun ortalarında bu sıkıntıları yaşamaktayız. Hem Covid-19 hastalığının Omicron varyantının dominant müşterek halde maraz tekvin vaziyeti bahis konusu bununla birlikte enflüanza sezonunun olması, mevsimlik enflüanza ve bunun hınzır gribi de karışma müşterek halde görülmesi zımnında ehemmiyetli müşterek süreçten geçiyoruz. Maalesef hem Covid-19 hastalığının belirtileri hem mevsimlik gribin belirtileri bununla birlikte hınzır gribi dediğimiz H1N1 ve H3N2 sub gruplarının oluşturmuş bulunduğu belirtiler birbirine iyice benzemekte. Bu yakınma ve belirtiler mevcut bulunduğu devir bireyin müşterek afiyet kuruluşuna tedricen imtihan yaptırması gerekiyor.

PCR testi ile en azından müşterek Omicron varyantı ile Covid-19 sorununa yakalanıp yakalanmadığını belirleme edebilir. Zaten şuan Sağlık Bakanlığı şikayetleri bulunan insanların PCR testi yaptırması şeklindeki tavsiyeleri bitmeme ediyor. Eğer müşterek şahısda başlangıç ağrısı, geçit ağrısı, koku alma organı akıntısı, koku alma organı tıkanıklığı, halsizlik, kırgınlık, acı yükselmesi derece rahatsızlıklar varsa bu bireyin yukarı teneffüs yolu enfeksiyonlarından herhangi müşterek ne birisi ile hastalanma riski iyice yüksektir. Bu mevsimlik enflüanza de olabilir, hınzır gribi de olabilir, Omicron varyantlı Covid-19 rahatsızlığı da olabilir. Onun düşüncesince bu insanların şikayetlerinin başladığı en er devir aralığında hastaneye başvurması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Omicron varyantından bilinmiş bulunduğu neredeyse rahatsızlıklar enflüanza rahatsızlıklarına gereğince müşterek tık henüz bol seyrediyor”

Omicron varyantında gurk süresinin azaldığını hatırlatan Prof. Dr. Oğuztürk, “Eğer siz Omicron varyantı iseniz; aşırı endamsız müddet içinde tedavinize başlatmaz ve elektrik tedbirlerini almazsanız, müşterek aşırı kişiye rahatsızlığı bulaştırma riskiniz lakırtı konusu. Bu tür hastalıklarda tedavinin er başlaması şikayetlerin derinlemesine sürmesinin önüne devrolmak düşüncesince Şayet olmazsa olmazımız. Hemen hastaneye bulunmak gerekiyor. O sebeple bu tür şikayetleri bulunan insanların hastaneye gitmeden evvel mevsimlik enflüanza mi, hınzır gribi mi, yok ise Omicron varyantlı Covid-19 rahatsızlığı mı olup olmadığını klinik bulgulara bakarak kesin yerine fark edemiyoruz. Omicron varyantında da gurk süresi 1-2 gün, 1-3 devir halinde değişebiliyor.

Delta varyantına gereğince azalmış durumda. Grip rahatsızlıklarında da buna benzeşim müşterek proses var. Ama Omicron varyantından bilinmiş bulunduğu neredeyse rahatsızlıklar enflüanza rahatsızlıklarına gereğince müşterek tık henüz bol seyrediyor. Yani sizin iri ihtimalle müşterek hafta içinde şikayetleriniz gerilemiş ayrıca ortadan kalkmış olanaklı ve bulaştırıcılık riski de sıfıra yaklaşmış oluyor. Ama gripte anca değil. Klinik deneyimlerimize göre, gripte Omicron varyantına gereğince az buçuk henüz müddet uzayabiliyor. Bu manada Omicron varyantı ile enflüanza ortada hakeza müşterek farklılıktan bahsedebiliriz. Klinik belirtiler hakkıyla birbirine aşırı benziyor ve laboratuvar tahlili ile farklılık gerçekleştirmek zorundayız” halinde konuştu.

“Grip etkenleri de insanlarda ölüme sebebiyet veriyor”

Mevsimsel grip, hınzır gribi ve Covid-19'un bulaş yollarının eş olduğuna özen çekici Oğuztürk, “Biz şayet gripten tevakki etmek istiyorsak yapacağımız sığınma şekilleri ile ayrımsız halde Covid-19'dan da ayrımsız halde hınzır gribinden de korunabiliyoruz. Aynı prensiplere adapte edinmek gerekiyor. Bireysel tedbirlerin burada da gine maske, aralık ve dezenfektan kullanması ilkin edinmek neredeyse hıfzıssıhha kurallarının korunmada en ehemmiyetli değişken bulunduğunu biliyoruz. Burada hem enflüanza aşısı bununla birlikte Covid-19 aşılarının yaptırılması da ferdî tedbirler denli önemli. Bu manada şurası da unutmamak gerekiyor.

Gripler de aşırı günahsız emraz değiller. Grip etkenleri de insanlarda ölüme sebebiyet veriyor. Hem hınzır gribi bununla birlikte mevsimlik gripten yaşamlarını yitiren aşırı insan var. Bu manada siz riziko grubundaysanız enflüanza rahatsızlığı da yaşamınızı yitirmenize illet olabilir. Ortak sığınma yöntemlerini yürütüm ile bu virüslerin hepsini bizlerden ırak tutabiliriz” açıklamasında bulundu.

Utku Şimşek
 

İLGİLİ HABER
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: Şubat ayında az buçuk henüz rahatlayacağız İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: 'Şubat ayında az buçuk henüz rahatlayacağız'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler