USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Kaya’dan aşı karşıtlarına sitem

Tüm dünyayı tesiri dibine meydan Korona virüs (Covid-19) olayları devletimizde bulunduğu kabilinden Trabzon'da da derece derece artıyor. Özellikle sonuç günlerde bazısı aşı karşıtları gündemdeki yerini korurken, uzmanlar aşının dirimlik önemi erbap olduğuna aksan yaparak pand

Prof. Dr. Kaya’dan aşı karşıtlarına sitem
23-09-2021 10:20
Trabzon'da olay artışlarının sürdüğünü bu yönde hastanelerdeki doluluk oranlarının arttığını anlatım fail KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, başta yüklü ve dinç yaşlarındaki hastalanmış sayında bulanıklık yaşandığına ilgi çekti. Kaya “Ülke genelinde olay sayılarında geçtiğimiz haftalara mucibince yanında artım uydurma konusu. İlimizde de benzeşim biçimde bunun oluşturduğu bulanıklık ve sorunları çalışkan namına yaşıyoruz.

Gördüğümüz o ki; olay sayılarında ağır yanında artım var. Servisler az elan tama yaklaşan dolulukla çalışıyor. Bazen çabuk servislere mevrut hastalar düşüncesince toprak bulmada çile yaşıyoruz. Yoğun bakımlar bazında da böyle. Özellikle yüklü ve dinç yaşlarındaki hastalarda yanında bulanıklık bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunun da en önde mevrut nedenleri aşılamanın yapılmayışı yahut kem namına işlenmiş olması” dedi.

"Aşılama dirimsel ciddiyete sahip"

Aşılamanın dirimsel önemi ehil bulunduğu tamlayan Kaya, okullardaki beniz yüze eğitimde yaşanmış olan sıkıntıları değerlendirerek, “Eğitime derinlemesine müddet boşluk verildi. Ülke namına tek istemediğimiz yanında durum. Sonuçta ülkemizi yönetenler bu mevzuda yanında kol icraat ve tedbirler içinde terbiye dönemini baştan başlatılmasına değişmeyen verdiler ve başladık. Bazı mevzularda eksiklerimiz var. Her şeyden evvel okulların sınıfların fiziksel koşulları, mektepli sayılarına akıllıca mekanların olup olmaması yürütüm bazında yanında kol müşkülat getiriyor. Çocuklarımız birbirleriyle yaklaşan dek biçiminde kalabiliyor. Aşılama vaziyetleri aşırı dirimsel ciddiyete sahip” niteleyerek konuştu.

“Öğretmenlerin ilkah payı da daha mükemmel manasıyla sağlanabilmiş değil”

Okullarda başta öğretmenlerin dölleme oranlarının daha ülkü kurda olmadığını anlatım fail Kaya, “Öğretmenlerimizde dölleme payı daha ülkü kurda değil. Ki doğrusu anca olsa fark bu da yetmiyor, yurttaş namına veliler namına biz de aşılanmış olmalıyız. Bunları aceleci yanında biçimde tamamlamamız dirimsel ciddiyete sahiptir. Son çağda ağırbaşlılık elde eden ve kaygı meydana getiren çatal ağız kabilinden birtakımı mutasyonlar var. Bundan sonraları da ayrımlı toy mutasyonların gelişim göstermesi de belki dahilinde gözüküyor.

Bunlar virüsün yayılım sertliği ve hastalandırıcı niteliklerini artırabileceğinden ötürü kaygı doğurmaktalar. Virüsün yayılmasına ne denli hoşgörülü davranırsak o denli değişinim kapasitesi artabilir bu da, istenmedik neticelere sebep olabilir. Dolayısıyla elimizi aşırı aceleci tutmamız lazım. Ülke genelinde akıbet çağda dölleme oranları derece derece elan dobra noktalara taşındı. Doğrusu bunun aşırı elan aceleci ve er evrede olmasını dilek ederdik. Bundan sonraları yapılması müstelzim hijyen, maske, içtimai aralık kabilinden esas kurallara uyumla baş başa aşılanmanın kalan çabucak bitmeme etmesidir” şeklinde konuştu.

Aşı karşıtlarını eleştiren Kaya, bunlar ortada rakamları az da olsa ne efsus ki birtakımı esenlik mensuplarının da bulunduğuna ilgi çekerek, “Diğer yanında mevzuda şaşkınlıklar içinde izlediğim, beyin eseme eliyle açıklama edemediğim aşı karşıtlığı meselesi. Hiçbir ilmî beyin eseme temeli sıfır yanında durum. Vatandaşları bu mevzuda duygun olmaya çağırma ederiz en endamsız sürede aşılarını olsunlar. Sağlıkçılar ortada da ağır ahiret yolculuğu olayları oldu. Dolayısıyla evren aşırı ağır problemle karşı karşıya. Sebebi, mekanizma mekanizması ne olursa olsun bunu speküle etmenin tek manası yok. Bu noktada bizim yapabileceğimiz biricik obje dehalet tedbirleri ne ise onları çabucak namına getirmek” ifadelerini kullandı.

Delta varyantının çabucak yayıldığını ve bu virüsün bundan sonraları ağırlığını yanında güzel hissetirmeye başladığını tamlayan Kaya, “Varyant virüslerinin niteliği aceleci yayılmaları. Artık az elan rutin manada çatal ağız varyantı ağırlığını koydu, ülkemizde. Tüm çabalarımıza karşın ne efsus ki ölümle sonuçlanan olaylarımız da olabilmektedir. Sıkıntılı sürecin içindeyiz” dedi.

Bekir Koca
 

İLGİLİ HABER
ABD, düşüt gelirli devletlere 500 milyon düze Pfizer Covid-19 aşısı bağışlayacak ABD, düşüt gelirli devletlere 500 milyon düze Pfizer Covid-19 aşısı bağışlayacak
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler