USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Fazıl Aydın: 'Kovid geçirende kanser riski fazla diye herhangi bir veri yok'

Özel İmperial Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Fazıl Aydın, Kovidin şu anne derece kanseri artırdığına değgin bir birlikteliği bulunmadığını belirterek “Kovid geçiren kanser olacak yahut Kovid geçirende kanser riski fazla diye herhangi bir veri yok” dedi.

Prof. Dr. Fazıl Aydın: 'Kovid geçirende kanser riski fazla diye herhangi bir veri yok'
23-08-2022 10:06
Pandemi hasebiyle şahısların akıbet dü yılda hastanelerle iletişimi kesildiğini hasebiyle Kovidin kanser hastalarının tanılarında gecikmeye kaynak bulunduğunu kaydeden Aydın, “Dünyanın her tarafında rölatif yerine kanser görülme oranlarında artım var. Şu an dünyada en fazla ölüme illet bulunan emraz esnasında kanser, önsezi doğa rahatsızlıklarından sonraları ikinci tam zorla önümüzdeki 15-20 sene zarfında kanser dünyanın her tarafında en fazla ölüme illet bulunan dert yerine görülüyor. Teşhis imkânları artıyor, tanılama imkânları artıyor, şahısların doktorlarla iletişimi hâlâ fazla artıyor, bu kanser vakalarının artışında bir faktör. Bir öbür faktörde kanserojenler artıyor. Kanser risk faktörleri artıyor. İnsanların çevrenin kansere aksi tesirleri artıyor.

O sebeple kanserde artım görülüyor zorla bu elden Doğu Karadeniz'de değil dünyanın her tarafında ayrımsız durum. Kovid ile birlikteliği Kovidin kanseri artırdığına değgin bir alım satım yok bu gösterilmedi. Şu oldu; Kovid pandemi esnasında akıbet dü yılda şahısların hastaneyle iletişimi kesildi. Kanser hastalarının tanılarında gecikmeye kaynak ha Kovid. Yani Kovid korkusuyla insanoğlu doktora hastanelere gidemedi, bu bir hacim kanser tanılarının gecikmesine illet oldu, tedavilerin aksamasına illet oldu. Kovid geçiren kanser olacak yahut kovid geçirende kanser riski fazla diye herhangi bir veri yok” diye konuştu.

Doğu Karadeniz'de en fazla görülen, emcek ve akciğer kanseri

Doğu Karadeniz Bölgesinde en fazla tanıdık kanser türlerinin emcek ve akciğer kanseri olduğuna özen çekici Aydın, “Doğu Karadeniz Bölgesinde karşılaştığımız kanser şekli dünyanın her tarafında bulunduğu kadar emcek kanserleri, akciğer kanserleri ikinci sırada. Dünyada en kesif tanıdık kanser akciğer kanserleriydi fakat doksanlardan sonraları sigara huzur ölçülü fazla çarpıcı uğraş kararı akciğer kanserleri emcek kanserlerinden sonraları ikinci sıraya düştü. Bizim alanda bu dü kanserden bambaşka göden kanserleri kolorektal kanser dediğimiz bumbar kanserleri, tiroit bezi kanserleri kesif tanıdık kanserler arasında” halinde konuştu.

Kanser taraması fazla önemli

Kanser taramasının fazla ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Aydın, “Her şeyden geçmiş tarama önemli. Meme kanserleri düşüncesince her bayanın 40 yaştan sonraları minimum dü üç yılda bir mamografi çektirmesi gerekir. Bağırsak kanserleri zarfında de 50 yaşta ilki iktisap etmek üzere, minimum 10 yılda bir kolonoskopi yaptırılması gerekir. Prostat kanserleri düşüncesince fazla basit, her sene PSA testini yaptırması gerekir. Tarama yöntemi yerine bunlar öneriliyor. Akciğer kanserleri düşüncesince de başta dip sigara içen insanların biraz yılda bir tomografi çektirmeleri öneriliyor. Her şeyden geçmiş ‘kanserde korkma, geç kalmaktan kork' sloganında bulunduğu kadar er yakalanan kanserlerde yüzdelik yüze DOĞRU onma şansı vardır. Herhangi bir rejime ilişkin sıfır kilogram kayıpları hayret kanamalar daim bitmeme fail öksürük herhangi bir halde kanama, kan tükürme kadar baş döndürücü benimseyememe yutma zorluğu, idrardan kan gelmesi lüzum yapmakta tıkanma ağırlık bu hallerde behemehâl insanların hekime başvurması gerekir. En önemlisi bayanlar düşüncesince memelerde nohut, fındık kadar çetinlik ele gelirse behemehâl bir hekime başvurmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

Kanserlerin yüzdelik 50'si genetik

Kanserlerin yüzdelik 50'sinin kalıtım bilimi olduğuna özen çekici Aydın, şunları söyledi:

“Beslenme alışkanlıklarının da görevi var. Kanser sebepleri yerine bakılmış bulunduğu devir yüzdelik 50'si genetik. Yani kalıtım bilimi mutasyonlara bağlı, insanoğlu en güzel halde yaşasa fark kalıtım bilimi değişinim ha mu kanser mübrem oluyor. Yüzde 50'si de çevresel faktörlere bağlı. Bunların zarfında tagaddi var, ışıma mevcut ,radyoaktife verilen kalma var, fiziki faktörler var. Her ayrışık fiziki kaynak aha radyasyon, bu nelerdir cep telefonları, temel istasyonları bütünü risk faktörü yerine görülebiliyor.”

Bekir Koca

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler