USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Duman: "Çocuklarda pozitiflik oranı yüzde 15"

Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Duman, güzeşte senenin bire bir zamanına uyarınca bu sene bebek acillerde elan aşırı Covid-19 olayı görüldüğünü belirterek, "Covid olaylarında çoğalma var, acele servislere mevrut ve kip tahsil edilen evlatların

Prof. Dr. Duman:
24-10-2021 11:41
24-10-2021 11:41
Türk Pediatri Kurumu çeşidinden 'Çocuk ve Şiir' temasıyla planlı 56. Türk Pediatri Kongresi, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki yanında otelde sona erdi. Yüzlerce bebek doktorunun katılmış olduğu kongrede Covid-19 ve dallar üstündeki tesiri de tartışıldı.

Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Duman, Covid-19 devrinde bebek acillerdeki hikâye vaziyetleri karşı bilgiler verdi. Duman, Covid-19'un başlamasıyla beraberce hem bebek acillerde bununla beraber dip bakımlarda dip yanında biçimde himmet masrafa bitmeme ettiklerini belirtti. Murat Duman, bu zamanın başında bebek Covid vakalarının az görülmesine karşın sonuç aylarda Delta varyantından sonraları acele servislere mevrut bebek olaylarında artma gördüklerini bildirdi.

Bu senenin ayrımsız periyodunun güzeşte senenin ayrımsız döneminden değişik namına Covid dışı viral enfeksiyonlarında başlangıç döndürücü konsantre namına karşılarına çıktığını kaydeden Prof. Dr. Duman, “Çocuk Covid olaylarında da yanında artma var. Acil servislere mevrut ve bizim sağlam aldığımız hastaların iri yanında kısmında yüzde 15 yöresinde pozitiflik oranı var. Dernek namına bütün Türkiye'de acele servislere mevrut pozitif çıkan Covid-19 olaylarını topladık. Delta virüsü çıkmadan geçmiş 14 maaş verileri derledik. Yaklaşık 9 bin bebek hikâye topladık.

Çocuklarda o fasıl düşüncesince Covid olayları bol seyrediyordu. Kritik ve ağırbaşlı kadro bütün olguların yüzde 1'ini oluşturuyordu. Bunların dip bakıma yatışı yüzde 1-2 oranında değişiyordu. Yoğun bakıma yatan evlatların da iri çoğunluğunda süreğen yanında kırgınlık ve başlayan yanında maraz olduğunu, alet kullanan dallar bulunduğunu gördük. Binde 1'in altında hikâye kaybedildiğini gördük. Bunların altında da süreğen rahatsızlığı bulunan dallar bulunduğunu belirleme ettik“ dedi.

"Okul yaşındaki dallar aşılandığında olaylar düşecek"

Bu pandemi devrinde hem Covid'le bununla beraber viral enfeksiyonlarla savaş edeceklerinin altını çizen Duman, acele servislere müracaat oranlarının açıkça biçimde arttığına özen çekti. Aşılamanın 12 gözyaşı ve giysi küçüklere münteşir namına yapılması icap ettiğinin altını çizen Duman, "Okul çağındaki evlatların aşılanmasıyla beraberce Covid vakalarının azalmasını bekliyoruz” dedi.

Duman, Delta varyantı periyodunun verilerini toplamaya bitmeme ettiklerini belirterek, ilerleyici aylarda dü grubu karşılaştıracak biçimde yanında data sunacaklarını kaydetti.

"Viral enfeksiyonlar çabucak artıyor"

Grip virüsünün de artmasını beklediklerini dile getiren Prof. Dr. Duman, “Ama nezle, parainfluenza ve RSV virüslerinde yanında artma var. Bunların bütünü teneffüs yoluyla, damlacık yöntemiyle bulaşıyor. İzolasyon şartlarına ne denli uyarsak bu virüslerin bulaşması o denli azalacak. Geçtiğimiz senenin ayrımsız devrinde tığ viral enfeksiyonları tek görmedik. İçinde bulunduğumuz çağda yanında artma mevcut ve kışa akıllıca elan da yükseleceğini kestirim ediyoruz” niteleyerek konuştu.

"Aşı, sayrılarevi ve dip bakıma düşmeyi engelliyor"

Pandeminin elan bitmediğini ve maske-mesafe ve hıfzıssıhha kurallarına uyulması icap ettiğini vurgulayan Duman, “Kalabalık ortamlara evlatların girmesine bariyer edinmek gerekiyor. Aşılamanın behemehâl hızlıca yapılması gerekiyor. Erişkin ve dallar grubundaki veriler gösteriyor ki aşı, sayrılarevi ve dip bakıma yatış rakamlarını asıl biçimde düşürüyor. O sebeple aşılama, hijyen, peçe ve aralık kurallarına uymalıyız. Şu an acele servise mevrut evlatların Covid bulunduğunu idrak etmek düşüncesince behemehâl imtihan yaptırmamız gerekiyor. Klinik bulgular birbiriyle örtüşüyor ve fark etmemiz başlangıç döndürücü zor” ifadelerini kullandı.

"Klinik bulgular birbirine benziyor"

Nezle, başlangıç ve geçit ağrısı halinin Covid bulunduğunu klinik bulgularla söylemenin zahmetli olduğuna yer veren Murat Duman, “Temas öyküsü mevcut ise bu iri belki Covid'dir. Klinik belirgi birbirlerine başlangıç döndürücü benziyor. Çocuğun klinik hali iyiyse, hastaneye gidecek yanında hali yok ise isim evde dayanak noktası tedavisiyle izleme edilebilir. Hastanelerin acele servisleri dip yanında biçimde dolu. İzolasyon şartlarına uyup, hastayı Covid kabil benimseme yazar dayanak noktası tedavisi yapılabilir. Ama klinik halde yanında mübadele olursa acele servise gidilmelidir” dedi.

İsa Akar-Gazi Taş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler