USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Pastırma sıcaklarında 'hasta olmayın' uyarısı

Türkiye, 1 hafta süreceği kestirim edilen pastırma sıcaklıklarının tesiri dibine girerken uzmanlar sıcaklık değişimlerine için vatandaşların tetik olması icap ettiğini belirtiyor.

Pastırma sıcaklarında 'hasta olmayın' uyarısı
05-11-2021 11:09
05-11-2021 11:10
İstanbul

"Sonbaharda havaların soğumasının arkası sıra yaşanmış bulunan güneşli sıcak günler" yönünde geçer ve "pastırma sıcaklıkları" yerine da anlatım edilen "pastırma yazı'', çoğu kez teşrinievvel ayının sonları ve son teşrin ayının başlarında görülüyor.

Pastırma sıcaklıkları bu yıl de Türkiye genelinde tesirini hissettirecek.

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, pastırma sıcaklarının güz mevsiminde kışa geçmeden kısaca son teşrin ayının önceki haftalarına emsal geldiğini söyledi.

"Pastırma yazı" denilen ılık havanın, antipatik havaların başlangıcının arkası sıra çarpıcı bulunduğunu tamlayan Özdemir, "Bu yıl de bire müşterek biçimde 4 Kasım'da pastırma sıcaklıkları tesirini göstermeye başladı. Pastırma sıcaklıkları 1 hafta süresince kendisini hissettirecek." sanarak konuştu.

Özdemir, bu zamanda Türkiye'nin herhangi müşterek durumunda sıcaklığın artacağını vurgulayarak, şu detayları verdi:

"5 derecelik müşterek sıcaklık artışı yaşanacak. İstanbul'da, Marmara Bölgesi'nde sıcaklıklar 20 dereceye ulaşacak. Ege, Akdeniz taraflarında sıcaklık 25 derecenin üstünde olacak ve arazi arsa 27 dereceye derece çıkacak. Yani bu zamanda denize ferah ferah girilebilir. Anadolu'da da sıcaklık yaşanacak fakat İç Anadolu Bölgesinde geceli gündüzlü ortada minimum 6-7 derecelik müşterek ayırt olacak. 11-12 Kasım'a derece pastırma sıcaklıkları dediğimiz sonbahardaki ılık iklim tesirini gösterecek. Bu çağda tetik olmamız lazım. Geceleri sıcaklık azalacak. Yazdan çıkıyoruz lakin kışlıkları bu havada boşlama etmememiz lazım. Gece ve devir sıcaklığı farkı hastalıklara illet olabilir. Pastırma sıcaklıklarının arkası sıra yağışlı havalar bekliyoruz. Sistemler onu gösteriyor. Bir haftadan sonradan kışlıkları çıkartacağız. Yani iklim soğumaya başlayacak. Bu yıl modeller Türkiye'de de kar yağışını ayraç ediyor. Bu da bizim düşüncesince baş döndürücü önemli."

"Hava kirliliği arttı, rahatsızlığı olanların uyanıklık etmesi gerekiyor"

Türkiye'nin 1 haftadır faziletli basıncın tesiri altında bulunduğunu özetleyen Özdemir, bu zamanda faziletli basıncın merkezinin İç Anadolu'da bulunduğunu anlatım etti.

Özdemir, bu zamanda rüzgarın hızının bağan bulunduğunu ve bundan ötürü iri metropollerde iklim kirliliğinin arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Soğuk iklim şimdi ciddi bulunduğu düşüncesince ve akşamları âlem bariz olduğu, küre çabuk soğuduğu düşüncesince baş döndürücü antipatik iklim yeryüzünden ayrılmıyor. Yer seviyesinde soğuktan çevre metropollerdeki kişi artışı, vasıtaların çokluğu, susturucu gazları, soba bacaları, üretimlik bacaları, kirliliği artırıyor. Kronik rahatsızlığı bulunan insanların bulaşık açıktan çevre tetik olması gerekiyor. Yavaş aheste faziletli basıncın tesiri doğuya akla yatkın kayıyor. Ayrıca bu zamanda dumanlı havaları da değerlendirmek mümkün. Yüksek basınç, 'radyasyon sisi' meydana getirmiş bulunduğu düşüncesince İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesinde sabahleyin saatlerinde sis oluşumu görülebilir. Ama elbette güneşin çıkmasıyla baş başa arazi yüzeyi ısınacağı düşüncesince sis adım adım kalkacaktır. Bu sis de katıksız yerine kirliliği tetikliyor. Biliyorsunuz havadaki gönen ve su damlacıklarının dair kirliliğe etmen bulunan havada asık biçimde mevcut partiküller yapışır. Bu partiküller 2,5 mikrondan küçükse, süzek vazifesi gören akciğerlerimizle bu bulaşık havanın solunması, göze yapısının bozulmasına illet olacaktır. Tabii ki bu da teneffüs hastalıkları ilkin iktisap etmek az daha önsezi damar, faziletli gerilim az daha hastalıkları tetikleyecektir. Sabah saatlerinde pislik en fevk kurda olabileceği düşüncesince süreğen rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve baş döndürücü önemsiz evlatların hariç çıkmamaları gerekir."

Vücut direncini artıracak önlemler alınmalı

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Altın ise pastırma sıcaklarında havanın gündüzleri sıcak, akşamları ise antipatik olabildiğini belirtti.

Sıcaklıklar arasındaki farkın beden direncini bozduğunu dile getiren Altın, "Vücut direncini bırakmak düşüncesince derneşik uyku, stabil beslenme, taravetli ürün ve sebze, protein kabul etmek önemli. Ayrıca derneşik idman gerçekleştirmek da ehemmiyet taşıyor. İnsanlar bu zamanda mütebeddil iklim sıcaklıklarından çevre giyindikleri giysilere uyanıklık etsinler. Havanın niteliğine mucibince elbise seçsinler. Çünkü iklim anide değişiyor. Bu değişim, hastalığa illet olabilir. Bunun indinde maske, hıfzıssıhha ve mesafeye de uyanıklık edilirse güzel olur. Böylece hem kovidden tıpkı zamanda bu zamanda insanlardan bulaşacak enfeksiyonlardan mahfuz oluruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler