USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Pandemiyi bahane edip ameliyattan kaçan Huriye teyze, üç ameliyat birden oldu

Pandemi periyodunu bahane edip hastaneden kaçan 78 yaşındaki Huriye teyze, şikayetleri ilerleyince 3 ameliyatı ayrımsız anda kazanmak durumunda kaldı. Normalden 5 büküm henüz riskli bir ameliyat gerçekleştirdiklerini kail Prof. Dr. Cengiz Köksal, hastaları kontrollerini aksatmamaları

Pandemiyi bahane edip ameliyattan kaçan Huriye teyze, üç ameliyat birden oldu
29-11-2021 10:30
29-11-2021 10:36

İstanbul Maltepe'de canlı Huriye Genç, ameliyat korkusu hasebiyle afiyet sorunlarını daim erteledi. Pandemi periyodunun başlamasıyla hastaneye kıymetlendirmek istemeyen Genç, bir ameliyat iktisap etmek istemezken, üç sene içinde afiyet sorunlarının değişik artarak çoğalması hasebiyle üç ameliyatı bire bir anda iktisap etmek durumunda kaldı. Hastanın durumunun şuan oldukça iyi bulunduğunu kail Prof. Dr. Cengiz Köksal, 5 büküm hâlâ riskli bir ameliyat gerçekleştirmek halde kaldıklarını anlatım etti.

“Hastalar pandemi zımnında hastalıklarını ve hekim kontrollerini erteliyor”

3 ameliyatın bire bir anda yapılmasının riskinden bahseden Bezmialem Vakıf Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal “Huriye teyze 78 yaşlarında bir hasta, geçmiş bizlere vardığında öykü şöyleydi. Nefes darlığı ile geldi, elhak soluk darlığından yürüyemiyordu. Hikayeyi evlatlarından dinlediğimiz devir bundan 3 sene ilkin aort kap değişmesi düşüncesince hastaneye yatmış. Sonra Huriye teyze korkmuş kaçmış. Ondan sonradan da araya pandemi girmiş olduğu düşüncesince onu da bahane göstererek, doktora ve hastaneye gitmemiş. 3 sene sonradan tığ Huriye teyzeyi gine soluk darlığı ile gördük ve dedik ki; ‘Artık kaçamazsın aort kapağını değiştireceğiz.‘ Ancak araştırmaya bitmeme ettikçe, ki tığ önsezi hastalarında doğa sertliğinin apayrı yerlerde bulgusu varmı sanarak araştırıyoruz. Anjiyo yapıyoruz, şah damarına bakıyoruz. Huriye teyzeye anjiyo yaptık bire bir sürede 3 damarında dava çıktı. Şah damarına baktık orada parasızlık çıktı. Maalesef ki Huriye teyzeye 3 ameliyatı baş başa gerçekleştirmek durumunda kaldık. 78 yaşlarında yürümekte külfet çekici bir hastaya biricik ameliyat yüzdelik 2-3 riskliyken, 3 ameliyatı bire bir anda gerçekleştirmek yüzdelik 10 riskliydi. Bunun asal sebebi şu, hastalar pandemi zımnında hastalıklarını ve hekim kontrollerini ertelediği düşüncesince ve vücuttaki doğa şiddeti de bir kartopu kabil giderek büyüyerek arttığı düşüncesince toy mesail ortaya çıkabiliyor. Huriye teyze pandemiden ötürü ameliyatını ertelemeseydi, kapağı değişecekti ve ondan ahir doğa şiddeti problemleri de stentle çözülebilecekti. Ama tığ 5 büküm hâlâ faziletkâr riskli bir ameliyatı, 3 ameliyatı Huriye teyzede bire bir seansta gerçekleştirmek durumunda kaldık” dedi.

“3 sene ilkin önsezi ameliyatı olabilirsin dediğimiz hastalara hâlâ sonradan aktarım adayısın diyoruz”

Hastalara tedavilerini ve hekim kontrollerini ertelememeleri icap ettiğini tamlayan Köksal: “Hastalara şurası bildirmek istiyorum. Eğer pandemiden ilkin önsezi hastasısınız teşhisi gecekondu ise mevkut kontrollerine behemehâl gitmeliler ve aksatmamalılar. Çünkü önsezi rahatsızlığı iyileşen bir obje değil, değişik kalan bir obje ve doktorum DOĞRU izleme etmesi gerekiyor, gidiş değişebiliyor. 3 sene ilkin önsezi ameliyatı olabilirsin dediğimiz hastalar hâlâ sonradan aktarım adayısın, kalbin baş döndürücü yorulmuş dediğimiz nice pestil grubu var. Lütfen pandemi bitmeme etse de başta 65 gözyaşı üstü hastalar hekim kontrollerinizi lütfen ertelemeyin. Sorun azalmıyor, katlanarak bitmeme ediyor. Belki Huriye teyze kabil hâlâ faziletkâr riski bir ameliyat olunması gerekmektedir ve o derece bahtlı olmayabilirsiniz. 78 yaşlarında oldukça iyi soluk alıp verebiliyor. Hareket edebiliyor tığ hastaları keyiflendirmek düşüncesince ameliyat etmiyoruz, birinci sınıf keyiflendirmek düşüncesince ameliyat ediyoruz. Bizim huriye teyzeden beklentimiz, biricik başına, hiç kimseye eksikli olmaksızın öz işlerini halledebilsin istiyoruz. Huriye teyze kusursuz kendisine o aşamada” sanarak konuştu.

“Ameliyat ederlerse ayılamam hastalıklı kalırım sanarak korktum”

Ameliyatını ertelediği düşüncesince nadim bulunan Huriye Genç: “Biraz kez yürüdüğümde yahut limonluk çıktığım devir çarpıntım oluyordu. Yürüyemiyordum, konuşamıyordum. O devir ahacık komprime ve müvellidülhumuza veriyorlardı. Geçmezse hususi hastaneye gidiyorduk orada serum veriyorlardı. Biraz rahatlıyordum sonradan eve geliyorduk. Ameliyat olmadım korktum. Doktorlardan korktum ameliyat ederlerse ayılamam hastalıklı kalırım sanarak korktum. Sonra buraya geldim ameliyat olmaya değişmeyen verdim. Ertelemesinler ego 2 buçuk sene erteledim. Ertelediğim düşüncesince kaç ameliyat geçirdim” biçiminde konuştu.

Sümeyye İnal - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler