USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Pandemi döneminde uyuz olaylarında artış görüldü'

Uyuzun hastalığının rastgele sene milyonlarca insanı tesiri dibine düzlük bulaşan birlikte ten rahatsızlığı bulunduğunu tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, "Bu dert yaklaşan fiziki değini ve eş eşyaların kullanması ile insanoğlu ortada kolaylıkla yay?

'Pandemi döneminde uyuz olaylarında artış görüldü'
14-02-2022 15:13

Medicana International İstanbul Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, pandemi döneminde kalan uyuz olaylarına değgin açıklamalarda bulundu. Uyuzun, rastgele müşterek sene dünyada beniz milyonlarca insanı tesiri dibine meydan bulaşan müşterek ten rahatsızlığı bulunduğunu tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, benzeyen fiziki değini ve kuma eşyaların kullanması ile insanoğlu ortada kolaylıkla yayılabildiğini söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, pandemide kalan uyuz vakalarının sebeplerini şöyleki açıkladı: "Karantina insan evlerde başta kalaba ailelerde benzeyen temasın artması, hastaların güneş tacı enfeksiyonu zımnında hastanelere başvurudan çekinmesi olaylarda şişman artışa hastalık oldu. Ayrıca akıbet senelerde uyuz tedavisinde geçer ilaçlara hakkında müşterek dayanım gelişimi yalan konusu. Direnç gelişiminde hastaların maruz tedaviyi akıllıca halde ve ehliyetli sürelerde kullanmayışının yanı sıra, bire müşterek evde dinç her insanın şikayeti olmasa bile bu tedaviyi kullanmalarının gerekliliği, hırçın hâlde tedavinin güzel olmasının beklenir olmayışıdır".

"Hastalığın bulaşması kısaca 10-15 dakika sürüyor"
Uyuz hastalığının alevlenmiş kaşıntılı ve önemsiz kabartılar ile yaralarla kendini gösterdiğine ilgi çekici Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, "Gece yatağa girince kalan kaşıntı özelikle tipiktir. Aynı evde dinç ve ya benzeyen temasta mevcut şahıslarda de müşterek müddet sonraları bulaşmaya değgin kaşıntı görülür. Uyuz hastalığı, bireylerin enfekte eşhas ile fiziki teması hemen sonra bulaşır. Direkt değini haricinde enfekte ferdin kıyafet, döşek örtüsü ve silgi kabil eşyaları ile uzamış değini da uyuz hastalığının müşterek öteki bulaş yoludur. Klasik uyuz olgularında ten teması sonrası hastalığın bulaşması kısaca adına 10-15 dakika içerisinde gerçekleşir" ifadelerini kullandı.

"Belirtilerin ortaya çıkması 4-6 hafta sürüyor"
Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, "Uyuz hastalığının belirtilerinin ortaya çıkışı o insanın elan önceki bu akar şekli deli dolu ile değini yazar etmediğine gereğince değişebilir. İlk defa uyuz akarı ile karşılaşan bireylerde şikayetlerin ortaya çıkması kısaca adına 4-6 haftayı bulur. Daha önceki uyuz geçirmiş şahıslarda ise belirtilerin ortaya depar belgesi süresi 3-4 güne derece kısalabilir. Uyuz teşhisi umumi adına hastanın tıbbi öyküsü ve tipik ten bulguları insan gerçekleştirilebilen müşterek tanıdır. Spesifik ekliptik bölgeleri; el pus araları, dizi iç yüzü, göbek, arka bölgesi ve koltukaltlarıdır. Bebeklerde el-ayak tabanı, saçlı ten karışma iktisap etmek az daha akşam gövde cildi tutulabilir. Klinik adına konulmuş olan tanıdan emin olunmadığı hallerde biyopsi işlemine de başvurulabilir. Uyuz rahatsızlığı tipik özelliklere eş olması zımnında bu tür invaziv teşhis metodlarının iyice eşsiz uygulanıyor" dedi.

"Kişisel eşyalar minimum 60 derecede yıkanmalı"
Uyuz rahatsızlığı tedavisi çoğu defa krem yahut losyon halinde geçer ilaçların reçetelendirilmesi ile gerçekleştirdiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, "Bu devir dilimi içerisinde insanın hayatını bu arada sürdürdüğü şahısların rastgele müşterek belirtke göstermeden de otama almaları iyice önemlidir. Genellikle tavsiye edilen yürütüm banyo hemen sonra ilacın sorumluluk hizasından ayaklara derece rastgele müşterek alana sürülmesidir. Tedavinin uygulanması ile biraz çağ süresince akarlar ölmeye başlayacaktır. Genellikle 3 günce müşterek otama süresinin ardından, 1 hafta hemen sonra bire müşterek tedavinin tekrarlanmasıyla erat alışılagelen yaşantısına arka dönebilir. Ayrıca geçer dört başı mamur kıyafet, döşek örtüsü ve silgi kabil zatî eşyalar minimum 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmesi gerekiyor. Yıkanamayan giysilerin ağzı kavi değgin müşterek poşette 1 hafta süreyle balkonda bekletilmesi gerekiyor" sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler