USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Oturduğunuz her saat başına ölüm riskiniz artıyor'

Günümüzde küsurat hareketsizliğin ölüm riskini de artırdığına dikkati çekici Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Yapılan çalışmalarda günde 13 saatten aşkın oturanların, 11 saatten az oturanlara gereğince 2 kıvrım henüz aşkın ölüm riskine erbap bulunduğu gösterildi. Uzun müte

'Oturduğunuz her saat başına ölüm riskiniz artıyor'
26-08-2022 11:06

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, levent boylu sürekli oturmanın er ölüm düşüncesince risk faktörü oluşturduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Bilal Boztosun, her insanoğlunun adale güçlendirici fiziki aktiviteye gereksinimi bulunduğunu belirterek, “Uzun sürekli oturan kişilerin hem aerobik tıpkı zamanda adale güçlendirici fiziki aktiviteye gereksinimi vardır. Uluslararası birlikte dergide gösterilen birlikte araştırma, levent boylu müddet oturmanın er ölüm düşüncesince birlikte risk faktörü olduğuna ilişkin kanıtları göstermiştir. Araştırmalara göre, ne derece baş döndürücü oturursanız er ölüm riskiniz o derece artar. Yapılan çalışmalara dayanıklı olarak; günde 13 saatten birlikte tomar oturan katılımcıların, 11 saatten az oturanlara layıkıyla 2 kıvrım hâlâ birlikte tomar ölüm riskine erbap bulunduğu gösterilmiştir. Daha birlikte tomar akıntı fail ve hâlâ az oturan (bir seferde 30 dakikadan az oturan) kişilerin, birlikte seferde 30 dakika yahut hâlâ birlikte tomar oturanlara layıkıyla yüzdelik 55 hâlâ düşüt riske erbap bulunduğu gözlemlenmiştir. Bir seferde 90 dakikadan birlikte tomar oturan insanlarda fevt olasılığı, yurt sürelerini her devir 90 dakikadan hâlâ az birlikte müddet ile sınırlayanlara layıkıyla kestirmece dü kıvrım hâlâ fazladır” dedi.

“Kalp krizi ve damla riski yüzdelik 147 arttı”

Günümüzde yetişkinlerin ve ergenlerin ehliyetli fiziki etkinlik düzeyine erbap olmadığına yer veren Prof. Dr. Bilal Boztosun, şöyleki bitmeme etti: “Dört yetişkinden birisi ve ergenlerin yüzdelik 80'inden fazlası, tavsiye edilen fiziki etkinlik düzeylerini maatteessüf karşılamıyor. Yaklaşık 800 bin katılımcının değerlendirildiği tetkikte en baş döndürücü oturanların, minimum oturanlara nazaran dert ve ölüm oranlarında artma bulunduğunu gösterdi. Yapılan istatistiklerde baş döndürücü oturanların şeker rahatsızlığı riskleri yüzdelik 112 arttı, his krizi ve damla kıl payı kardiyovasküler vakalarda yüzdelik 147 artma oldu. Kardiyovasküler vakalarda ölümde yüzdelik 90 artma oldu. Herhangi birlikte yüzden ölümde yüzdelik 49 artma oldu. Oturarak baş döndürücü birlikte tomar devir harcandığında koku akışı yavaşlar, bu da koku damarlarında yağ asitlerinin birikmesine müsaade verir ve his sorununa kez açabilir. Vücudunuzun yağları el işi kabiliyeti azalır. Lipoprotein lipaz, karnınızdaki yağları hurdahaş kılmak düşüncesince imal edilen ehemmiyetli birlikte enzimdir. Oturduğunuzda vücudunuzun lipoprotein lipaz üretimi kestirmece yüzdelik 90 düşer ve vücudunuzun yağ kullanmasını kolaylaştırır, yağ kullanmadığında ise depolanır. Uzun sürekli göçmek his rahatsızlığı düşüncesince dü risk faktörü bulunan tip 2 şeker rahatsızlığı ve obeziteye ne ihtimalî insülin direncine kez açabilir. Uzun süreler süresince derneşik kendisine oturduğunuzda kemikleriniz zayıflar ve hepsi kadit sisteminiz ağrı, mızrap çıkıntıları, yangılanma ve öbür semptomlar derun edinmek kıl payı menfi etkisinde bırakır yaşayabilir. Kaslarınızı kullanmadığınızda, güçlerini ve öbür gövde sistemlerini tutma kabiliyetlerini kaybedebilir. Beyninizi etkileyebilir. Kanser hastalığında ise tavsiye edilen oranda akıntı eylemek meme, sütun ve karın kanserleri de derun edinmek kıl payı nice dokunmabana riskini azaltabilir. Daha birlikte tomar akıntı eylemek ve hâlâ az oturmak, yaş, cinsiyet, ırk, budunsal asıl yahut bulunan fitness düzeyinden hür kendisine hepsi düşüncesince koskoca menafi sağlar.”

“Televizyonda karşılaşma bağlı ballanmak hesabına ailenizle dubara oynayın”

Prof. Dr. Boztosun, antrenman ve fiziki etkinlik üzerine şu tavsiyelerde bulundu: “Egzersiz, beyindeki nöronları büyüten bellek kaynaklı nörotrofik faktörün (BDNF) üretimini tetikler. Ayrıca kortizolün şu demek oluyor ki ruhsal gerilim hormonunun etkileriyle savaşmaya araştırma görevlisi olur. Dolayısıyla BDNF kaynakları azaldığında kortizol artar ve bu da stresin artmasına nedendir. Beyne revan koku akışı da akışmaz olduğunuzda yavaşlar, bu da beyninizin almış bulunduğu müvellidülhumuza miktarını azaltır. Her insanoğlunun fiziki kendisine canlı olma fırsatı bire birlikte değildir. Pek baş döndürücü insanoğlu yaya kaldırımı ve çıkmaz altyapısının güçsüz olduğu, fiziki etkinlik düşüncesince emin sahaların az bulunduğu ve evlerinden dolaşma yahut bisiklete binme imkânlarının bulunmadığı mahallelerde yaşıyor. Fiziksel aktiviteyi arttırıcı toplumsal platformlarda bulunan edinmek kişilerin canlı olması düşüncesince emin ve akla yatkın bölgeler sağlayabilir. Asansör hesabına merdivenleri kullanmayı yeğleme edin. Gençlerimizin ilkin okullarda hâlâ canlı olmasını sağlamalıyız. Çocukların hâlâ birlikte tomar akıntı etmesi düşüncesince hal metodları aramalıyız. Okula yayan yahut bisikletle gitmeyi deneyebilirsiniz. Açık iklim oyunları kıl payı meslek sonrası aktiviteler düşüncesince tasar yapın. Sokaklarda her yaştan ve her kabiliyetten insanoğlunun yürümesi, bisiklete binmesi, tekerli sandalyeyi kullanabilmesi yahut şişman taşımaya binebilmesi düşüncesince emin duruma sağlamak önemlidir. Aktif muvasala ve şişman taşımayı birbirine bağlayan muvasala planlamasını desteklenmeli. Akşamları monitör ekranındaki videoteyp oyunları hesabına ayak topu yahut paten kıl payı canlı eş oyunlarını oynayın. Uzun otomobil yolculuklarında koyuverme vermeyi boşlama etmeyin.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler