USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Omikron’dan bir iyi bir de kötü haber

Omikron varyantının pandemi döneminin başındaki ağırbaşlı tablolara kıyasla hâlâ ferah seyredeceği fakat dağılma hızının hâlâ efdal olmasının beklendiği belirtildi.

Omikron’dan bir iyi bir de kötü haber
21-12-2021 14:20

Konuyla ilgilendiren değerlendirmelerde mevcut Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kurtuluş Buruk, Omikron varyantı kendince bir iyi bir de kara haber verdi. Buruk, “Omikron varyantı kendince elde edilmiş önceki verilere göre, pandemi döneminin başındaki gerçek tablolara kıyasla elan bol seyredeceği fakat şüyu hızının elan faziletkâr olması beklenmektedir. Virüsler ile ilgilendiren umumi bilgilerden biri, bunların insanoğlu bedeninde çoğaldığı tam günah kararı yapısındaki kimi moleküllerin değişime uğramasıdır. Değişimler tek son doğurmayacağı derece bir çok çok değiş virüsü negatif yönde etkisinde bırakır ve çoğalamaz yahut değişime yakalanmış virüs, öbür şahıslara elan haydi haydi bulaşabilir ve elan baş döndürücü illet oluşturabilir. Bu virüs bundan sonradan modifikasyon yerine adlandırılır. SARS-CoV-2 özelinde konuşursak virüsün yapısında bulunan değişimler varyantın, hastanın boğazında elan baş döndürücü çoğalmasına yahut hastanın bedeninde elan levent boylu müddet kalmasına ne oluyorsa bu modifikasyon toplumda dolaşan öbür varyanta layıkıyla elan baş döndürücü insanı enfekte edeceğinden dominant bir duruma gelir. Bireylerin elan evvela illet geçirerek yahut aşılanarak elde ettikleri bağışıklığın, modifikasyon virüste elan az can alıcı olma ihtimali düşünce uyandırabilir” dedi.

Omikron varyantının ismini Yunan alfabesinin 15. harfinin (O) Yunanca okunuşundan aldığını hatırlatan Buruk “Dünya Sağlık Örgütü kabilinden söylenmesi, hatırlanması ve hecelenmesi bedava bulunduğu düşüncesince yeğleme edilmiş bulunduğu anlatım edilmiştir. Omikron varyantı önceki kat 24 Kasım 2021 tarihinde DSÖ'ye söyleniş edildi. Bugün sebebiyle Türkiye müdahale 90 yöresinde ülkede varlığı gösterildi. Bu varyantın en ehemmiyetli farkı, öbür varyantlara layıkıyla baş döndürücü sayıda strüktürel değiş içermesidir. Bu değişimlerin 37'si, Spike proteinindedir ve bu değişimlerin 25'i öbür varyantlarda bulunmamaktadır. Spike proteininin virüsün göze yüzeyindeki ACE2 reseptörüne bağlanmada kullandığı RBD alanında 15 değiş yalan konusudur. Bu değişimlerin bir kısmının, virüsün hücreye elan bedava bağlanmasına, elan bir tomar insana bulaşmasına, muafiyet sistemimizin koruyan etkilerinden elan az etkilenmesine ve bunların kararında da baştan enfekte olma (hastalığın tekrarlaması) riskinin artmasına ne olabildiği bildirilmiştir. Omikron varyantının, PCR testi artı insanlardaki görülme sıklığının 1.5-3 günde ikiye katlandığı hesaplanmaktadır. Yani zaman testi artı çıkanların yüzdelik 2'si Omikron varyantı ise 3 devir sonradan bu ilinti yüzdelik 4'e çıkmaktadır. Bu heves ile bir maaş bir müddet içre toplumda hastalığa ne bulunan dominant varyantın Omikron olacağı öngörülmektedir” niteleyerek konuştu.

Omikron'un bulaşıcılığı ile ilgilendiren belirgin bir data olmasa da görülme sıklığındaki artım eğiliminin elan bedava bulaştığını gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Kurtuluş Buruk, açıklamalarını şöyleki sürdürdü:

“Hastalık ve gerçek illet nakil riski ile ilgilendiren bariz bir bilgelik yoktur. Yapılan icraat gailesiz erişkinlerin, rahatsızlığı elan bol kurtulduğu şeklindedir. Ancak aşısızlar yahut öbür gözyaşı gruplarındaki davranışı ile ilgilendiren data bulunmamaktadır. Her ne derece Güney Afrika'da hastaneye yatış oranında bir artım kaydedilse de bunun baş döndürücü bir tomar kalan hadise sayısıyla da münasebetli olabildiği halinde yorumlanmaktadır. Beklentiler, dünkü modifikasyon ile artı hadise sayısındaki artışa rağmen illet şiddetinin azalacağına yöneliktir. İlk veriler, virüsün aşılama yahut elan evvela geçirilen hastalıktan meydana gelen bağışıklıktan az etkilendiğini göstermektedir. Bununla beraberce virüs ne derece değişirse değişsin üstündeki kapılanma molekülünün (spike proteininin RBD bölgesinin) insanoğlu hücreleri üstündeki ACE2 reseptörüne bağlanmasını engelleyecek değişimler bahis konusu olamayacaktır. Dolayısıyla bu alana huzur vücudumuzda gelişen muafiyet bir hacim azalsa da gerçek illet nakil riskini azaltmaya bitmeme edecektir. Halen Türkiye'de geçer not teşhis testleri, kâffesi varyantları saptayacak biçimde tasarlandığından, testlerin virüs varlığını tespit kabiliyetinte eksilme olmayacaktır. Bununla beraberce virüsün ne modifikasyon bulunduğu arttırma testler ile belirlenebilir. Sonuç yerine Omikron varyantı düşüncesince öngörüler, rahatsızlığı baştan nakil olasılığımızda ve hastalığın intişar hızında artışa ne olabildiği yönündedir. Bununla beraberce ilkin makbul ve gündeş bir aşıya erbap olmamız edinmek neredeyse akla yatkın peçe kullanımımız, toplumsal davranışlarımızda ve mertlik yaklaşımımızdaki pandemi ilkelerine uyumumuz dimdik yarınlar düşüncesince asliye kurallarımız olmaya bitmeme edecektir."

Bekir Koca
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler