USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Omicron’da tat ve koku kaybı yaşayanların yüzde 50’sinde depresyon görülüyor'

ABD'de meydana getirilen ortak araştırmaya uyarınca Omicron varyantında tat ve koku kaybı yaşayan hastaların yüzde 50'sinde depresyon görüldüğü bilgisini verici Nöroloji Uzmanı Dr. Emir Ruşen, bire ortak sürede Dünya Alzheimer Günü nedeniyle da Covid'de koku kaybı yaşayan ki

'Omicron’da tat ve koku kaybı yaşayanların yüzde 50’sinde depresyon görülüyor'
20-09-2022 11:06

Covid - 19 pandemisi evren çapında 6 milyondan ortak tomar insanoğlunun ölümüne kaynak oldu. Yapılan araştırmalarla muhtelif alanlardaki tesirleri hala elan belirleme edilmeye bitmeme ediliyor. Aktif güneş tacı virüsünde ahiret yolculuğu sayılarında eksilme bulunmasına karşın omicron, alfa ve çatal ağız varyantlarının tesirinin hala bitmeme ettiğini tamlayan Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emir Ruşen, dünkü varyantlarda tat ve koku kaybının az olunması sebebiyle, “hafif geçiriyorum” niteleyerek şen davranıldığına ve bunun da riskli bulunduğunu söyledi. Nöroloji Uzmanı Dr. Emir Ruşen bire ortak sürede yaşanmış bulunan tat ve koku kaybı ile ait ABD'de meydana getirilen nörolojik ortak araştırmanın da kararına değindi.
Dr. Ruşen Emir, varyantlara layıkıyla tat ve koku durumunun değişik riziko faktörleri içerdiğine ilgi çekerek, ABD'de meydana getirilen ortak araştırmaya göre, Omicron geçirenlerde, tat ve koku kaybı taayyüş oranlarının yüzde 17 namına belirleme edildiğini söyledi. “Buna göre, dünkü varyantların tat ve koku kaybı yönünde elan az çarpıcı bulunduğu söylenebilir” diyen Dr. Emir Ruşen, sinir bilimi uzmanlarının meydana getirdiği bu respoktekstif araştırmaya göre, bu hastalarda tat ve koku kaybı yaşayanların yüzde 50'sinden fazlasında depresyon görüldüğünü söyledi. Dr. Emir Ruşen, “Bu hastaların depresyona girmiş bulunduğu görülüyor. Koku kaybı yaşayan kişilerde demans payı bire ortak biçimde alışılagelen kişilere layıkıyla elan ortak tomar görülmüştü. Buna layıkıyla bu semptomu elan az yaşayanlarda, elan az psikoloji değiş ve depresyon görüldüğünü söyleyebiliriz” açıklamasını yaptı.

“Alzheimer 5 aşamada ilerler”
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü çerçevesinde da açıklamalarda mevcut Nöroloji Uzmanı Dr. Emir Ruşen rüçhan namına sade unutkanlıklarla süregelen hastalığın etapları üzerine bilgelik verdi. Kişiden insana değişmesine karşın temelde 5 aşamada ilerlediğini dile getiren Ruşen, bu etapları şu biçimde sıraladı:
1. Preklinik evre: Alzheimer tanısı evveliyat dönem. Belirgin semptomlar görülmez. Amiloid beta proteinin tespitini karşıcı görüntüleme taramalarıyla belirleme edilir.
2. Hafif kognitif bozukluk- Pre Demans MCI: Uzun devir bu tabela korunabilir. Bazen 1 sene sonradan yüzde 20'si Alzheimer'e dönüşür. Beyin sisi vakası dediğimiz aşamadır. Son gündeş vakaları hatırlamada meşakkat çekerler. Yakınları dağarcık problemlerini ayırt eder. mesela randevuları eskiye nispeten elan ortak tomar unuturlar. Karar vermede zorluk, biraz adımdaki görevleri adına getirme de zorluk. Yıkanma ve kemirmek yiyecek derece aktiviteleri boşlama ederler.
3. Hafif hacir aşaması: Teşhis aşamasıdır. Hafıza ve tefekkür sorunları, günce hayatı etkilemeye başlar. Eşyalarını kaybeder, gayz giriş gösterir, görevleri tamamlayamazlar, bire ortak suali yüz kere sorarlar.
4. Orta derecede demans gelişimi: 2-4 sene sürer. Tanıdık yerlerde başkalık alternatifini kaydedebilir. Haftanın günleri karıştırır, bulunak telefon derece ferdî detayları unuturlar. Paranoya gelişebilir, tasalı ve saldırgan olabilirler. Hafıza boşluklarını bütünlemek düşüncesince duluk anılarını tekrarlarlar. Havaya akıllıca giyinmekte külfet çekerler.
5. Şiddetli bunamalar ve tedavinin hal bulunmadığı evre: Düşme riski artar, yutma güçlüğü, yatakta elan ortak tomar devir geçirme, idrar torbası ve bumbar sorunları artar. Korku zımnında saldırganlık sorunları olabilir.
“Alzheimer'da er tanılama aşırı önemli. Bu hastalar 20 sene yaşayabilirler”
Alzheimer teşhisinden itibaren hastaların 4 ila 8 sene arası dirim süreleri bulunduğunu tamlayan Dr. Emir Ruşen, er tanılama ve otama ile 20 sene yaşayabilen hastaların da bulunduğunu kaydetti. Dr. Emir Ruşen, beyinde rahatsızlığı gerçekleştiren işlemeyen proteinlerin ve değişik bulguların, er çıkar yol tedavisiyle bellek dokusuna verdiği zararların azaltabildiğini ve dirim süresinin uzatılabildiğinin de altını çizdi.
“Geceleri uyumazlar”
Yakınlarının çoğunlukla bu hastaların akşam uyumadıklarından sızlanma ettiklerini de anlatım fail Dr. Ruşen, “Buna, hab akıllılık döngüsünü arama fail bellek dokusundaki arıza niçin olur. Fiziksel etkinlik azlığı, akıllıca sıfır ışık, patırtılı ortamlar ve gündüzleri daldırmak derece çevresel faktörler de bu hali tetikler” niteleyerek konuştu.
“Fast Food ve gelişmemiş dirim Alzheimer'ı artırıyor”
Dr. Emir Ruşen, dünyada 30 milyon Alzheimer hastası bulunduğunu ve bu sayının 2050 senesinde 160 milyon insana ulaşmasının beklendiğini dile getirdi. Beynin çağ akımını yavaşlatması sayesinde fast food tagaddi ve gelişmemiş dirim tarzının, Alzheimer hastalığının artmasındaki en ehemmiyetli aktif fiil bulunduğunu kaydeden Ruşen, “Sağlıklı tagaddi ve derneşik egzersiz, hastalıktan sığınmak düşüncesince dirimlik ehemmiyet taşıyor. Her devir behemehâl 15 dakikalık yürüyüşlerle çağ akışı hızlandırılmalı” dedi.
“Kilo ile Alzheimer birlikteliği akilane orantılıdır”
Dr. Emir Ruşen kilogram ve alzheimerin ötekisi ile münasebetli bulunduğunu da vurgulayarak açıklamalarına şu biçimde bitmeme etti:
“Beyin çağ akışının azalması, kilogram ile orantılıdır. Vücut yığın endeksi ne derece çoksa, bellek çağ akışı o derece yavaşlar. Hayvansal besin ve protein ağırlıklı beslenmek, vitamin dengesini bozar ve Alzheimer riskini artırır. Bu hastaların beslenmelerinde de ilgi edilmesi gerekir. Hastaların, karbonhidrat içeren şekerli, unlu, glütenli besinlerden, paketli ve kenarlı besinlerden behemehâl ırak durmalı. Sebze, sonuç ve balık tüketmeliler.”
“B -12 takviyesi önemli”
Dr. Emir Ruşen, Finlandiya'da meydana getirilen ortak araştırmaya layıkıyla ise B -12 Vitaminin demansa yakalanma oranını azalttığını dile getirerek, “Hastalar bu vitaminleri behemehâl ortak hekim nezdinde almalılar. Zira, B-12 vitamin seviyesinin, yukarı seviyeyi aşması biçiminde karaciğerde aksi tesirleri olabilir. B-12'nin ağırlıklı namına yumurta, et, balık ve öbür bahir mahsulü gıdalarda olması nedeniyle, hastalanmış beslenmelerinin buna layıkıyla düzenlenmesi ehemmiyet taşıyor” niteleyerek konuştu.
“Erkeklerde, hanımlara nispeten elan ortak tomar riziko var”
Alzheimer hastalığında yaş ve eşey faktörlerinin etkisine de yer veren Dr. Emir Ruşen, İsveç'te meydana getirilen ortak araştırmaya layıkıyla erkeklerde, hanımlara nispeten elan ortak tomar riziko belirleme edildiğini dile getirdi. Dr. Emir Ruşen, araştırı çerçevesinde 8-10 sene boyunca, geniş ve mutedil unutkanlık şikâyeti bulunan hastaların, 2 yılda ortak kognitif etkinlik değerlendirmesine editör tutulduğu bilgisini vererek, “Buna layıkıyla erkeklerde, sinirli ortak protein bulunan amiloid beta proteininin, hanımlara nispeten elan ortak tomar arttığı belirleme edildi. Ayrıca bellek hücrelerinde tanıdık microgliyal aktivasyon ve inflamasyonun da hanımlara nispeten elan ortak tomar artma gözlenmiştir. Demans üstünde icraat karşıcı İsveçli Karolinska Enstitüsünde meydana getirilen bu araştırmada, yaş faktörünün illet üstünde çarpıcı bulunduğu fakat her insanoğlunun bire ortak biçimde yaşlanmadığı ve cinsiyete ilişkin değişebilir faktörlerin bulunduğu belirleme edildi” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler