USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Omicron varyantı sayı farkı 5-7 günde vücuttan temizleniyor

Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Kovid-19'un Omicron varyantının sayı farkı 5-7 günde vücuttan temizlendiğini fakat kimi olgularda sürenin uzayabileceğini belirtti.

Omicron varyantı sayı farkı 5-7 günde vücuttan temizleniyor
27-01-2022 12:17
Ankara

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Kovid-19'un Omicron varyantının sayı farkı 5-7 günde vücuttan temizlendiğini fakat birtakımı olgularda sürenin uzayabileceğini belirterek, "Hastalığı geçirenlerin karantinadan çıksa caba başkalarının yanındayken 5 gündüz elan yüze dobra oturan maskeler takmaları önemli." dedi.

Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı da bulunan Polatlı, AA muhabirine, Omicron'un Delta'ya mucibince aşkın elan bulaşan bulunmasına rağmen hastaneye, dip bakıma yatırılma oranlarının elan az görüldüğünü söyledi.

Mevcut bulgulara göre, Omicron'un ilk önce yukarı teneffüs yollarında çoğaldığını, evveli varyantlara nazaran akciğerlere elan az dokunca verdiğini ve elan az insanlarda ağırbaşlı hastalığa münasebet bulunduğunu özetleyen Polatlı, şu biçimde konuştu:

"Omicron'la hastalığın şiddetinin azaldığının nezdinde göstergesi, melez şahısların Delta'ya mucibince Omicron ile hastaneye yatırılma olasılığının elan az görünmesidir. Ancak Omicron'un elan ferah çor tablosuna sefer açması, Delta'dan aşkın elan nezdinde tomar aşılı kişiye bulaşması gerçeğinden de kaynaklanıyor olabilir. Yine de birtakımı hastalar, ilkin melez yahut muafiyet sistemi eneze olanlar, Omicron enfeksiyonlarından ağırbaşlı biçimde hastalanabilirler."

"Kuru öksürük ve geçit ağrısı belirtileri elan ön planda"

Prof. Dr. Polatlı, Kovid-19'un evveli varyantlarında en kalın ateş, öksürük, geçit ağrısı ve soluk darlığını gördüklerini, Omicron'da ise mobilyasız öksürük, geçit ağrısı üzere yukarı teneffüs yolu belirtilerinin ön planda bulunduğunu tabir etti.

Polatlı, başkaca çağ alma organı akıntısı yahut tıkanıklık, lezzet yahut çağ kaybı, başlangıç ağrısı, halsizlik, beden ve mafsal ağrıları, göden bulantısı, iştahsızlık, cır cır yahut kusmanın da marazlı şikayetleri ortada toprak aldığını dile getirdi.

"Omicron sayı farkı 5-7 günde vücuttan temizlenebiliyor"

İnsan bedeninde biriken virüs miktarının "viral yük" adına adlandırıldığına ayraç fail Polatlı, şunları kaydetti:

"Alfa ve Delta varyantlarında insanlar, en efdal viral yüklerine enfeksiyondan kısaca 3 gündüz sonradan erişme eğiliminde olmaktadır ve sayı farkı 6 gündüz sonradan virüs değişik azalarak vücutlarından temizleniyor. Araştırmalara göre, Omicron'da virüs sayı farkı 5-7 günde vücuttan temizleniyor, enfeksiyon az buçuk elan az viral yüklerle sonuçlanıyor. Yeni kılavuzlar da enfekte şahısların semptomsuz olmaları, semptomlarının düzelmesi ve ateşlerinin olmaması yerinde 7 gündüz sonradan karantinadan ayrılabileceklerini söylüyor."

"Ek tedarik adına 5 gündüz elan yüze dobra oturan maskeler takılmalı"

Bazı olgularda bu sürenin uzayabileceğine aksan karşılayıcı Polatlı, "Bununla başlangıç başa rahatsızlığı nâkil şahısların başkalarının yanındayken izolasyonlarını sürdürmeleri, ek tedarik adına 5 gündüz elan yüze dobra oturan maskeler takmaları önemli. Semptomların çözülmesine derece güzeşte süre, çor önceleri riziko faktörlerinin yanı esna aceleci hastalığın ciddiyetine ve hastanın tanımladığı semptomlara ilişkin değişebilir." uyarısında bulundu.

Kovid-19'a yakalanan dört dörtlük aşılanmış hastaların da menfaatlerini behemehâl soyutlama etmesi icap ettiğini aktaran Polatlı, sonuç 24 saatte geçit ağrısı, çağ alma organı akıntısı, öksürük, soluk darlığı üzere yakınmaların ağız ağıza evveli olması yerinde şahısların 7 gündüz sonradan karantinadan çıkabileceğini anımsattı.

"Hastalık sonrası 3-9 ay sürebilen yakınmalar olabilir"

Prof. Dr. Mehmet Polatlı, birtakımı hastalarda "uzamış Kovid-19 sendromu" adına tanıdık "Post Kovid" sendromunun da görülebildiğine ayraç ederek, "Uzun kesiksiz Kovid-19 semptomları ortada aşkın yorgunluk, bellek yahut dikkat toplaşımı sorunları, soluk darlığı, ihtisas çarpıntısı, döş ağrısı, lezzet ve çağ değişimleri ile mafsal ve adale ağrısı toprak alıyor." dedi.

Kovid-19 geçirenlerde "beyin sisi" adına isimlendirilen kognitif fonksiyon bozukluğu ve yorgunluğunu da gördüklerini kail Polatlı, şu biçimde bitmeme etti:

"Kovid-19 daha sonra nice sistemin etkilenmesine ilişkin döş ağrısı, anksiyete yahut depresyon, adale ağrıları, ateş, tat-koku kaybı üzere 3-9 ay sürebilen yakınmalar olabilir. Bu durumun süresi yahut ne derece sürdüğü mevzusundaki bilgilerimiz hala dört dörtlük adına kemiksiz değil.

Fakat şu anki veriler, ferah rahatsızlığı bulunan hastaların ehemmiyetli nezdinde bölümünün, aceleci rahatsızlığı peşinden nezdinde iki ayak tabanı derece semptomlar yaşayabileceğini gösteriyor. Hastaneye yatan Kovid-19 hastalarının ehemmiyetli nezdinde kısmı ise taburcu olduktan sonradan minimum 2 ay ve fazladan 12 ayak tabanı derece ilerleyici elan levent boylu sürelerde semptomlar yaşayabiliyor."

"Konsantrasyon ve bellek sorunları 6 hafta bitmeme edebiliyor"

Özellikle Kovid-19 kaynaklı soluk darlığı yaşayanların bu sıkıntısının bir çok kez 2-3 ay içinde adım adım düzeldiğini, arada nezdinde de 12 ayak tabanı derece uzadığını özetleyen Polatlı, asi öksürüklerin ise sayı farkı 3 ayda sona erdiğini dile getirdi.

Polatlı, "Kovid-19 hastaları ortada göğüste rahatsızlık, dert hissi de yaygındır ve adım adım düzelebilir. Tat ve çağ kaybı bir çok hastada 1 ayda dört dörtlük yahut tama DOĞRU iyilik göstermekle başlangıç başa elan levent boylu da sürebilir. Bazı Kovid-19 hastalarında hastaneden taburcu olduktan sonradan dikkat toplaşımı ve bellek sorunları 6 hafta yahut elan levent boylu müddet bitmeme etmektedir." diyerek konuştu.

Prof. Dr. Polatlı, gözlemsel çalışmalarda anksiyete, çöküntü üzere ruh bilimsel semptomların da aceleci Kovid-19 enfeksiyonundan sonradan münteşir görüldüğünü belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler