USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ölümcül beyin tümörü hücreleri'nin çoğalmasını karışma projesine Avrupa'dan destek

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü çeşidinden planlı projede, tedaviye mukavemetli ve ölümsek beyin tümörü bulunan glioblastoma multiforme (GBM) hücrelerinin çoğalmasının engellenmesi amaçlanıyor.

'Ölümcül beyin tümörü hücreleri'nin çoğalmasını karışma projesine Avrupa'dan destek
25-11-2021 12:27
Kocaeli

GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Kurnaz kabilinden hazırlanmakta bulunan "Antisense RNA yaklaşımı ile GBM'lerde CD133+ Beyin Tümör Başlatıcı Hücrelerin Çoğalmasını Engelleyici Elk-1 ASO Yüklü Hedeflenmiş Nanopartiküller ile İntranazal GBM Terapötik Geliştirilmesi" başlıklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Avrupa merkezli bilgi ve uygulayım bilimi platformu COST kabilinden desteklenmeye doğruluk kazandı.

Prof. Dr. Kurnaz, AA muhabirine, projeyi 31 ülkeden yüzlerce araştırmacının arazi almış bulunduğu arsıulusal ortam bulunan COST aksiyonu çerçevesinde, TÜBİTAK'a sunduklarını belirtti.

Kurnaz, COST Model Sistemler Çalışma Grubu kapsamında desteklenen projede, invazif, tedaviye mukavim ve ölümsek birlikte primer beyin tümörü hücresi bulunan glioblastoma multiforme (GBM) düşüncesince dünkü birlikte RNA terapötik geliştirmeyi ve bu terapötik molekülü nanopartiküller sayesinde uygulamayı hedeflediklerini kaydetti.

Avrupa çapında meydana getirilen iş birliğine, hakeza birlikte projeyle müdahale oldukları düşüncesince duyduğu memnuniyeti dile getiren Kurnaz, "Biz beyin tümörü hücreleriyle ilişik çalışmalarımızı sunduk. Onlara da enteresan geldi. Beyin tümörü hücreleriyle ilişik çalıştığımız düşüncesince kılıç onlara illet modelini ve şimdi evvela Hacettepe Üniversitesi kadrosu kabilinden geliştirilen ve patenti tahsil edilen nanopartikül deva hamal ortam uzmanlığımızı sağlıyoruz. Onlar da bizlerle RNA terapötikleri ile alakalı uzmanlıklarını paylaşacaklar. Böylece Avrupa çapında esas manada ilmî birlikte teşrikimesai olacak.” İfadelerini kullandı.

"Şu an en ölümsek tümörlerden birlikte tanesi"

Yaklaşık 10 senedir göze modelleri dalında icraat gerçekleştirdiklerini ve elde ettikleri verileri yayınladıklarını tamlayan Kurnaz, bu projenin tahminî 10 salname birlikte emeğin kararında ortaya çıkan ehemmiyetli birlikte düzentileme bulunduğunu vurguladı.

Kurnaz, TÜBİTAK kabilinden 3 sene sürmesi planlanan projeye, 720 bin liralık yöresinde birlikte dayanaklık etmek sağlanacağını vurgulayarak, "Avrupa merkezli COST Platformunun sağlamış bulunduğu endamsız mütemadi birlikte değiş hareketlilikleri de oluyor. Burada bu aksiyona katma laboratuvarlar ortada mektepli yahut öğretim üyesi değiştirmek ile teknolojilerin ayrımlı devletlere aktarılması, teknolojilerin paylaşılması hedefleniyor. Bu da bizim düşüncesince şişman birlikte kar olacak." sanarak konuştu.

Beyin tümörü hücrelerinin, cerrahi müdahale veya kemoterapiyle otama edilmeye çalışıldığını lakin birlikte müddet sonraları tümörlü hücrelerin yeniden çoğalabildiğini vurgulayan Kurnaz, şunları söyledi:

"Dolayısıyla bizim burada hedeflediğimiz art gelmeyi önleyebilmek düşüncesince artma kapasitesi bulunan beyin hücreleri hedefleyip, beyin tümör hücrelerini onları sürekli bulunmayan etmek. Bununla ilişik göze modelleriyle yaptığımız icraat vardı lakin bu arsıulusal çerçevede bunun terapötikler üstünden nanoformülasyon uygulamasını yapmış olup tedaviye müteveccih kullanılma kapasitesini incelemeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda da Hacettepe Üniversitesi Tıp ve Eczacılık Fakülteleriyle teşrikimesai yapıyoruz. Amacımız Türkiye'de evvela eskiden evvela ayağını oturtup bazı neticeler elde edip, ondan sonraları bunları dünya haricinde arz etmek ve oradaki kişilerle de iş birliğiyle bunu patente akıllıcasına iletmek olacak. Onlar da ekibimize çelim katacak. Glioblastoma multiforme, şu an en ölümsek beyin tümörlerden birlikte tanesi. Tedavisi kısıtlanmış olup, ameliyatla kemoterapiyle yahut radyoterapiyle gerçekleşmekte, boydak etraflıca vadede önüne geçilemiyor ve teşhisten sonraları esen kalım ince kısıtlı. Bizim geliştirmeye çalıştığımız takip ile ihtimal hayat süresini az buçuk şimdi uzatabilecek ve beyin tümörünün tedaviden sonraları art gelmesini engel olmak yahut tavsatmak belkili olabilir."

"Beyin tümörünün çoğalmasının yavaşladığını belirleme ettik"

Dünyada şu anda beyin tümörü hücresinin çoğalmasını kırıcı birlikte molekülün bulunmadığını tamlayan Kurnaz, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bizimki az buçuk şimdi ayrımlı ve Özgün ibdai birlikte öz bulunduğu düşüncesince patentleme ve ticari ürüne tahavvül ihtimali olacağını umuyoruz. Laboratuvarımızda çalıştığımız bu proteinin jen hedeflerini belirleme etmeye çalışırken beyin tümörünün çoğalmasına müteveccih hayli birlikte geni regüle ettiğini ve bu proteinin miktarını azalttığımızda da beyin tümörünün çoğalmasının yavaşladığını belirleme ettik göze kültürü deneylerinde. İşte bu projeyle in vivo uygulamalarda da benzeşim birlikte akıbet elde ika ve kliniğe tahavvül potansiyelini araştıracağız. Böyle çalışmaların yavaş yavaş gittiğini ve doğrudan kişiye uygulanamadığını uyarmak gerekir. 'Evet imge var' erişmek istiyorum boydak bu 'umut var' sözü 'hemen bizlere uygulanacak birlikte öz çıktı' kabilinden algılanmasın. Bu süreçler uzundur boydak elbette ki de kılıç umutluyuz."

Kurnaz, projeye Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Melike Mut Aşkun, Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. Sibel Bozdağ Pehlivan ve kadrosunun de dayanaklık etmek verdiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler