USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Obezitede Batı Karadeniz birinci sırada'

Prof. Dr. M. Emel Alphan, “Fazla kiloluluk payı hem baylarda bununla birlikte hanımlarda yüzdelik 40 dolaylarındadır. Bölgelere mucibince ayrıldığında aşırı kiloluluk payı yüzdelik 37,5 oranıyla Batı Karadeniz Bölgesi birinci sırada, yüzdelik 36,9 oranıyla Orta Anadolu Bölges

'Obezitede Batı Karadeniz birinci sırada'
04-03-2022 17:57

Atlas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan obeziteden korunmanın yolunun sağlıklı, ehliyetli ve istikrarlı beslenmeden geçtiğini söyledi. 4 Mart Dünya Obezite Günü nedeniyle açıklamalarda bulunun Prof. Dr. M. Emel Alphan, beden yağının artışı namına tanımlanan aşırı kiloluluğun kalp-damar hastalıkları, diyabet, uykuluk yağlanması ve hipertansiyon ilkin edinmek neredeyse sert aşırı hastalığın sebebi bulunduğunu tabir etti.

Prof. Dr. Alphan, aşırı kiloluluğun esas sebeplerini açıklarken, “Vücuda besinlerle ihtiyaçtan bir tomar tahsil edilen erke ile vücutta yağ miktarı artar. Fast-food seçimi besinler derece erke içinde ne bulunduğu faziletkâr besinlerle yoğun nemalanmak ve fiziki aktivitenin azlığı aşırı kiloluluğun esas sebeplerindendir” dedi.

“En obez Batı Karadeniz”
2010 senesinde TURDEP-2 çalışmasına göre, Türkiye'de yüzdelik 35,9 bulunan aşırı kiloluluk oranlarının 2019 TBSA emek vermesi sonuçlarına mucibince yüzdelik 31,5 oranına gerilediğini tabir fail Prof. Dr. Alphan, “Fazla kiloluluk payı hem baylarda aynı zamanda hanımlarda yüzdelik 40 dolaylarındadır. Bölgelere göre, ayrıldığında aşırı kiloluluk payı yüzdelik 37,5 oranıyla Batı Karadeniz Bölgesi birinci sırada, yüzdelik 36,9 oranıyla Orta Anadolu Bölgesi ikinci sırada arazi almaktadır. Bu veriler aşırı kiloluluğun artmaya bitmeme ettiğini vurgularken, gerçekte önlenebilir bir maraz bulunduğunu da uyarmak gerekir. Son 20 senedir aşırı kiloluluk çocuklarda da görülebilmektedir olup obez evlatların yüzdelik 30'unun yetişkinlik devrinde de obez olacakları kestirim edilmektedir. Çocukluk çağındaki şişmanlığın çocuklarda tip2 diyabete (yetişkinlerde henüz yoğun olan) illet bulunduğu da hatırlanırsa çocukluk çağından itibaren obeziteden korunmakla ve yetişkinlik devrinde aşırı kiloluluğun illet bulunduğu hastalıklardan sakınmak belkili olacaktır” halinde konuştu.

Prof. Dr. Alphan, obeziteye ilişkin açıklamalarına şöyleki bitmeme etti:

Obezite nedenleri nelerdir?
“Obezite, girintisiz çıkıntısız bir erke dengesizliği problemi namına veya kalıtım bilimi problemi namına görülmemelidir. Obeziyete illet bulunan faktörler incelendiğinde, beyinde kesat ve tokluk merkezlerini başöğretmen transmitterlerden bağırsaklardaki mikrobiyotayı meydana getiren bakterilere kadar, nitelikli ve derneşik bir uykudan, obezojenik çevreye (fast-food seçimi beslenme, fiziki namına akışmaz olma, YANLIŞ tagaddi akımları ve pişirme yöntemleri) kadar, başkaca beyinde mevcut iştahı arama fail endokanbinoid sistemden hava değişikliğinin sefer açmış bulunduğu limonluk gazı salınımına derece sert aşırı nedenin aşırı kiloluluğun oluşumunda can alıcı bulunduğu akıbet senelerde meydana getirilen çalışmalarda ortaya konmuştur. Farklı gözyaşı gruplarında erke ihtiyaçının değişmesine rağmen emektar YANLIŞ tagaddi alışkanlıklarının sürdürülmesi hassaten yaşın artmasıyla beraberce bulaşan sıfır süreğen rahatsızlıkların sebebi namına karşımıza çıkıyor.

Fazla şişman yahut obez olup olunmadığının saptanmasında Beden Kütle İndeksi (BKİ) ismi sunulan bir hesaplama yöntemi kullanılır. BKİ, insanların kilo cinsinden beden ağırlığının, mt. cinsinden mesuliyet karesine bölünmesiyle hesaplanabilir. BKİ kıymeti 25 kg/m2'den yüksekse bir tomar kilolu, 30 kg/m2'den faziletkâr ise obez benimseme edilir. Bel çevresinin hanımlarda 88 santimetre, baylarda 102 santimetrenin üstünde olması metabolik hastalıklara yakalanma riskini arttıracaktır. Türkiye de eş tipi şişmanlık namına benimseme edilen Abdominal aşırı kiloluluğun hassaten hanımlarda (yüzde 54) aşırı faziletkâr bulunduğunu da ifşa etmek gerekir.

Obeziteden dehalet yolları
Sağlıklı, ehliyetli ve istikrarlı tagaddi obeziteden korur. Enerji ve gıda öğesi gereksinimleri değme yaşlarındaki kişilerde farklıdır. Obeziteden sakınmak düşüncesince değme hoşnutluk makul miktarlarda edinmek neredeyse dosdoğru aşındırmak tabağı değme öğünde oluşturulmalıdır. Aşağıdaki Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberinde gösterildiği derece Sağlıklı Yemek Tabağı'nın yarıya yakını göveri ve meyvelerden (günde minimum 5 porsiyon göveri ve kâr tüketilmelidir), çeyreği tahıllardan (tam buğday ekmeği vb. posalı tahılar) ve kalanı da peynir, süt, yoğurt, az besili mazot ve mazot ürünleri ile yumurta, et balık, tavuk ve kurubaklagillerden oluşan bir tagaddi tarzını daima infaz etmek obeziteden koruyacaktır. Yağlar az miktarlarda yiyeceklere lezzet özgülemek düşüncesince kullanılabilir. Tereyağı derece meşbu yağlardan ırak ara özgülemek zeytinyağı ağırlıklı ancak az oranda da öteki hazır para yağlarla yiyecekleri fikirleştirmek gerekir. Şeker ve lezzetli besinlerin banko tüketilmemesi gereklidir. Şekerli kâr suyu ve meşrubatların namına su içilmelidir. Çünkü bu çeşit içecekler vücuttaki yağlanmayı arttıran faziletkâr fruktozlu darı şurubu içerirler.

Sağlık aşındırmak tabağı düşüncesince dü örnek: Köfte, ebebulguru pilavı, alengir salata ve ayran. Kuru fasulye, pilav, alengir salata, katık ile dosdoğru aşındırmak tabağını ikmal etmek belkili olacaktır.

Bireysel namına toplanmış yağ ve şekerlerden erke alımını sınırlamak, meyve, göveri ve baklagil tüketimini yükseltmek ve derneşik fiziki etkinlik gerçekleştirmek obeziteden korunmada esas önerilerdir. Dünya Sağlık Örgütü; dosdoğru olabilmek düşüncesince fiziki aktiviteyi evlatların günde 60 bugün ve yetişkinlerin haftada 150 bugün yapmalarını önermiştir.

Sosyal iletişim araçları ve genel ağ ortamındaki rejimler insana hususi olmadıkları düşüncesince uygulanmaları dosdoğru değildir fazladan bu çeşit rejimlerle zayıflansa caba verildiğinden aşırı henüz bir tomar kilo arka alınır. Obezlerin hekim, fizyoterapist ve diyetisyenlerle ve gerektiğinde ruhiyatçı ve karı yardımı ile sağlıklı, ehliyetli ve istikrarlı bir tagaddi programı uygulamaları aşırı kiloluluğun tedavisinde başarıyı getirecektir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler