USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Nükleer tababet ve radyoloji merkezleri, ekol ve konutlara komşu olamayacak

Sağlık Bakanlığınca piyasaya sürülen yönetmelik kapsamında, açılacak çekirdeksel tababet ve radyoloji merkezleri, okul, kreş, ev ve benzer bölgelere komşu olamayacak.

Nükleer tababet ve radyoloji merkezleri, ekol ve konutlara komşu olamayacak
26-04-2022 21:08
Ankara

"Radyoloji Hizmetleri Yönetmeliği" ile "İyonlaştırıcı Radyasyon ve Radyonüklit Kullanılarak Sunulan Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik", bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

"Radyoloji Hizmetleri Yönetmeliği" ile keyif iş sunumu kapsamında tetkik, kişileştirme ve otama gayeli meri radyoloji hizmetlerinin planlanması, sınıflandırılması ile bu hizmetlerin sunulmuş olduğu keyif kasıntı ve kurumlarının faaliyetleri, standartları ve denetlenmesine bağlı kökler ve esaslar düzenlendi.

Bu kapsamda, radyoloji merkezleri açılmadan önceki Sağlık Bakanlığından ön müsaade katılması durum olacak. Ön müsaade belgesi, alındığı tarihten itibaren birlikte sene zarfında müsaade yahut çalışkanlık müsaade vesikası alınmaması biçiminde bozma edilecek.

Merkez sorumlusu kusursuz zamanlı fariza yapacak

Radyoloji merkezlerinde, hesabına müsaade yahut çalışkanlık müsaade vesikası planlı özek sorumlusu kusursuz zamanlı şekilde fariza yapacak. Kesintisiz keyif hizmeti verilen hususi keyif kuruluşları bünyesindeki radyoloji merkezinde özek sorumlusu şekilde devimsel hekim, apayrı birlikte hususi keyif kuruluşunda çalışamayacak.

Denetimli bölgelerde iyonlaştırıcı ışıma kaynakları ile devimsel personel, ferdî dozimetre çekmek mecburiyetinde olacak. Girişimsel radyoloji ve floroskopik uygulamalarda çalışanlar ferdî dozimetresine ek şekilde el bileği yahut yüzük oyunu oyunu dozimetresi taşıyacak. İyonlaştırıcı ışıma kaynakları ile çalışanlar düşüncesince devimsel düze mütevali iptidai sene toplamında 100 mSv'i geçemeyecek. Etkin düze salname 20 mSv'i, maaş 2 mSv'i aşamayacak.

18 yaşını doldurmamış olanlar, ışıma deposu ile çalışılmış olan işlerde fariza alamayacak. Eğitimleri ışıma kaynaklarının kullanılmasını mucip 16-18 gözyaşı arası yetişmen ve öğrenciler, bu eğitimlerini yalnızca denetimli düzlük haricinde küsurat bölgelerde alabilecek. Mesleki eğitimleri gereği ışıma deposu ile emek vermesi mecburi 16-18 gözyaşı arası yetişmen ve öğrenciler düşüncesince devimsel doz, cezaevi merceği ve tamamı cisim düşüncesince yılda 6 mSv'i geçemeyecek. Yıllık düze sınırları ile ilgilendiren gayrı hususlarda Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) kabilinden meydana getirilen tensikat asal alınacak.

Mevcut radyoloji merkezleri, üniteleri ve gözetimli radyoloji birimleri, yönetmeliğin yürürlüğe girmiş olduğu gün bakımından birlikte sene zarfında bu hükümlerine uzlaşma sağlayarak ruhsatını, çalışkanlık müsaade belgesini yahut müsaade belgesini revize etmek mecburiyetinde olacak.

Nükleer tababet ve radyoloji merkezleri, okul, kreş, ev kabilinden bölgelere yandaki olamayacak

"İyonlaştırıcı Radyasyon ve Radyonüklit Kullanılarak Sunulan Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik" kapsamında da iyonlaştırıcı ışıma ve radyonüklit kullanılarak tetkik, kişileştirme ve otama gayeli meri radyoloji ve çekirdeksel tababet ile ağız, diş ve laklak radyolojisi hizmetlerinin sunulmuş olduğu binaların vasıfları, buralardaki parasız ve çalışanların güvenliğine bağlı kökler ve esaslar ile personele verilecek keyif izni belirlendi.

Buna göre, radyasyondan korunmaya bağlı ışıma uygulamalarının yürütüleceği alanlar, ilgilendiren mevzuata akla yatkın bina kullanma izni gücenmiş binalarda açılacak.

Mesleğini başıboş şekilde yürütme etme yetkisine erbap çekirdeksel tababet uzmanları kabilinden açılacak çekirdeksel tababet merkezleri ve radyoloji uzmanları kabilinden açılacak radyoloji merkezleri okul, kreş, ev ve benzeşim bölgelere yandaki olamayacak.

Radyasyondan korunmaya bağlı ışıma uygulamalarının yürütüleceği sahaların mekansal tasarımı, beceri hususlar ve karışabilme ölçütleri NDK mevzuatı kapsamında düzenlenecek.

Merkezlerin sağlaması müstelzim fiziksel kriterler

Yönetmelikte radyoloji merkezleri, çekirdeksel tababet merkezlerinin ışıma alanları ile ağız, diş ve laklak radyoloji merkezlerinin ışıma sahalarında sağlanması müstelzim fiziksel kriterlere de arazi verildi. Bu kapsamda, ışıma alanlarının girişlerinde ve ışıma sahalarında ışıma ikaz levhaları bulundurulacak.

Radyoloji ve çekirdeksel tababet merkezlerinin ilgilendiren iş sahalarında mânialı kullanımına akla yatkın ayakyolu ve abdesthane bulundurulacak. Merkezlerde engellilerin çıkışını zorlaştırmayacak ve tekerli iskemle geçişini engellemeyecek biçimde aranjman yapılacak.

Radyasyondan korunmaya müteveccih tedbirler

Radyasyondan korunmaya müteveccih tahsil edilen tedbirler, iyonlaştırıcı ışıma deposu ile çalışanlar ve hastaların, radyasyona ve ışın fail maddeye verilen kalma olasılığını yasaklayıcı özellikte olacak. İyonlaştırıcı ışıma deposu ile çalışanların sağlığını korumak, düze aşımına verilen kalmasını karşılamak ve iş güvenliğini getirmek az daha işin durumuna akla yatkın koruyan elbise ve donatı dört başı mamur şekilde bulundurulacak.

Girişimsel radyoloji uygulamalarında fariza düzlük iyonlaştırıcı ışıma deposu ile çalışanların, düze maruziyetini sınırlayacak arttırma radyasyondan koruyan ferdî donanımlar kullanılacak.

Radyasyon sektörünün haricinde parasız bildirme bölümünde yahut ayrı birlikte bölgede hastalara inceleme son raporlarının yahut görüntülerinin verileceği son ödeme kısmı bulundurulacak.

İyonlaştırıcı ışıma deposu ile çalışanlara, işindeki gizil tehlikeler ile emniyetli tasrif teknikleri hususunda yetişek verilecek ve bu eğitimler pırtı dibine alınacak.

İlgili alanlara akla yatkın sıklıkta iklim değişiminin sağlanması amacıyla ilgilendiren mevzuata akla yatkın havalandırma sistemi kurulacak.

İyonlaştırıcı ışıma kaynakları ile çalışanların emek vermek esasları

Sadece iyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, otama yahut araştırmanın yapıldığı bölgeler ile bu iş yahut işlemlerde devimsel personelin haftalık emek vermek süresi 35 zaman olacak. Bu çalışanların, denetimli bölgelerde ferdî koruyan takım ve dozimetre kullanımı mecburi olacak.

İyonlaştırıcı ışıma kaynakları ile çalışacakların, işe başlamadan önceki ve işe başladıktan ahir salname keyif kontrolleri, yönetmelikte belirlenen keyif formu kullanılarak ilgilendiren keyif kasıntı ve kuruluşu kabilinden yaptırılacak.

Radyasyon kaynakları ile çalışacakların emek vermek şekli, 35 saati aşmamak kaydıyla, hizmetin aktiflik ve sürekliliğinin sağlanması bakımından posta yahut keşik şeklinde düzenlenebilecek.

Hamilelik şüphesi olan, gebe yahut emziren iyonlaştırıcı ışıma deposu personelinin emek vermek koşulları, fetüsün yahut emzirilen çocuğun radyasyondan korunmasını sağlayacak biçimde düzenlenecek.

Çalışanların keyif izni

Sadece iyonlaştırıcı ışıma kaynakları ve radyonüklitlerin kullanıldığı denetimli bölgelerde çalışanlara salname izinlerine ekleyerek keyif izni verilecek. Sağlık izni süresi, bu çalışanların birlikte takvim yılı zarfında denetimli bölgelerde çalışarak çalışmış olduğu süreler dikkate alınarak belirlenecek.

Denetimli bölgelerde iyonlaştırıcı ışıma deposu aleti kullanan çalışanların devimsel düze aşımı halinde, keyif kasıntı ve kuruluşu kabilinden keyif izni doğrudan kullandırılacak. Sağlık izni bölünemeyecek, sene geçişlerinde fevk fazladan kullanılamayacak ve gayrı yıla aktarılamayacak.

Denetimli bölgelerde iyonlaştırıcı ışıma deposu ile çalışanlara verilecek keyif izni süresi hesaplanırken doğum, ölüm, dünyaevi ve salname müsaade ile geçirilen süreler, emek vermek süresine müdahale edilmeyecek.

Faal biçimde mevcut radyoloji ve çekirdeksel tababet merkezleri ile ağız, diş ve laklak radyoloji merkezlerinin ışıma alanları, yönetmeliğin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten itibaren 5 sene zarfında yönetmelikteki yasalara mevzun bir vaziyete getirilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler