USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Nobel ödüllü Prof. Dr. Sancar, akıl kanseri çalışmasını AA'ya anlattı

ABD’de canlı Nobel ödüllü Türk bilgi insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, laboratuvar deneylerinde aşırı kalın beğenilen EdU isminde sanlı ortak molekülün, ilkin akıl kanseri tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti.

Nobel ödüllü Prof. Dr. Sancar, akıl kanseri çalışmasını AA'ya anlattı
23-08-2022 23:06
New York

Sancar, AA'ya verdiği hususi röportajda, ABD’nin en hatırlı bilgelik dergilerinden Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri’nde (PNAS) acele piyasaya sürülen makalesindeki buluşuyla ait konuştu.

EdU molekülünün 2008 yılından bu yana moleküler biyolojide en müşterek tomar geçer not kimyevi maddelerden birisi bulunduğunu tamlayan Sancar, “Bana Nobeli kazandıran DNA tamir mekanizmasını halletmek düşüncesince 10 sene çalıştım, sade müşterek bilinçlilik hatırlamak için. Bu emek harcamayı ise hanuman ayında başlattık, küçük ay ayında düzgün olmayan müşterek bilinçlilik bulunduğunu ayırt ettik, bunun hücreyi öldürdüğünü ayırt ettik.” sanarak konuştu.

Sancar, bire müşterek ay müşterek izlence düşüncesince Türkiye’ye gittiğini ve dönüşte 10 yabanlık kadrosu ile deneylere bitmeme ettiklerini kaydederek, “Çünkü farklı dü tecrübe yapmıştık, katı tehlikesiz değildik, döndükten sonradan bu işe bitmeme ettik. Bütün muayeneleri yaptık ve bunun kesinliğini tanıtlama ettik. Ve hücreleri kesinlikle öldürdüğünü gördük.” dedi.

Hücre kültürüne konulmuş bulunan EdU’nun hem alışılagelen hücreleri tıpkı zamanda dokunmabana hücrelerini öldürdüğünü beş altı sene önceki bilgelik insanlarınca bulunduğunu anlatım fail Sancar, fakat bunun sebebini bulamadıkları düşüncesince bu konudaki çalışmalara bitmeme edilmediğini aktardı.

Sancar, EdU’nun nitelikleri ile ait konuşmasına şu şekilde bitmeme etti:

“Bu kimyevi konu EdU’nun gayrı ayrıcalığı de 'blood brain barrier' sanarak bi bilinçlilik var, 'kan bellek seddi' sanarak Türkçeye çevirebiliriz, ilaçların bir aşırı kandan bellek dokusuna geçemiyor. Mesela kanserli hastaların yüzdelik 80’ninin tedavisinde geçer not cisplatin anlı şanlı çare bu bariyerden geçemiyor, o bakımdan bellek kanserleri bununla otama edilemiyor. Bu EdU kolay tek dava yapılmaksızın (beyne) giriyor. Biz de bu dü şeyi müşterek araya koyduk, bu dokunmabana hücresini öldürüyor beyne kolay giriyor. Normal bellek hücreleri DNA sentezi yapmadıkları düşüncesince bu kimyevi maddeyi DNA’larına koymuyorlar zorla dokunmabana hücreleri kesiksiz çoğaldıkları düşüncesince DNA sentezi yapıyor ve EdU’yu DNA’larına alıyorlar. Sonra (hücredeki) ekzisyon tamir onu çıkarıyor, gene koyuyor, gene çıkarıyor, böylecene görme engelli müşterek kısır fasit daire olmakta ve göze ölüyor.”

Buluş, önceki fareler üstünde sonradan fahri hastalarda denenecek

Tam açılımı "5-ethynyl-2-deoxyuridine" bulunan EdU’nun alışılagelen DNA’da mevcut timin bireşimli müşterek türü bulunduğu bilgisini verici Sancar, gayrı moleküllerle aralarındaki farkın baş döndürücü az olduğunu, DNA’nın da bu farkı göremeyerek EdU'yu içerisine aldığını belirtti.

Sancar, buluşla ait gelinen noktadan ahir proses düşüncesince de şunları kaydetti:

“Böyle müşterek bir vaziyete gelince, izleme edilecek yol, önceki farelerde denersiniz, farelerde müspet akıbet alırsanız fahri bireylere geçersiniz. Biz sıçan deneyi karşılayıcı bellek kanseri müşterek müderris ile anlaştık, onunla teşrinisani yahut boşluk ayında baş başa sıçan deneylerine başlayacağız. Eğer farelerdeki bellek tümörünü öldürebilirsek sonradan bireylere geçeceğiz.”

Fare deneylerinin bitmesinin 2 sene alabileceğini tamlayan Sancar, bu incelemelerin bir aşırı kez derinliğine ve fiyatlı bulunduğunu ve bir aşırı devir da akıbet vermeyebileceğine ayraç etti.

Sancar, şu evrede bu buluşun insanoğlu tedavisinde muvaffakiyet oranının yüzdelik 3 kendisine gördüğünü kaydederek, dokunmabana hastalarına da “Mesajım şu, nikbin olun, aktüel imkanlarla en iyisini hazırlamaya çalışın.” sanarak seslendi.

Türkiye’de bu mevzuda değerli tedaviler yapıldığını vurgulayan Sancar, şu şekilde bitmeme etti:

“Bir hastanın babası kızına meydana getirilen müdahalelerin özetini bana gösterdi. Bizim Türk doktorları cerrahi bölgede Avrupa'nın nice ülkesinden, ABD’nin nice eyaletinden baş döndürücü ileride, baş döndürücü değerli ve çağdaş ameliyatlar yapılabiliyor ve değerli neticeler alınabiliyor. Bu bakımdan iyimserliğe bitmeme edin. Fakat bu EdU şu an kullanılacak bulunan safhada değil, inşallah müspet akıbet alırız, Türkiye’mize, halkımıza, insanlığa hayır müşterek bilinçlilik yapmış oluruz.”

“Bu dünyaya gelmişiz, güzel müşterek bilinçlilik bırakıp göçüp gideceğiz”

Aziz Sancar, 75 yaşına karşın hala bu derece azimle çalışmasının sırrına ilişkin soruya da şu cevabı verdi:

“Bu cins sorulara cevabım şu. Biz Türkler gürültü etmeyi baş döndürücü severiz, ego bunu yapmamaya lakırtı verdim ve yapmıyorum. O bakımdan Türk gençlerine genellikle, Türk insanına benim mesajım: Aman kardeşim gürültü etmeyi bırakın, birbirinizi eleştiri etmeyi bırakın, özellikle bu içtimai iletişim araçları çıkalı milletin işi gücü birbirine musallat olmak oldu. Ben içtimai medyayı müşterek boşluk arkadaşların diretmesiyle kullandım, baktım bunun faydadan baş döndürücü ziyanı var, onu da kullanmıyorum. Bu dünyaya gelmişiz, güzel müşterek bilinçlilik bırakıp göçüp gideceğiz, benim düşüncem bu. Bunun üzere müspet müşterek şeyler yapmak, bilirsiniz ego baş döndürücü milliyetçiyim, hepsi bilir, hem Türkiye’ye hem Türk hayatına ve umumi kendisine insanlığa yardım yapınca beni bahtiyar fail o.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler