USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Neredeyse her aile çocuğuna bu teşhisi koyuyor, gerçek ise bambaşka

Aileler cıvıl cıvıl çocuklarına ‘hiperaktif', öğüt dinlemeyen çocuklarına ise ‘Dikkat eksikliği var' deyip geçiyor. Ancak esasta ilgi eksikliği ve hiperaktivite aşırı ayrımlı belirtilerle karşımıza çıkıyor. Dikkat eksikliği ile süregelen gestalt otama edilmezse birta

Neredeyse her aile çocuğuna bu teşhisi koyuyor, gerçek ise bambaşka
24-04-2022 12:46

Ebeveynler başta neşeli evlatları düşüncesince ‘Benim oğlum hiperaktif' tanımlamasında bulunurken, dersi elleme dinlemeyen evlatları düşüncesince ise ‘Dikkat eksikliği var' yorumunda bulunuyor. Dikkat eksikliği ile başlamış bulunan süreci ise uzmanları anlattı. Dikkat eksikliğinin irsî yolla aktarılan, beynin nörogelişimsel bozukluğu bulunduğunu anlatım fail Atlantis hususi Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Okul Öncesi Öğretmeni Zahide Topal, “Çocukların ihtisas durumunu, bilinçsel proses becerilerini, günce dirim deneyimlerini, toplumsal becerileri etkileyen düzgün olmayan ortak fonksiyondur” dedi.

İşte belirtileri

Dikkat eksikliğinin belirtilerini sıralayan Topal, “Günlük dirim deneyimlerinde anlaşılan noktalara etraflıca müddet odaklanamama, sunulan yönelgeleri adına getirememe kabil aileler, ‘Hocam ortak de siz bakın' niteleyerek geliyorlar. Yönelge takip edeni ise bebek kemirmek yiyecek, kaşığı tutması gerekiyor, ‘Hadi kaşığı tut, çorbanı iç' dediğimizde yapamaması” niteleyerek konuştu.

Dikkat eksikliğinin ortak ahir etabı ‘hiperaktivite'

Dikkat eksikliği bulunan ortak çocuğun etraflıca müddet hususi öğrenimden ırak kalması haklı sürecin hiperaktivite adına kendini gösterdiğini anlatım fail Zahide Topal, “Dikkat eksikliğine hiperaktivite eklendiğinde, uyanıklık eksikliğinin belirtileri bitmeme etmekle beraberce yanına hiperaktivitenin nitelikleri de ekleniyor. Kalabalık ortak ortamda bebek esna beklerken enikonu zorlanır. 12 modüler puzzle etkinliğinden aşırı tez sıkılır, kendine ilişik eşyaları aşırı tez kaybeder” ifadelerini kullandı.

Her aile çocuğunu hiperaktif adına tanımlıyor

Dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin ortak çor bulunduğunu kail Topal, “Çocuklarımızın günce yaşamlarındaki enerjik, daim haklı duramayan, oyunlara dahil bulunan haliyle hiperaktivitenin davranışlarını birbirine karıştırmamalıyız. Biz, esasta alışılagelen ortak biçimde düzen oynayan, haberleşme kuran, günce dirim becerilerini adına getiren çocuklarımıza ‘hiperaktif' dediğimizde ona ortak çor adı koymuş oluyoruz. Bu akıllıca ortak gidişat değil” dedi.

Küçük yaşlarda bu tanının koyulamadığını anlatım fail Zahide Topal, “Çocuğun az buçuk henüz gelişimini tamamlamasını bekliyoruz. Ancak şüphelerimiz oluyor. Şüphelerimiz ile beraberce er yaşlarda hususi terbiye kurumlarına başvurursak epey bir elleme ilerlemeler büküm ediyoruz. Dünya genelinde bildirme görmüş olan, DSM 5 kriterlerine gereğince 12 yaşından önemsiz evlatların minimum 6 adet kriteri minimum dü ayrımlı ortamda gösterebiliyor olması gerekiyor. Ev, okul, toplumsal ortamlarda bizim bu davranışları görmemiz gerekiyor. Bu süreçte teknolojik aletlerden ırak tutmamız gerekiyor. Çocuk oyunları bile olsa televizyon, tablet, telefondan ırak tutmamız gerekiyor. Bu en ehemmiyetli kriter. Çocuk beşinci sınıf çağına başladığında adım adım esas belirtiler kendini göstermeye başlıyor. Akademik derslerdeki başarıda düşme buna ortak örnek. Çocuk toplumsal ortak çevrenin ortamında bulunduğu için, dostlarının indinde ayrımlılık hissettiğinde çocuğu aşırı etkiliyor. Bunlara eskiden dahil edilmez ve hususi tahsile yönlendirilmezse, birtakımı kaynaklara göre, bunun ileriki yaşlarda, başta yeni yetmelik çağında, tutum bozukluğu ve henüz da öteye giderse şizofreni kabil belirtilerin olabileceği kaynaklarda mevcut. Kesin ortak dille bunlar gerçekleşir diyemiyoruz, her çocuğumuz farklıdır. Her kişinin gelişimi farklıdır. Bu hali engel olmak düşüncesince er yaşta hususi tahsile yönlendirme, başta teknolojik aletlerden ırak avlamak aşırı fazla önemlidir” halinde konuştu.

Hamza Emin Usta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler