USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Motosiklet ve bisiklet kazalarında koruyan ekipmanlar avlu kurtarıyor

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, "Kazalarda kask kullanımının ahiret yolculuğu oranını kısaca yüzdelik 40, bellek ve murdarilik yaralanmalarını da yüzdelik 75 oranında azalttığını biliyoruz." sanarak konuştu.

Motosiklet ve bisiklet kazalarında koruyan ekipmanlar avlu kurtarıyor
22-08-2022 13:06
Mersin

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, motosiklet ve bisiklet kazalarındaki ahiret yolculuğu oranının öteki araçlara uyarınca 20 kıvrım çok olduğuna dikkati çekerek, sürüş esnasında korucuyu ekipman kullanımının dirimsel ehemmiyet taşımış bulunduğu uyarısında bulundu.

Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine, motosiklet ve bisikletin yararlanma kolaylığı dolayısıyla günce yaşamda sık sık yeğleme edildiğini söyledi.

İnsan vücudunun aut etkenlere hesabına kırılan bulunduğunu tamlayan Yüzbaşıoğlu, "Motosiklet yahut bisiklet kullanan bireyin geçirdiği kazadaki ahiret yolculuğu oranı, öteki taşıt kazalarına uyarınca kestirmece 20 kıvrım şimdi fazla." dedi.

Yüzbaşıoğlu, sürücülerin taşıt trafiğinin koyu bulunduğu alanlarda önlemlerini arttırması gerektiğine ayraç ederek, alınacak değme tedbirin kazalardaki hayat şansına ulama sunduğunu vurguladı.

"Ek tedbirler koruyuculuğu şimdi da arttıracaktır"

Kask ve koruyan giysi kullanımının, kazalardaki yaralanmaları ehemmiyetli seviyede azalttığına dikkati çekici Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, şu şekilde konuştu:

"Acil servislere müracaat meydana getirilen kazalarda, bir çok devir kask ve benzer koruyan kıyafetlerin olmadığını görüyoruz. Genç yaşlarındaki kişide ölümsek bellek ve murdarilik yaralanmaları yaşanıyor. Ne efsus ki bu hastalara bir çok devir yapılacak müşterek obje olmuyor. Kazalarda kask kullanımının ahiret yolculuğu oranını kestirmece yüzdelik 40, bellek ve murdarilik yaralanmalarını da yüzdelik 75 oranında azalttığını biliyoruz.

Bunun hesabına omuriliği koruyacak kıyafetler, eldivenler ve botlar giyilerek alınacak ek tedbirler koruyuculuğu şimdi da arttıracaktır. Profesyonel motosiklet kullanan eşhas giyimleriyle trafikte dobra müşterek dayanıklı teşekkül ediyor. Onları dayanıklı alırsak bu kazalardaki ahiret yolculuğu ve yaralanmalar ağırbaşlı derecede azalacaktır."

Yücel Yüzbaşıoğlu, sürücülerin birlikte yolcuların da koruyan giysi kullanımı icap ettiğini anlatım ederek, "Kazalarda sığırtmaç ihtimal kendisini kurtarabilir fakat arkadaki yolcunun ölümüne yahut sakatlanmasına sebep olabilir. Sürücülerin, arkalarına kasksız namına geçici bindirmemeleri gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Trafik kurallarına uyulmasının kazaları önleyebileceğine yer veren Yüzbaşıoğlu, motosiklet ve bisiklet sürücülerinin "defansif sürüş" tekniğini yeğleme ederek baş döndürücü hızdan kaçınması icap ettiğini dile getirdi.

"Kafa ve temel travması geçirenleri katiyen oturtmaya çalışmayın"

Acil Tıp Uzmanı Yüzbaşıoğlu, kaza sonrası yer güvenliğinin alınmasının ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, "Kaza acilen yer güvenliğine uyanıklık edilmesi gerekiyor zira trafik akışının bitmeme etmiş bulunduğu düşünüldüğünde arkadan doğacak araçlarla şimdi şişman avarız meydana gelebilir. Gerekli tembihat ve semboller koyulduktan sonradan 112 Acil Çağrı Merkezi ile iletişime geçilerek vakayla ilişik bilim verilmeli." sanarak konuştu.

Yaralılara önce müdahaleye de yer veren Yüzbaşıoğlu, şunları kaydetti:

"Motosiklet ve bisiklet kazası geçirmiş bireylere yapılacak müdahalede önce namına bilinçlerinin durumunda olup olmadığının arama edilmesi ve iklim yolu güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Bilinci bağlı kişide kaskın önündeki koruyan devre açılarak dem alması sağlanmalı. Eğer bu eşhas dem alabiliyorsa konumu kıpırdatılmadan esenlik ekipleri gelinceye denli beklememiz gerekiyor. Kişinin dem almadığını belirleme edersek, o devir ağzının süresince müşterek gövde olup olmadığını arama etmemiz gerekiyor. Kafa ve temel travması nâkil insanları katiyen bulundukları yerde oturtmaya çalışmayın. Eğer bireyin bilinci yerindeyse kendisi kalkacaktır fakat kendisi kalkamayan müşterek kişiyi oturtup, müşterek şeyler içirmeye idman meydana gelebilecek tıbbi hasarları arttıracaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler