USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Mevsim geçişinde hangi besinleri tüketmeli? İşte bağışıklığı güçlendiren besinler

Diyetisyen Reyhan Özbey, pandemi tesiri altındaki sezon geçiş sürecinde bağışıklığın güç kazanması düşüncesince hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğine ilişkin öneriler verdi.

Mevsim geçişinde hangi besinleri tüketmeli? İşte bağışıklığı güçlendiren besinler
25-09-2021 08:56

Dyt. Özbey, sezon geçişlerinde meydana mevrut hastalıklara ve güneş tacı virüse gönül rahatlığı hangi önlemlerin katılması gerektiğine müteallik ehemmiyetli tavsiyelerde bulundu. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin, başta bu zamanda yapabilecek en ehemmiyetli adım bulunduğunu tamlayan Özbey, “Besin değerleri yüksek, bağışıklığımızı güçlendirecek gıdalar bezdirmek gerekiyor. Ama öncesinde şurası anımsatmak gerek: Besinler mevsiminde tüketilmeli” dedi.
Sonbahar mevsimine akıllıca besinlerin tüketimine hizmet göstermemiz icap ettiğini kail Diyetisyen Reyhan Özbey, besin gruplarına layıkıyla bazısı önerilerde bulundu: “C vitamini ensesi kalın turunçgiller grubu meyvelerle, potasyum, demir, C vitamini zengini bal kabağı ile muafiyet sistemimizi güçlendirecek besinler ile zengindir. Güçlü antioksidan bulunan bu besinler, güzün çokça tüketmemiz müstelzim besinlerdir. Bal kabağının seçenek kullanımları düşüncesince ‘Bal kabağı çorbası' ve ‘Bal kabaklı kek' tariflerimize bakabilirsiniz.”

‘Yeşil' rengini soframızdan az etmemeliyiz

Yeşil yapraklı sebzelere de uyanıklık çekici Dyt. Özbey, “Sonbahar mevsiminde tüketebileceğimiz yeşil yapraklı besinler diyince evvel akla gelenler; ıspanak, pazı, kişmiri lahana, kıvırcık koyun koyun salatadır. Zengin lif, vitamin ve mineral içerikleriyle muafiyet sistemimiz üzerine baş döndürücü etkililerdir. Bu sebepten ‘yeşil' rengini sofralarımızdan az etmemeliyiz. Sebzeleri etin indinde jale biçiminde salata derece yahut zeytinyağlı göveri yemeği yerine pişirip sofralarımızı zenginleştirip dimdik bir duruma getirebiliriz” biçiminde konuştu.

Sağlık düşüncesince eğer olmazsa imkânsız gıdalardan birinin de balık bulunduğunu tamlayan Özbey, “Vücudumuzda balığın dobra gelmediği bilinçlilik namevcut gibi. Av sezonunun güz mevsiminde başlamasıyla taravetli tüketebildiğimiz balık, ihtiva ettiği faziletli miktarda protein, omega 3 yağ asitleri, D vitamini ve selenyum ile hem bağışıklığımız bununla beraber dimdik bellek fonksiyonları düşüncesince haftada 2-3 kat sofralarımızdan az etmememiz müstelzim besinler ortada toprak almaktadır. Tabi, besin değerlerinden en faziletli miktarda feyizlenmek düşüncesince akıllıcasına pişirme yöntemlerini kullanmamız önemli. Daha içimli olması için, balığın kızartılarak pişirilmesi, sağlığımız açısından zararları da yanı sıra getireceğinden, buharda, haşlama ve fırınlama yöntemiyle balık tüketimine uyanıklık edilmelidir. Yeterli ve stabil beslenmenin ortak koşulu yerine derneşik balık tüketimine herhangi ortak yaşta uyanıklık edilmesi, üç tarafı denizlerle kuşatılmış memleketimizdeki balık çeşitliliğinden faydalanılması gerekmektedir” niteleyerek konuştu.

Avokado en ehemmiyetli gıdalardan biri

Avokadonun yararlarından bahseden Dyt. Reyhan Özbey, “İçerdiği dimdik yağlarla, muafiyet sisteminden his sağlığına, gözlerden kemiklere denli nice organa yararı bulunan avokado, derneşik tüketildiğinde adeta güneş tacı virüs savaşçısı bulunan bağışıklığımız düşüncesince hayır olacak en ehemmiyetli gıdalardan biri. Ülkemizde de Antalya ve etrafında üretimi bulunan avokadonun lezzeti damak tadına uymayanlar düşüncesince ise ‘Avokadolu Sos'u denemelerini öneririz” dedi.

Sirkenin antioksidan durumuna aksan eden Özbey, “Çok emektar senelerden bu yana tüketilen ve sağlığa, başta muafiyet sistemine faydası müdellel bulunan sirke, antiseptik ve antioksidan özelliğe sahiptir. Burada bahsettiğimiz özellikler, arıtılmış edilmemiş, cıncık şişede uzvi imal edilen yavşak düşüncesince geçerlidir. Maalesef, arıtılmış edilmiş, plastik şişede ve aydınlık bulunan sirkeler düşüncesince değil. Sirkeyi salatalarınıza ilaveten hem hâlâ içimli bununla beraber hâlâ dimdik tüketmiş olacaksınız.

Birçok sebzeden ve erik derece meyvelerden evlerimizde yapabildiğimiz turşular, hem muafiyet sistemi üzerine bununla beraber probiyotik hasiyet taşımaları açısından bumbar ortamı düşüncesince faydalıdır. Tabi üzerine ısrarla durduğumuz, ev inşası olmasıdır. Hazır satılan turşular faziletli sodyum klorür içerikleriyle, hipertansiyon ve böbrek hastaları düşüncesince riziko dokuma etmektedir” ifadelerini kullandı.

Ahmet Akbuğa
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler