USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Mevsim geçişinde hangi besinleri tüketmeli

Diyetisyen Reyhan Özbey, pandemi tesiri altındaki zaman geçiş sürecinde bağışıklığın güç kazanması düşüncesince hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğine ilişkin öneriler verdi.

Mevsim geçişinde hangi besinleri tüketmeli
25-09-2021 07:34

Dyt. Özbey, sezon geçişlerinde meydana mevrut hastalıklara ve güneş tacı virüse gönül rahatlığı hangi önlemlerin katılması gerektiğine ilişkin ehemmiyetli tavsiyelerde bulundu. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin, ilkin bu zamanda yapabilecek en ehemmiyetli adım bulunduğunu tamlayan Özbey, “Besin değerleri yüksek, bağışıklığımızı güçlendirecek gıdalar bezdirmek gerekiyor. Ama öncesinde şurası uyarmak gerek: Besinler mevsiminde tüketilmeli” dedi.
Sonbahar mevsimine akla yatkın besinlerin tüketimine ihtimam göstermemiz icap ettiğini kail Diyetisyen Reyhan Özbey, gıda gruplarına layıkıyla kimi önerilerde bulundu: “C vitamini varlıklı turunçgiller grubu meyvelerle, potasyum, demir, C vitamini zengini bal kabağı ile muafiyet sistemimizi güçlendirecek besinler ile zengindir. Güçlü antioksidan bulunan bu besinler, güzün çokça tüketmemiz müstelzim besinlerdir. Bal kabağının seçenek kullanımları düşüncesince ‘Bal kabağı çorbası' ve ‘Bal kabaklı kek' tariflerimize bakabilirsiniz.”

‘Yeşil' rengini soframızdan kalık etmemeliyiz

Yeşil yapraklı sebzelere de ihtimam çekici Dyt. Özbey, “Sonbahar mevsiminde tüketebileceğimiz yeşil yapraklı besinler diyince geçmiş akla gelenler; ıspanak, pazı, karaca lahana, kıvırcık koyun marul salatadır. Zengin lif, vitamin ve mineral içerikleriyle muafiyet sistemimiz üstünde baş döndürücü etkililerdir. Bu nedenden dolayı ‘yeşil' rengini sofralarımızdan kalık etmemeliyiz. Sebzeleri etin indinde jale biçiminde salata kabilinden yahut zeytinyağlı göveri yemeği yerine pişirip sofralarımızı zenginleştirip mıhlı bir vaziyete getirebiliriz” biçiminde konuştu.

Sağlık düşüncesince eğer olmazsa gayrimümkün gıdalardan birinin de balık bulunduğunu tamlayan Özbey, “Vücudumuzda balığın dobra gelmediği obje bulunmayan gibi. Av sezonunun güz mevsiminde başlamasıyla körpe tüketebildiğimiz balık, ihtiva ettiği faziletli miktarda protein, omega 3 yağ asitleri, D vitamini ve selenyum ile hem bağışıklığımız aynı zamanda mıhlı akıl fonksiyonları düşüncesince haftada 2-3 el sofralarımızdan kalık etmememiz müstelzim besinler ortada arazi almaktadır. Tabi, gıda değerlerinden en faziletli miktarda yararlanmak düşüncesince akıllıca pişirme yöntemlerini kullanmamız önemli. Daha içimli olması için, balığın kızartılarak pişirilmesi, sağlığımız açısından zararları da yanı sıra getireceğinden, buharda, haşlama ve fırınlama yöntemiyle balık tüketimine ihtimam edilmelidir. Yeterli ve istikrarlı beslenmenin ortak koşulu yerine derneşik balık tüketimine rastgele yaşta ihtimam edilmesi, üç tarafı denizlerle çevrilmiş yurdumuzdaki balık çeşitliliğinden faydalanılması gerekmektedir” sanarak konuştu.

Avokado en ehemmiyetli gıdalardan biri

Avokadonun yararlarından bahseden Dyt. Reyhan Özbey, “İçerdiği mıhlı yağlarla, muafiyet sisteminden his sağlığına, gözlerden kemiklere derece nice organa yararı bulunan avokado, derneşik tüketildiğinde adeta güneş tacı virüs savaşçısı bulunan bağışıklığımız düşüncesince müfit olacak en ehemmiyetli gıdalardan biri. Ülkemizde de Antalya ve etrafında üretimi bulunan avokadonun lezzeti damak tadına uymayanlar düşüncesince ise ‘Avokadolu Sos'u denemelerini öneririz” dedi.

Sirkenin antioksidan niteliğine aksan fail Özbey, “Çok emektar senelerden bu yana tüketilen ve sağlığa, ilkin muafiyet sistemine faydası müdellel bulunan sirke, antiseptik ve antioksidan özelliğe sahiptir. Burada bahsettiğimiz özellikler, arıtılmış edilmemiş, cıncık şişede örgensel imal edilen yavşak düşüncesince geçerlidir. Maalesef, arıtılmış edilmiş, plastik şişede ve aydın bulunan sirkeler düşüncesince değil. Sirkeyi salatalarınıza ilaveten hem şimdi içimli aynı zamanda şimdi mıhlı tüketmiş olacaksınız.

Birçok sebzeden ve erik kabilinden meyvelerden evlerimizde yapabildiğimiz turşular, hem muafiyet sistemi üstünde aynı zamanda probiyotik hassa taşımaları açısından bumbar ortamı düşüncesince faydalıdır. Tabi üstünde ısrarla durduğumuz, ev inşası olmasıdır. Hazır satılan turşular faziletli sodyum klorür içerikleriyle, hipertansiyon ve böbrek hastaları düşüncesince riziko teşekkül etmektedir” ifadelerini kullandı.

Ahmet Akbuğa
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler