USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Metabolik cerrahiyle şeker hastalığından kurtuldular

Yıllar evvela şeker hastalığı rahatsızlığına yakalanan ve bugüne derece insülin iğnesi gitmek durumunda artan hastalar, metabolik cerrahi operasyonuyla sağlığına kavuştu. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Ökmen: “Hastalarımız baş döndürücü memnun, kullandıkları insüli

Metabolik cerrahiyle şeker hastalığından kurtuldular
21-03-2022 11:16

Şeker kıymeti aşkın faziletkâr sayılara vasıl 49 yaşındaki Metin Ceylan ve 43 yaşındaki Leman Kılıç, bu süreçte senelerce insülin iğneleri kullandı. Bir taraftan da hastalıklarıyla savaşım düşüncesince arayış içinde bulunan Ceylan ve Kılıç, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Burada metabolik cerrahisi ameliyatı olabileceklerini öğrenen Ceylan ve Kılıç'ın ameliyatları düşüncesince hazırlıklara başlandı. Hastanenin Başhekim Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Ökmen çeşidinden meydana getirilen hastanede evvel olma niteliği haiz operasyonlarla Ceylan ve Kılıç sağlığına kavuştu. Op. Dr. Ökmen ise operasyonlar ve süreçlere bağlı bilgelik verdi.

“Şeker hastalığı düşüncesince evvel kat hakeza yanında cerrahi uyguladık"

Hastanede meydana gelen kalburüstü operasyonlara bağlı mütekellim İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hasan Ökmen: “Uzun senelerdir çok kiloluluk cerrahisi yapıyoruz. Aslında kılıç tıbbi şekilde çok kiloluluk ve metabolik cerrahi şekilde isimlendiriyoruz. Bunun metabolik cerrahi bölümüne başladık, akıbet 2 aydır dü hastamıza ağır şeker dolayısıyla el dilinde şeker denilen, hastalığın ameliyatını yaptık. Güzel yanında halde problemsiz taburcu ettik. Hastalarımızın insülin kullanımı, tevettür hastalığı vardı sonlandırdık. Bu dü hastamızda ağır şeker mevcuttu, buradaki rüçhan hedefimiz bu hastaları şeker hastalığından kurtarmaktı. O nedenden hastanemizde evvel diyoruz. Daha ilkin aşkın obezite, by pass cerrahisi yapıldı. Ama ilkin şeker düşüncesince evvel kat hakeza yanında cerrahi uyguladık. Ciddi kalburüstü bulunduğunu gördük ve önümüzde muntazır hastalarımız var, onlara da uygulamaya bitmeme edeceğiz. Sadece şeker değil hiper tansiyon, kolesterin yüksekliği, hab apnesi sendromu, hastanın biri söz gelimi akşam aygıt kullanılmadan uyuyamıyor bu çeşit ağır lehtar hastalığı bulunan kişilerdi. Buradaki hedefimiz bu hastaları zayıflatmaktan çok bu ek rahatsızlıklarından yetirmek ve onda da kalburüstü olduğumuzu düşünüyoruz” niteleyerek konuştu.

“1,5 aydır tek insülin kullanmıyor"

Operasyon sonrası hastaların durumlarına bağlı bilgelik verici Op. Dr. Ökmen şu halde konuştu: “Şu an dü hastamız da aşkın memnun, kullandıkları insülini bıraktılar, akşam elan şen uyuyorlar, günce ömür kaliteleri arttı. İlk hastamız da cerrahi müdahale sonrası 1,5 ay oldu, 1,5 aydır tek insülin kullanmıyor. Oral anti diyabetik de alıyordu, onu da insülini de tevettür ilaçlarını da kestik. 1,5 aydır şekeri ve tansiyonu aşkın derneşik yanında şekilde. Tüp göden ameliyatı 1 zaman denli devam ediyor ancak bu hastalarımıza uyguladığımız ameliyatlar kısaca 3 zaman sürüyor. Bu ameliyatlar dışarıda hususi sektörde aşkın yanında tomar yapılmaktadır ve ağır paralara yapılıyor. Halkımızın ihtimal o parayı ifa hali yok. Biz burada bunu parasız yapıyoruz”

Obezitede ağır miktarda yanında artım var”

Son yıllarda filhakika artmakta bulunan çok kiloluluğun pandemiyle beraberce elan faziletkâr oranlara ulaştığını özetleyen Op. Dr. Ökmen “Son dü yılda pandeminin de eklenmesiyle yurttaşlar hariç çıkamadı, ihtimal aklık beslenemediler, obezitede ağır miktarda yanında artım var. Bize müracaatlar beye arttı. Çağımızın pandemisi çok kiloluluk diyebiliriz. Bunu ciddiye almalıyız pandemi deyince, güneş tacı diyince insanlarımız korkuyor. Ama çok kiloluluk de bence onun denli ağır yanında riziko faktörü. Bu akıbet senelerde Z kuşağı dediğimiz kısım, ayrıca ahir evlat yanında nevi evde çocukluğunu geçiriyor. Çok ıvır zıvır yaşlara indi, 13-14 yaşlarında çok kiloluluk dolayısıyla cerrahi müdahale bulunan şahıslar var. Biraz egzersizi hareketi arttırmamız gerekiyor, bizim de gözümüzde sigaradan elan kazalı yanında vaziyette ve insanoğlu bunun bilincinde değil. Çünkü obeziteyi yanında illet şekilde görmüyorlar. Merdivenaltı, aşkın tecrübesi sıfır merkezlerde cerrahi müdahale olabiliyorlar. Vücut yığın indeksi uygunsuz kişiyi kılıç burada cerrahi müdahale edemiyoruz, etmemiz de akıllıcasına değil. Kesinlikle yanlış, ağır teessürat doğuracağına inanıyoruz. Öncelikle cerrahi müdahale olacakları merkezlerin tecrübelerine behemehâl ilgi etsinler. Kaç senedir bu işi yapıyorlar, birçok vakalık yanında serileri var. Ameliyatlar Sağlık Bakanlığı kriterlerine akıllıca mu yapılıyor, ameliyatlar bu kriterlere akıllıca değilse banko cerrahi müdahale olmasınlar” halinde konuştu.

“Ben kurtuldum, eksiksiz hastaların kurtulmasını istiyorum”

Ameliyat sonrası ömür kalitesinin iri miktarda arttığını özetleyen 43 yaşındaki Leman Kılıç “Şekerim faziletkâr bulunduğu düşüncesince müracaatta bulundum, 31 Aralık'ta ameliyatımı oldum. Kilo vermem, yürümem, değme obje şen oldu. İnsülin kullanmıyorum. Sabah yedide, akşam ezanı beşte, akşam yatarken insülin kullanıyordum. Bunları kullandıktan sonraları ayriyeten 3 parça elan şeker hapım vardı. İki parça de tevettür hapı kullanıyordum. Ameliyattan sonraları bunların hepsinden kurtuldum. Bütün hastalara başvuru ediyorum, hakeza yanında obje varken olsunlar. Ben kurtuldum eksiksiz hastaların kurtulmasını istiyorum” halinde konuştu.

“Günde 5 kat insülin 3 parça komprime kullanıyordum”

Şeker hastalığının zorluğunu dile getiren ve operasyonun namına ehemmiyetli yarar sağladığını anlatım fail 49 yaşındaki Metin Ceylan “Ben de şeker beye yanında yüksekti günde 5 kat insülin 3 parça komprime kullanıyordum. Bunun yanı esna kolesterin ilacım vardı, tevettür ilacı kullanıyordum. Bunun dışında hab apnesi ve KOAH hastalığım vardı. Bugüne denli 550-600'den aşağılık inmeyen şeker yanında haftadan bu yana 120-150 arası seviyelerde tek deva kullanmıyorum. Ameliyat sonrası acemi doğma derece yanında avlu başladı. Çünkü günde 8-10 kat yanında insanoğlu kendini deliyor. Kendi vücudunuza aşkın cehennem azabı veriyorsunuz şeker da hakeza yanında obje zaten. Tavsiye ediyorum ilkokul çağ bile durmasınlar. Bunu çekici bilir” ifadelerini kullandı.

Hasibe Karadağ - Harun Özcüler
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler