USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Meslekte 50 yılı geride bırakan hekime 'bilim ve hizmet' ödülü

Hekimlikte 50 yılı geride bırakan, sinir bilimi dalında ehemmiyetli çalışmalara imza atan dü tababet fakültesinin kurulmasına önderlik fail emektar eş rektörlerden Prof. Dr. Komsuoğlu, Türk Nöroloji Derneğince "nörolojide bilgi ve hizmet" ödülüne müstahak görüldü.

Meslekte 50 yılı geride bırakan hekime 'bilim ve hizmet' ödülü
30-11-2021 11:26
Ankara

Öğrencilik hayatında üniversiteye derece Ankara'da bitmeme fail Ankara Kız Lisesi'ni bitirdikten sonradan Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesinde Tıp Fakültesinden yetkilendirilmiş bulunan Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, sinir bilimi eksperlik eğitimini Ankara ve Hacettepe Üniversitelerinde tamamladı.

Uzun devre İngiltere'de Aston ve Birmingham Üniversitelerinde hem bilimsel nitelikli hem klinik çalışmalara dahil bulunan Komsuoğlu, dünyanın önde mevrut nörologlarının asistanlığını yürüttü, ilmî emekleri ile arsıulusal bölgede ahenk getiren yayınlar yaptı.

Avrupa Üniversiteler Birliğinin 19 üyeli araştırı ve inovasyon komitesine Türkiye'den seçilen yegâne talim üyesi bulunan Komsuoğlu, Oxford Üniversitesince piyasaya sürülen "Bilim Kadınları-Düşünceler, Zorluklar ve Sınırları Aşmak" kitabına giren üç Türk bilgi hanımından birisi oldu.

Doçent unvanını almasının peşi sıra memleketi Trabzon'a dönen Komsuoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinin kuruluşunda fariza aldı, bu kentte 14 sene otacı kendisine çalıştı. Daha sonradan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinin kuruluşunda çalıştı, rahmetli benzeri Prof. Dr. Baki Komsuoğlu'nun selefi kendisine devraldığı rolü ile Türkiye'nin evvel avrat rektörleri arasına girdi.

Kocaeli Üniversitesinin 1999 Marmara depreminde yıkılmasının peşi sıra aylarca evlatları ve rektör Baki Komsuoğlu ile çadırda çadırda artan Sezer Komsuoğlu, bu süreçte hem tabiplik yapmış oldu bununla birlikte üniversitenin baştan inşasında fariza aldı.

Komsuoğlu, halen Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) başmüşavirlik ile akademide avrat çalışmalarının öncülüğünü yapıyor.

"Hekimliğin ortak amme hizmeti bulunduğu anlayışı ile canlı nörologların yetişmesine ulama verdim"

Nöroloji alanındaki tabiplik mesleğine, akademideki yukarı idarecilik sürecine ve Yükseköğretim Kurulunda fariza meydana getirdiği akademide avrat çalışmalarına bağlı Komsuoğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Trabzon'da tabiplik meydana getirdiği dönemde, Türkiye'de baş döndürücü az nörolog bulunduğunu, Artvin'den Samsun'a derece sağlam baş döndürücü ilden mevrut hastalara bakım verdiğini özetleyen Komsuoğlu, "O senelerde Karadeniz'de 14 sene keyif hizmeti verdim. Hekimliğin ortak amme hizmeti bulunduğu anlayışı ile cereyan ederek onlarca canlı nöroloğun yetişmesine ulama sunmaya çalıştım." dedi.

Daha sonradan Kocaeli Tıp Fakültesinin kuruluşu esnasındaki çalışmalarına yer veren Komsuoğlu, o yılları şu laflarla anlattı:

"Bu üniversitede 20 sene fariza yaptım. Burada hem iyi hem dokunaklı dönemler yaşadık. Nasıl derseniz... Eşim Baki Komsuoğlu 8 sene rektörlük yaptı, peşi sıra ego bire ortak rolü 8 sene yürüttüm. Rektörlük benim inisiyatifimle olmadı. O senelerde 1999 depremi yaşanmış ve darülfünun yalnızca yıkılmıştı. Ben arsıulusal fonlar kanalıyla bulduğum projeleri Kocaeli Üniversitesine getirmeye çalışmıştım ve talim üyesi dostlarım o sürecin bitmeme etmesini istediklerinden beni seçtiler ve eşimin peşi sıra rolü ego devraldım. Depremin peşi sıra çadırlarda kalmış şekilde görevimi mucibince adına getirmeye çalıştım. Eşimi de Kocaeli'nde kaybettiğimden dokunaklı yıllardı bire ortak zamanda."

Rektörlük görevinin peşi sıra akademide her daim "kadın rektör" imajı ile anıldığını dile getiren Komsuoğlu, "Keşke nüsha baş döndürücü olsa da avrat rektör, avrat vali, avrat saylav demesek, tercihimiz o." niteleyerek konuştu.

Komsuoğlu, Yükseköğretim Kurulunda hem başbuğ danışmanlığı bununla birlikte akademideki avrat çalışmalarını eş güdümlü etmeye çalıştığını aktarırken, "Bu süreçte avrat emekleri dalında hem geliştim bununla birlikte kendimi geliştirdim." dedi.

Avrupa Üniversiteler Birliğinin 19 üyeli araştırı ve inovasyon komitesine Türkiye'den seçilen yegâne talim üyesi olmasının gururunu canlı Komsuoğlu, "Bu görevle Brüksel'de Avrupalı meslektaşlarımla idman bununla birlikte oradaki projeleri Türk akademisine transfer fırsatı buldum. Bu görevim bitmeme ediyor. Bu da bilimsel nitelikli hayatımın ehemmiyetli parçalarından biridir." değerlendirmesinde bulundu.

"Kızlarımızın yükseköğretimde ve iş dünyasında varlığı düşüncesince elimizden ne geliyorsa hazırlamaya mücahede ediyoruz"

Yükseköğretimde 8,5 milyon öğrencinin az şimdi yarısının kızlardan oluştuğuna dikkati çekici Komsuoğlu, "Kadın akademisyenlerimizin sayısı Avrupa Birliği averajlarından şimdi yüksek. Avrupa Birliğinde müderris payı yüzdelik 28'lerdeyken bizde bu nicelik yüzdelik 32'lere ulaştı. STEM çalışmalarında da Avrupa'nın önündeyiz. Bu oranları hüsran etmememiz gerekiyor. Akademideki bayanların potansiyeli, çelimli Türkiye düşüncesince baş döndürücü önemli. Kızlarımızın yükseköğretimde ve iş dünyasında varlığı düşüncesince elimizden ne geliyorsa hazırlamaya mücahede ediyoruz." biçiminde konuştu.

"Ülkemiz keyif dair baş döndürücü güçlü"

Kovid-19 döneminin sayısal dünyanın hepsi düşüncesince lüzumlu bulunduğunu gösterdiğini aktaran Komsuoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Bu süreçte, kıtalar ortada bilginin sınırları kalktı. Aşılarda bunu gördük. Bizim yurt kendisine hastalanmış bakımı dair ne derece çelimli olduğumuzu da gösterdi bu süreç. Türkiye, evvel günden itibaren on paralık telaşa kapılmadan dehşet biçimde müstevli dönemini yönetti. Ülkemiz keyif dair baş döndürücü güçlü."

Hekimlik mesleğinin ortak dirim boyu bitmeme ettiğinin altını çizen Komsuoğlu, "Bu meslekten kurtulmak niteleyerek ortak bilinçlilik bahis konusu değil. Bizim kabil ülkeler, baş döndürücü emek harcaması müstelzim ülkelerdir, mutedil ölçüde emek vermek ile ortak yere varamayız. Herkes baş döndürücü çalışmalı, hepsi bu yurt düşüncesince üretmeli, 'bu sebeple olmuyor, şu sebeple olmuyor' niteleyerek ortak bozukluk olamaz, hoppadak zamanınızı ortak tomar vereceksiniz. Her canlı minimum dü anahtar bilecek." dedi.

Prof. Dr. Komsuoğlu, otacı adaylarına yönelik, "Hekimlik ehemmiyetli ve sorun edilmesi müstelzim insancıl mesleklerden biri. Ne derece erdemli teknolojiyi kullansanız da hastanın gözlerine bakmadan onun sizden beklentisini ezbere tabiplik yapılmaz. Dijitalleşmeye beli lakin insanca değerleri hissedeceksiniz. Yoksa bu mesleği yapamazsınız." ifadelerini kullandı.

Türk Nöroloji Derneğinin "nörolojide bilgi ve hizmet" ödülünü, Antalya'da planlı törende düzlük Komsuoğlu, "Ödülü dü bilgi hanımı aldık. Büyük alım çalım duyuyorum. 50 salname sinir bilimi tababet biliminde aldığım en ehemmiyetli ödüllerden biri." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler