USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Mesafenin korunamadığı bariz bölgelerde da maske takılması önerisi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, mesafenin korunamadığı bariz bölgelerde maske kullanımının, topluluğun sağlığı açısından yarayışlı bulunduğunu belirtti.

Mesafenin korunamadığı bariz bölgelerde da maske takılması önerisi
04-03-2022 11:23
İstanbul

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı ve İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Serap Şimşek Yavuz, Kovid-19 ile ilgilendiren acemi kararları AA muhabirine değerlendirdi.

Salgının bitmeme ettiğini hatırlatan Yavuz, ülkelerin, alacakları önlemleri belirlerken günce olay ve ahiret yolculuğu sayılarını, imtihan pozitiflik ve hastanedeki yatış paylarını dikkate aldığını anlattı.

Prof. Dr. Yavuz, sonuç aylarda devletlerin toplumdaki bunalmayı da cezaevi uğrunda bulundurarak tedbirleri gevşetme zımnında girdiklerini anlatım ederek, "Bilim dünyası olarak, ilmî gerçekleri değerlendirdiğimiz devir bunun düşüncesince er bulunduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Yeni düzenlemelerin peşi sıra da gizli bölgelerde maskelerin çıkartılamayacağını hatırlatan Yavuz, şöyleki konuştu:

"Özellikle mesafeyi koruyamadığımız okul, otobüs, dolgun nakil kadar bölgelerde (maske takmamak) beklenir değil. Buralar aşırı kalabalık. Burada havalandırmanın dobra olma olasılığı doğrusu yok. Bir kere, aralık korunamıyor. Aynı sürede KLİMİK Derneğinin Başkanıyım. Yaklaşık 3 bin enfeksiyon rahatsızlığı ve klinik uzmanını da temessül ediyorum. Dernek adına görüşümüz de bu şekilde. Yani pandeminin bitmeme ettiğini düşünüyoruz ve gizli bölgelerde maske kullanımına bitmeme etmeliyiz. Çünkü enfeksiyonun yayılımı, ölümler bitmeme ediyor. Açık bölgelerde da aralık korunamıyorsa -futbol maçları buna kalıp verilebilir- kişilerin maske kullanmasının, öz ve maşer sağlığı açısından müfit bulunduğunu söylüyoruz."

Omicron varyantında dobra senaryo, biçimsiz senaryo

Kararlar alınırken Omicron varyantında olay sayısının azalacağı, güzün da geniş değişerek bundan hakeza hâlâ bir tomar insanı etkilemeyeceği varsayımıyla akım edildiğini korumak için çaba sarfeden Yavuz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu bir hipotezdir. Bu virüs en esasen buyana bizlere aşırı sürprizler yaptı. Değişme kapasitesinin bulunduğunu biliyoruz. Bu dobra senaryonun yanı sıra biçimsiz senaryolar da var; 'Daha virülans bir virüs ortaya çıkabilir. Bağışıklıktan kaçabilir.' diye. Şu an aşılar aldığı kadar düze yapmış olursanız Omicron'dan da koruyor. Ama aşıdan ağız ağıza kaçan bir değişke olabilir. Bilim çevreleri bu biçimsiz senaryoları da behemehâl değerlendirmek, bunların üstünden akım etmemiz, aşırı girintisiz çıkıntısız önlemleri de bitmeme ettirmemiz icap ettiğini düşünüyor. Dünyada devletleri yönetenler de o müspet senaryodan görmek istiyorlar."

"Ek düze aşısını yaptırmayanlar düşüncesince tehlikeli"

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'deki Kovid-19 vakalarının yüzdelik 98'inden fazlasının Omicron varyantı bulunduğunu vurguladı.

Son devirde yaşamını kaybedenlerin az hâlâ tamamının Omicron kaynaklı bulunduğunu anlatım fail Yavuz, "Omicron varyantı eskisine layıkıyla hâlâ az kazalı olsa caba gene de enikonu kazalı bir hastalık. Gripten hâlâ kazalı bir hastalık. 200 ferdin ölmesi hakkıyla aşırı faziletli bir rakam. 'Omicron hafifledi, kafamıza takmayalım.' hakeza bir gidiş yok. Özellikle ek düze aşısını yaptırmamış ve riskli bulunan şahıslar düşüncesince aşırı tehlikeli." uyarısında bulundu.

Yavuz, İstanbul'da Omicron maça yaptıktan sonraları olay sayılarının düşüşe geçtiğini, sonuç 2 haftadır bu düşüşün sürdüğünü ve hastaneye ayaktan başvurularda açık bir eksilme bulunduğunu anlattı.

Serap Şimşek Yavuz, imtihan pozitiflik oranının da yüzdelik 15'ler yöresinde seyrettiğini aktardı.

- "Hastanede otama görenlerin iri kısmı, kalık aşılı yaşlılar"

Prof. Dr. Yavuz, hastanede yatarak otama gören, başta de hali ağırbaşlı bulunan hastaların birçoğunun kalık aşılı yaşlılar olduğuna dikkati çekerek, şöyleki bitmeme etti:

"Yaşlılara başta mRNA aşılarını başvuru ediyoruz. Çünkü bağışıklıkları cılız bulunduğu düşüncesince aldığı kadar karşılık oluşturamıyorlar. Ölenler şu anda kalık aşılı ve nemli insanoğlu ile bağışıklığı baskılanmış kişiler. Bağışıklığı baskılanmışlara da başta mRNA aşılarını öneriyoruz. Çünkü bağışıklığı cılız bulunduğu düşüncesince inaktif aşılarla bir tomar karşılık elde edilemiyor. İhmal etmesinler ve korkmasınlar aşılardan. Gerçekten koruyor, aşırı can alıcı ve istenmeyen tesirleri aşırı sınırlı."

Çocukların Kovid-19'a dirlik aşılanması mevzusuna da yer veren Yavuz, Avrupa ve ABD'de 5 yaşından iri çocuklarda aşılamanın başladığını hatırlattı.

Türkiye'de şu an 12 gözyaşı ve hesabına aşılama uygulandığını hatırlatan Yavuz, hâlâ ast gözyaşı gruplarında da aşılanmanın başlaması tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, velilerden, hem kendilerinin hastalanmış olmaması bununla birlikte riziko gruplarına virüsün taşınmaması düşüncesince hastalanmış çocuklarını okula göndermemelerini istedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler