USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Merdiven altı' çikolata, şekerleme ile tatlı ürünleri hastalıklara çağrılık çıkarıyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Binici, "Çikolata ve tatlı alışverişi yapacakların aliteli olmayan mahsulat yerine, metin inanılır ürünleri tüketmesini haber mektubu ediyoruz." dedi.

'Merdiven altı' çikolata, şekerleme ile tatlı ürünleri hastalıklara çağrılık çıkarıyor
08-07-2022 20:05
Erzurum

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğan Nasır Binici, "merdiven altı" adına vasıflandırılan Türk Gıda Kodeksi'ne ekşi ölçün dışı gayrisıhhi imal edilen çikolata, şekerleme ile tatlı türlerinin hastalıklara çağrılık çıkardığını belirterek süreğen rahatsızlığı olanlar ile Kurban Bayramı düşüncesince alım satım yapacakları uyardı.

Dahiliye Uzmanları Derneği Başkan Vekili ve Erzurum kent Hastanesinde İç Hastalıkları Klinik Şefi de bulunan Binici, toptan müstevli sonrası peçe ve mesafesiz önce Kurban Bayramı'nda, insanoğlu arası yazışma ve ziyaretlerin sıklaştığı, ikramlarının arttığı dönemde, akla yatkın tutarları dolayısıyla "merdiven altı" imal edilen çikolata, şeker rahatsızlığı ve öteki tatlıların yeğleme edilmesinin sağlığı aksi etkileyip kazalı neticelere faktör olabileceğini söyledi.

Diyabet, hipertansiyon, kolesterin yüksekliği, böbrek ve his yetersizliği, damla rahatsızlığı hastalığı kabil süreğen rahatsızlığı olanların sağlığı düşüncesince merdiven altı ürünlerden ırak durulmasını talip Binici, "Bayram düşüncesince şeker, çikolata ve tatlı alışverişi yapacakların aliteli sıfır mahsulat adına Türk Gıda Kodeksi ve standartlarına uygun, metin inanılır ürünleri tüketmesini salık ediyoruz." dedi.

Binici, ilkin bayramlarda çikolata, şeker rahatsızlığı ve şerbetli tatlı istihsal ve tüketiminde ehemmiyetli artma olduğuna ayraç etti.

"İshal, işkembe bulantısı şikayeti ile besin zehirlenmeleri görülüyor"

Merdiven altı üretimlerde ölçün dışı kaba madde, istihsal ve bu mamüllerin saklanma, depolanma ile lojistiğindeki ölçün dışı koşullara dikkati çekici Binici şöyleki bitmeme etti:

"Son istimal zamanı geçmiş, akla yatkın sıfır şartlarda üretilen, bireşimli tatlandırıcı, trans yağ, renklendirici, yardım maddesi geçer ambalajları dejenere yahut ambalajı sıfır çikolata ve şekerlerden ırak durmalıyız. Bu çeşit gayrisıhhi mamüllerin yapılarında kimyevi tebeddülat meydana gelmekte, vücutta toksin tesiri oluşturarak ishal, işkembe bulantısı gaseyan şikayeti ile seyreden besin zehirlenmeleri yapabilmektedir. Merdiven altı ürünlerde kaba bap adına çükündür şekeri adına bireşimli tatlandırıcıların kullanılması, bunların merdiven altında pürsıhhat koşullardan ırak üretilip ölçün dışı ambalajlanarak satılması, nice problemi birlikte getirip hastalığa çağrılık çıkarıyor."

Diyabetli hastaların bayramda şerbetli yerine, sağılan tatlı grubunu ve mevsimine uyarınca meyveler tüketmesini öneren Binici, bu yazar pestil gruplarında merdiven altı mamüllerin aşırı bir tomar tüketimine ilişkin diyabetik acele başvuruların arttığına ayraç etti.

"Bayramda etin, şekerin ve tuzun tadını kaçırmayın"

Binici, hipertansiyon ve his yetersizliği olanlara da tuzlu et tüketiminden ırak durmalarını, böbrek yetmezliği olanların ise al et ve sodyum klorür tüketimine aşırı uyanıklık etmesini önerdi.

Kronik rahatsızlığı olanların bayramda rejimlerine şimdi aşırı ehemmiyet vermesini talip Binici şunları kaydetti:

"Bayram sürecinde süreğen rahatsızlığı olanlar, bulunan rejimlerine uymayınca hem acile aynı zamanda şetaret devrisi polikliniklere hipertansiyon kriziyle, dem şekeri regülasyonunda bozulmalar ayrıca diyabetik komalarla müracaat sayısında artma görülüyor. Bayram geldi sanarak etin, şekerin ve tuzun tadını kaçırmayın, sonucunda tüketin. Özellikle şeker rahatsızlığı hastalığı sıklığının yüzdelik 14,7'ler, hipertansiyonun yüzdelik 33 oranlarda bulunduğu vatanımızda bu zamanda hipertansiyon, diyabet, his haslet hastalığı, his yetersizliği, Kronik böbrek rahatsızlığı olup prediyaliz etabında bulunan yahut diyalize giren hastalar su, sodyum klorür ve al et tüketimine aşırı uyanıklık etmeli. Tüm vatandaşlarımızı merdiven altı ürünlere huzur uyarıyoruz"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler