USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Maymun Çiçeği nedir? Maymun Çiceği belirtileri neler!

Doç. Dr. Nafiz Koçak, Maymun çiçeği virüsünün bulaşan müşterek illet olduğunu, teneffüs yolu ile değil yaklaşan dek ile bulaştığının altını çizerek, “Maymun çiçeği virüsü bir çok kez geniş müşterek illet yapar ve bir çok parasız otama olmadan biraz hafta içre iyi

Maymun Çiçeği nedir? Maymun Çiceği belirtileri neler!
30-06-2022 13:05
Medicana Çamlıca Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak, vatanımızda tanıdık geçmiş taklitçi çiçeği olayının peşi sıra virüs üzerine bilim verdi. Maymun Çiçeğinin bulaşan ortak dert olduğunu, teneffüs yolu ile değil DOĞRU değinme ile bulaştığının altını çizen Doç. Dr. Nafiz Koçak, “Maymun çiçeği virüsü bir çok kat ferah ortak dert yapar ve bir çok pestil otama olmadan biraz hafta süresince iyileşir. Virüsün Kongo türünün yüzdelik 10'a denli ahiret yolculuğu riski bulunurken, Birleşik Krallık salgınında doğrulanan Batı Afrika türünün ahiret yolculuğu payı kısaca yüzdelik 1'dir. Son salgında hâlâ ahiret yolculuğu bildirilmemiştir” dedi.

Maymun Çiçeği hastalığının insanoğlu da müdahale iktisap etmek az daha bazısı hayvanlarda tanıdık bulaşan ortak dert bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. Nafiz Koçak, “Maymun çiçeğinin geçmiş belirtileri ateş, başlangıç ağrısı, uzunluğunda şişlikler, endam ağrısı, adale ağrısı ve halsizliktir. Daha ağırbaşlı vakalarda, bir çok kat yüzdelik ve genital alanda su çiçeği ve çiçek hastalığında görülenlere eğik ortak çer çöp gelişebilir. Maymun çiçeği ile enfekte olanlarda bir çok kat enfeksiyondan 4 ila 20 güneş sonraları belirtiler görülmeye başlar” ifadelerini kullandı.

Maymun Çiçeği nedir?

Maymun çiçeğinin geçmiş kere Orta ve Batı Afrika'nın tropikal rahmet ormanlarında ortaya çıkan ve devir hin öbür yerlere sıçrayan viral ortak zoonotik dert bulunduğunu anlatım fail Doç. Dr. Nafiz Koçak, “Nadir ortak dert bulunan taklitçi çiçeği rahatsızlığı CDC'ye gereğince geçmiş kat 1958'de Danimarka'da laboratuvarda çalışılmış bulunan maymunlarda çiçek gibisi ortak dert salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bundan dolayı 'maymun çiçeği' ismi verilmiştir. Virüsün insandaki geçmiş olayı 1970 senesinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde belirleme edilmiştir. Ancak, Son senelerde Batı yahut Orta Afrika ile birlikteliği sıfır bireylerin enfekte reşit olması ayrımlı ortak yayılımın bulunduğunu göstermektedir. Maymun Çiçeği, şişman teneffüs damlacıkları ve "uzun süreli" DOĞRU değinme kanalıyla yayılır" sanarak konuştu.

Doç. Dr. Nafiz Koçak, virüsün belirtilerini ise şöyleki açıkladı: “Maymun Çiçeği virüsü insandan kişiye ortak insandan diğerine lezyonlar, cisim sıvıları, teneffüs damlacıkları ve döşek örtüsü az daha kontamine materyallerle değinme yoluyla; ten sıyrıkları, teneffüs yolu, göz, koku alma organı yahut dudak kanalıyla bulaşabilir. Cinsel alışveriş esnasında aracısız değinme kanalıyla da bulaşabilir. Virüs başkaca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar az daha zooloji kanalıyla da yayılabilir. Anneden fetüse etene kanalıyla da bulaşabilir. Kuluçka süresi (enfeksiyondan semptomların başlangıcına denli bulunan aralık) bir çok kat 6 ila 13 güneş arasındadır, fakat 4 ila 20 güneş ortada değişebilir."

Enfeksiyonun seyrinin dü çağa ayrıldığını kail Doç. Dr. Koçak, geçmiş 5 günce çağda ateş, derin başlangıç ağrısı, lenfa bezlerinde şişlik, endam ve adale ağrıları ile alevli halsizlik belirtileri görüldüğünü belirterek, "Lenf bezlerindeki şişliğin benzeşim öbür hastalıklarla (su çiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında taklitçi çiçeği virüsü olayları fark edici ortak özelliktir" dedi.

Doç. Dr. Koçak laflarına şöyleki bitmeme etti: “İkinci çağda süregelen ten döküntüsü bir çok kat ateşli ortaya çıkmasından ahir 1-3 güneş süresince başlar. Döküntü, gövdeden fazla beniz ve ekstremitelerde şimdi derişik olma eğilimindedir. Döküntüler umumi anlamda yüzdelik başlayıp (yüzde 95) ve hapaz içlerini ve fut tabanlarını (yüzde 75) etkiler. Ayrıca ağızcıl mukozalar (yüzde 70), genital semt (yüzde 30) ve konjonktiva ile başlangıç başa saydam tabaka da (yüzde 20) etkilenir. Döküntü, mütevali adına makülden (düz tabanlı lezyonlar) papüle (hafifçe şişkin kaba lezyonlar), veziküle (berrak nakit ile mahmul lezyonlar), püstüle (sarımsı nakit ile mahmul lezyonlar) ve kuruyup dökülen kabuklara akıllıcasına başkalık gösterir. Maymun Çiçeği rahatsızlığı bir çok kat 2 ila 4 haftada kişi kendini sınırlar. Şiddetli olaylar ayrıntılar ortada şimdi kesif görülür. Maymun çiçeği virüsü hikâye ahiret yolculuğu payı umumi popülasyonda yüzdelik 0 ila 11 ortada değişmektedir ve önemsiz ayrıntılar ortada şimdi yüksektir.”

Tanı ve otama yöntemi

Tanı ve tedavisi üzerine da bilgiler sağlayan Doç. Dr. Koçak, “Tanıda, hak ve duyarlılık menfez önüne alındığında; polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yeğleme edilen laboratuvar testidir. Mümkün olduğunda biyopsi ortak seçenektir. Spesifik adına müdellel ortak otama yoktur. Maymun çiçeği hastalığını arama altında avlamak amacıyla çiçek rahatsızlığı aşısı, antiviraller ve çiçek rahatsızlığı geçirmiş kişilerden elde edilen intravenöz immün globulin (VIG) kullanılabilir. Bununla başlangıç başa şu anda özgün (birinci nesil) çiçek rahatsızlığı aşıları bundan sonraları çecik bariz değildir. Dünya çapında 42 yaşın altındaki popülasyon, çiçek rahatsızlığı dölleme programlarının uygulamasının sonlandırılması zımnında enfeksiyona bariz durumdadırlar. Maymun çiçeği, çiçek sorununa münasebet bulunan virüsle yakından münasebetli olduğundan, çiçek rahatsızlığı aşıları inhibitör hazırlık adına kullanılabilir. Hastalığa yakalanma yerinde geçmiş 5 güneş süresince bile uygulamadan akıbet alınabilmektedir” dedi.

Hastalıktan sığınma yöntemlerini de Doç. Dr. Koçak şöyleki açıkladı: "Maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonu mâni temdit etmek düşüncesince alınabilecek önlemler; Virüsü barındırabilecek hayvanlarla temastan kaçınılmalı (maymun çiçeğinin meydana geldiği alanlarda pestil bulunan yahut geberik mevcut zooloji dahil). Hasta ortak hayvanla değinme etmiş rastgele ortak kontamine malzemeyle temastan kaçınılmalı. Enfekte hastaları, enfeksiyon riski altında olabilecek ötekilerden izole edilmeli. Enfekte zooloji yahut insanlarla temastan sonraları güzel el hijyeni uygulanmalı. Sabun ve suyla yumak yahut el dezenfektanı değerlendirmek yeterli. Hastalar ile değinme ederken şahsi koruyan takım (KKD) kullanılmalı."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler