USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Maskesiz yaşamda grip olaylarında aceleci yükseliş yaşanıyor

Soğuk havanın etkisi, gizli mekanlarda henüz çok saat geçirilmesi ve maske kullanılmamasının etkisiyle sezonluk grip olaylarında şişman artma yaşanıyor.

Maskesiz yaşamda grip olaylarında aceleci yükseliş yaşanıyor
07-10-2022 16:02
Ankara

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Eğitim Komisyonu Sorumlusu Dr. Yusuf Başak, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, gribin (influenza) çoğu kez sene içinde teşrinievvel ayından başlayarak mart sonu ve april başına derece bulunan devirde derişik tanıdık ince bulaşan müşterek teneffüs yolu rahatsızlığı bulunduğunu söyledi.

Bu aylarda parasız isim sayısının açık biçimde artmasının, muhtemel müşterek proses bulunduğunu vurgulayan Başak, bunun müstevli yerine değerlendirilmemesi icap ettiğini belirtti.

Başak, grip virüslerinin parasız insandan öteki bireylere rahatlıkla bulaşabildiğini, insanların gizli bölgelerde hâlâ baş döndürücü sayaç geçirdikleri şita aylarında hastalığın en derin zamanına ulaştığını ayraç etti.

Gribin çoğu kez parasız bulunan insanların konuşma, öksürme ve aksırık benzeri davranışlarıyla saçılan ve virüs içeren damlacıkların, hastaya 1 m. ve hâlâ benzeyen bulunan insanların ağız, koku alma organı ve menfez mukozalarına geçmesiyle bulaştığını hatırlatan Başak şunları kaydetti:

"Hastalıktan sakınmak düşüncesince grip sezonunda olabilir olduğunca hareketli ve gizli ortamlardan ırak durulmalı, parasız şahıslar ile değini etmemeye, sarılmamaya ve tokalaşmamaya çalışılmalı, başkaları derişik pıtrak yıkanmalı, maske takmalı ve ferdî hıfzıssıhha kurallarına nazarıitibar edilmeli."

Başak, gribin nice bireyde geniş seyrettiğini ve bu insanların biraz çağ içinde ağız ağıza iyileştiğini söyleyerek "Bununla baş başa yaşlılarda, çoluk çocuk ve çocuklarda, gebelerde ve vakayiname rahatsızlığı olanlarda ağırbaşlı seyretmekte, şifahane yatışlarına ve ayrıca ölümlere sebep olabilmektedir." uyarısında bulundu.

"Gripten korunmanın en çalışan yolu aşı"

Dünyada ilmî çalışmalarla gripten korunmanın en çalışan yolunun aşı bulunduğunun gösterildiğini vurgulayan Başak, "Bu sebeple grip sezonu öncesinde ve grip sezonu boyunca bilhassa hastalığın ağırbaşlı seyrettiği ve ayrıca ölümlerin görülebildiği riziko grubundaki insanların grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir." dedi.

"Pandemi sona erdi algısı, Kovid-19 ile mücadelede en iri engel"

Başak, Kovid-19 salgınının bitmediğine fakat tesirinin azaldığına dikkati çekerek bu mevzuda Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) de bilgi insanlarının da uyarılarda bulunduğunu söyledi. Başak şunları kaydetti:

"Pandemi sona erdi algısı, dünyada ve vatanımızda Kovid-19 ile mücadelede önümüzdeki en iri engeldir. 65 gözyaşı ve üstü, vakayiname rahatsızlığı olanlar ile muafiyet sistemi az insanların Kovid-19'un acemi varyantlarından sakınmak düşüncesince gizli yerlerde bulunmaması, nasıl maske takmaları ve hâlâ ilk aşı yapmış vatandaşların anımsatma aşılarını olması, tek aşı tor vatandaşların nasıl aşı randevusu alarak en benzeyen esenlik merkezine müracaatı baş döndürücü ehemmiyet kazanmıştır.

Hastaneler dışında aut ve iç mekanlarda maske kullanılmaması, okulların açılması, gizli mekanlarda hâlâ müşterek tomar sayaç geçiriliyor olması ve antipatik havanın bilgili olmaya başlaması grip ilkin kazanmak benzeri yukarı teneffüs yolu hastalıklarının bulaş riskini artırmaktadır. Son haftalarda vatanımızda de bu etkenlere ilişkin yerine familya hekimlerine müracaatlar artmaktadır ve grip olaylarında ehemmiyetli artma lakırtı konusudur. Grip yada Kovid-19 birbirine benzeri bulgular gösterebildiğinden ve gelişigüzel ikisi de hastadan hastaya değişmekle baş başa dirimlik riziko taşıyabileceğinden banko boşlama edilmemeli ve elden hekime başvurulmalıdır."

Salgın dönemindeki tedbirler kapsamında bilhassa maske kullanması ve içtimai izolasyona ilişkin yerine grip vakalarının az hâlâ tek görülmediğine ayraç fail Başak, "Burun akıntısı, halsizlik, mafsal yada geçit ağrısı benzeri icmal olması biçiminde insanların nasıl maske takması ve kendini izole etmesi, çevresindekilerin sağlığının korunması düşüncesince baş döndürücü önemlidir." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler